Prijava

Marinirana svinjska rebrca na žaru s slivovo omako

Azijska različica priljubljene mesne jedi z žara, po kateri še dolgo ližemo vse prste

Predpriprava

■ V loncu pristavimo in zavremo približno 3 litre hladne vode.
■ Razkosana rebrca - najbolje, da jih razkosa mesar, operemo pod tekočo hladno vodo in položimo v širši lonec. Prelijemo jih s toliko vrele vode, da prekrijemo meso, potem pa jih pristavimo, zavremo in počasi kuhamo 25 minut.
■ Čili podolžno razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na tanke rezance.
■ Za oreh velik košček ingverja olupimo in drobno sesekljamo.

Priprava

■ Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje; gl nasveti.
Marinada. V skledi zmešamo arašidovo olje, sojino omako, 2 žlici slivove marmelade, 1,5 decilitra pomarančnega soka, sesekljan ingver in narezan čili.
■ Svinjska rebrca vzamemo iz kropa. Nato jih odcedimo in položimo v manjši ognjevaren pekač. Prelijemo jih s polovico marinade in ohladimo; vmes jih enkrat obrnemo.
Slivova omaka. Mladi čebuli očistimo in poševno narežemo na kolesca. Preostali marinadi primešamo preostalo slivovo marmelado, preostali pomarančni sok in narezano čebulo.
■ Marinirana rebrca odcedimo, obrišemo in počasi spečemo na segretem žaru; gl. različice in nasveti. Med pečenjem jih enkrat obrnemo, tik pred koncem pečenja pa jih posolimo; gl. opombe.

Serviranje

Pečena rebrca postrežemo s slivovo omako in z domačim kruhom. nadomestek
Zanimiv okus dosežemo, če pomarančni sok nadomestimo z grenivkinim.

Izboljšanje

Pečenka bo še okusnejša in sočnejša, če za pripravo jedi uporabimo nekoliko bolj mastna rebrca. Maščobo pred serviranjem obrežemo.

Nasveti

■ Za pečenje na žaru je najprimernejše oglje, ki je segreto do te mere, da dobi sivkasto prevleko. Živil nikakor ne pečemo nad plamenom, če pa se plameni že pojavijo, jih na hitro pogasimo s kakšnim koščkom rahlo navlaženega oglja.
■ Rebrca pečemo počasi in med pogostim polivanjem. Na ta način se maščoba izceja, meso pa mehča.

Triki

■ Iz pomaranč iztisnemo več soka, če ogrete na sobno temperaturo pred ožemanjem nekajkrat povaljamo po delovni površini, pri tem pa nanje pritiskamo z dlanjo.
■ Ostrino čilija omilimo, če iz njega odstranimo seme.

Pojasnila

■ Pekoče paprike, za katere najpogosteje uporabljamo sinonim čili, imajo zelo različne stopnje ostrine. Najbolj pekoče so habanero, scotch bonnet in tezpur (gl. zanimivosti). Feferoni, ki jih poznamo pri nas, sodijo med najbolj blage. Prav zaradi tega v mehiški, pa tudi drugih kuhinjah, kjer je čili tako rekoč namizna začimba, pri posameznih receptih točno zapišejo vrsto čilija. Ker pri nas to (še) ni mogoče, je najprimerneje, da čilije dodajamo postopoma. Do tiste ostrine, pri kateri še lahko uživamo.
■ Svetlo sojino omako uporabljamo tedaj, kadar želimo jed začiniti, nočemo pa ji bistveno spremeniti barve. Kitajska sojina omaka je slana, indonezijska bolj sladka, japonska pa je prijetno blagega okusa.

Različice

■ Izven sezone rebrca spečemo pod zgornjim žarom v segreti pečici. Po eni strani jih pečemo približno 10 minut, potem pa jih obrnemo in pečemo še 5 minut.
■ gl. marinirana svinjska rebrca na žaru

Ideje

■ gl. svinjska rebrca

Opombe

■ Živil, ki jih bomo marinirali, pa tudi marinade same običajno ne solimo, ker živila pod vplivom soli med termično obdelavo izpustijo vodo, s tem pa tudi sočnost.
■ Če zaužijemo preostro pekočo papriko, usta takoj splaknemo z mlekom ali z žgano alkoholno pijačo.
■ V kuhinjah jugovzhodne Azije je ingver dišava kraljev.

Opozorila

■ Čebula je varovalno živilo, vendar pa je hkrati najpogostejši povzročitelj zgage, lahko napenja in povzroča vetrove.
■ Med rokovanjem ali po sekljanju čilija s prsti nikar ne segajmo v oči ali na ustnice oziroma v ustno votlino. Roke si nemudoma temeljito operemo pod tekočo vodo. Sicer si bomo iz čilija s prsti na občutljivejše dele telesa zanesli ostro pekoče alkaloide.
■ Pri nakupu sojinih omak pozor! Številne industrijsko pridelane vsebujejo škodljive aditive. Raje sezimo po sicer dražjih omakah shoyu in tamari, ki so pripravljene z naravno fermentacijo sojinih zrn, soli in studenčnice.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Ena pomaranča vsebuje približno 50 miligramov vitamina C, kar znaša dve tretjini človekovih dnevnih potreb. Znanstveniki iz Commonwealth Scientic and Industrial Research Organization ugotavljajo, da redno uživanje agrumov za 50 % zmanjšuje možnost pojava raka ust, požiralnika in želodca. Le ena pomarančna dnevno pa za nekaj odstotkov zmanjšuje možnost možganske kapi.

Zanimivosti

■ Oglje so včasih kuhali v kopah, v katerih je bilo 50 do 80 prostorninskih metrov drv, v premer pa so merile 5 do 6 metrov. Postopek je potekal s segrevanjem lesa pri omejenem dostopu zraka. Iz prostorninskega metra bukovih drv so dobili 80 do 100 kilogramov oglja.
■ Staro ime za čebulo je devica s sedmimi kožami.
■ Tezpur, najostrejša pekoča paprika peče tudi takrat, ko je razredčen več kot 500.000-krat.

Viri

■ dopolnjen recept iz knjige Prigrizki, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, Tržič 2002
■ številni različni viri

Spletne povezave

nakup knjige Prigrizki in drugih kuharic založbe Učila International 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.867 receptov
Moja kuharica