Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Maslena vanilijeva krema za torte, kolače in kolačke

    Maslena vaniljeva krema za torte, kolače in kolačke je posebno preprost premaz, ki vsebuje le 4 sestavine: maslo, mleko, sladkor in vanilijev izvleček.
    št. oseb: Neznano čas priprave: do 15 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 07. junij 2021 št. ogledov: 799
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Lauren's latest
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 115 g masla
    • pribl. 2 žlici mleka
    • 450 g sladkorja v prahu
    • 2 žlički vaniljevega izvlečka

    Priprava

    ■ MASLENA VANILIJEVA KREMA ZA TORTE, KOLAČE IN KOLAČKE (za 2-slojno torto 20 cm; za obrizganje 12 kolačkov, cupcakes). Maslo sobne temperature položimo v posodo namiznega mešalnika. Nanj presejemo (!) sladkor v prahu ter prilijemo vaniljev izvleček. Začnemo stepati pri nizki hitrosti. Da se začne maslo povezovati s sladkorjem.

    Kremi lahko dodamo kakav, namesto vaniljevega izvlečka pa malo limonove lupinice in soka ipd. Vaniljev izvleček lahko nadomestimo, z mandljevim npr. Gl. kuharski leksikon.


    ■ Med stepanjem prilijemo žlico mleka. Ko se vmeša, prilijemo naslednjo. Da se začnejo sestavine povezovati v kremno mešanico. Če ne uspe, prilijemo še tretjo žlico mleka. Krema bi morala postati zadosti gosta, a ostati lahka.

    Uporaba

    Maslena vanilijeva krema za torte, kolače in kolačke (cupcakes) je odličen, gladek premaz.

    Shranjevanje

    Maslena vanilijeva krema za torte, kolače in kolačke je lahko pripravljena do 24 ur v naprej. Počaka pri sobni temperaturi. Če jo potrebujemo kasneje, jo lahko shranimo v hladilnik. Ali pa jo zamrznemo. Takšno shranjevanje je po svoje nesmiselno, saj je krema pripravljena hitro in preprosto. V hladilnik ali zamrzovalnik (do 3 mesece) jo shranimo, če nam ostane. Pred uporabo jo segrejemo na sobno temperaturo pri sobni temperaturi. Po potrebi jo na hitro stepemo pred mazanjem/brizganjem.

    Sorodni recepti

    Maslena vaniljeva krema za torte

    Ideje

    Kuharski leksikon

    Kremo lahko poljubno obarvamo. Med stepanjem dodamo kapljico jedilne barve. Dodajamo po kapljico, dokler ne dosežemo želene barve. Priporočljiva je barva v gelu. Lahko pa kremi spremenimo barvo in okus. Če ji dodamo jagodov, borovničev ali pd. gladek pire; npr. borovničeva maslena krema za torte, kolače in kolačke. Ali celo gladko pretlačeno marmelado.

    Kisla smetana je mlečni dodatek, ki daje jedem kremoznost in kiselkast priokus. Poleg tega v jedeh, ki jim je dodana, poudari okuse drugih sestavin jedi.


    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo po navadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo je maslo, ki na 100 g vsebuje 1,5-2 g soli.

    Porcija kreme vsebuje pribl. 220 kalorij.


    Če nam zmanjka sladkorja v prahu, v multipraktiku preprosto drobno zmeljemo kristalnega. Sladkor v prahu praviloma uporabljamo tedaj, ko hočemo, da se čim hitreje stopi.
    Vanilijev strok je plod vanilije (Vanilla planifolia), rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 cm dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga s prvotnih 60-70 % zniža na 25-30 %. Nazadnje jih razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla. Maslena vanilijeva krema je občutno okusnejša z eno od njih.

    Opozorila

    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Masla ne mehčamo v mikrovalovki (!). Iz hladilnika ga vzamemo uro, dve pred pripravo.
    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila, pravijo mu tudi tihi ubijalec. Zasvaja osemkrat močneje kot kofein.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept maslena vanilijeva krema za torte, kolače in kolačke (izvirno: buttercream frosting) Lauren Brennan, z bloga Lauren's latest
    ■ številni različni viri


    Lauren Brennan
     

    Sorodni recepti

    Mangova krema z metinim sirupom
    Tale fantastična mangova krema z metinim sirupom vsebuje samo 3 sestavine. Zrele mange (najboljši so ataulfo), ...
    (5.00; 5 ocen)
    Kavna pena
    Preprosta, kot dih lahka in puhasta sladica, še posebej za vse kofetarje. Rumenjake in sladkor stepemo v kremo, ...
    (5.00; 3 ocene)
    Maslene drobtine, čokoladni kremi in malinov žele
    Sladkasto-kiselkasta, čokoladna, sočna, hrustljava in kremna sladica. Drobtinasta mešanica mletih keksov in masla, ...
    (5.00; 6 ocen)
    Vaniljeva kremna omaka
    Klasična žametna krema iz polnomastnega mleka, rumenjakov, sladkorja, jedilnega škroba in ščepca soli. ...
    (5.00; 11 ocen)
    Limonina pena z jagodami
    Limonina pena z jagodami je osvežilna poletna sladica z aromatičnimi jagodami in Z dvema lahkima penama, limonovo in ...
    (5.00; 24 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani