Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Marinirani jurčki na žaru

  Odlična hladna predjed z na žaru pečenimi jurčki, mariniranimi v olivnem olju in zeliščih

  Predpriprava

  ■ Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje; gl nasveti.
  ■ Lovorove liste grobo narežemo, zelišča pa osmukamo.
  ■ Jurčke očistimo in podolžno narežemo na približno centimeter debele rezine. S pomočjo kuhinjskega čopiča jih namažemo z olivnim oljem.

  Priprava

  ■ Namazane jurčke na hitro spečemo na segretem žaru; zadostuje minuta, dve.
  ■ Pečene jurčke sproti zlagamo v manjši ognjevaren pekač ali podobno posodo, Začinimo jih s soljo in poprovo mešanico, potresemo s sesekljanimi lovorovimi listi in prelijemo z olivnim oljem. Po vrhu potresemo osmukana zelišča, potem pa jih mariniramo 1 do 2 uri. 

  Serviranje

  Marinirane jurčke na žaru ponudimo z opečenimi kruhki, lahko iz zeliščnega kruha.

  someljejev nasvet

  Sivi Pinot Marjan Simčič, ohlajen na 10 do 12° C.
  Jurček je izjemno aromatična goba in potrebujejo vino, ki mu bo kos, ne bo pa prevladalo. Dobra izbira je mlado, sveže vino s prijetno kislino, ne pretirano aromatično.
  Pri tej jedi je zanimiv dodatek olivnega olja in zelišč, zato izberem Sivi Pinot Marjana Simčiča. Izredno sveže harmonično vino, kjer pred sadnimi zaznamo gozdne arome: humus, funguse, vonj po gozdnih tleh tik po dežju ipd. Vino je, ne glede na mlad letnik, bogato in se lahko nevsiljivo kosa z aromami jurčkov in svežih zelišč.
  Nakup vina po pošti gl. spletne povezave.

  Nadomestek

  Jurčke lahko nadomestimo z drugimi čvrstimi gobami, na primer sirovkami.

  Izboljšanje

  ■ Gobe lahko v hladilniku mariniramo do 4 dni, pri čemer z vsakim dnem pridobivajo na kakovosti.
  ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.

  Nasveti

  ■ Pri nabiranju jurčkov izbiramo kakovostnejše, mlade gobe s polnim, čvrstim mesom. Takšne lahko v hladilnikovem predalu za zelenjavo hranimo do 8 dni.
  ■ Za pečenje na žaru je najprimernejše oglje, ki je segreto do te mere, da dobi sivkasto prevleko. Živil nikakor ne pečemo nad plamenom, če pa se plameni že pojavijo, jih na hitro pogasimo s pivom. Na ta način poskrbimo tudi za dodatno sočnost živil.

  Pojasnila

  Med najkakovostnejša hrvaška olivna olja sodi olje Sandija Chiavalona (1983), ki je svoje etikete opremil z napisom Ex albis. V starem Rimu so z oznako Oleum ex albis ulivis ovekovečili najkakovostnejša olivna olja iz najboljših istrskih zelenih oliv.

  Različice

  gl. marinirani klobuki jurčkov na žaru; žemlje in jurčki na žaru

  Ideje

  gl. bukovi ostrigarji na žaru; dežnikarice na žaru; jurček; karželjni na žaru; klobuki jurčkov na žaru; paprika z gobami na žaru; šampinjoni na žaru itd.

  Opombe

  Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27° C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.
  ■ Jurčke lahko spečemo tudi na kuhinjskem žaru ali v segreti (litoželezni) ponvi.

  Opozorila

  ■ Vsi Slovenci smo gobarji!? In vsako leto se nekaj teh "gobarjev" z gobami tudi zastrupi. Nabirajmo le gobe, ki jih 100 % poznamo!
  ■ Kadar pripravljamo zeliščno mešanico, posebej pazimo, da aroma enega zelišča ne prevlada. Pri doziranju na primer upoštevajmo, da je vonj žajblja bistveno močnejši od peteršiljevega, in podobno. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kakor preveč!
  ■ Živil med pečenjem oziroma obračanjem ne stiskamo ali prebadamo, da ne izteče sok, ki pečnemu živilu zagotavlja sočnost.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Olivno olje in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

  Zanimivosti

  Oglje so včasih kuhali v kopah, v katerih je bilo 50 do 80 prostorninskih metrov drv, v premer pa so merile 5 do 6 metrov. Postopek je potekal s segrevanjem lesa pri omejenem dostopu zraka. Iz prostorninskega metra bukovih drv so dobili 80 do 100 kilogramov oglja.

  Viri

  različni viri spletne povezave 
  nakup vina po pošti - Sivi Pinot Marjan Simčič 
  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.673 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani