Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Marelični kompot

Klasičen sadni kompot, pripravljen s sladkornim sirupom

Priprava

■ V kozici pristavimo sladkor in 6 decilitrov hladne vode. Zavremo in počasi kuhamo 5 minut; vmes s površine odstranimo pene.
■ Marelice očistimo, razpolovimo in razkoščičimo. Vložimo jih v vrel sladkorni sirup, potem pa znižamo temperaturo, marelice pa poširamo 20 minut; gl. izboljšanje.
■ Kuhane marelice s penovko preložimo v skledo, prelijemo s tekočino (gl. različice) in dobro ohladimo.

Serviranje

Ohlajen marelični kompot ali kompot z marelicami pred serviranjem po okusu okisamo z limoninim sokom.

Nadomestek

Beli sladkor, če je le mogoče, nadomeščamo z rjavim sladkorjem, medom ali javorovim sirupom. Gl. opozorila.

Izboljšanje

■ Kuhan sladkor lahko odišavimo s klinčki, z vaniljinim strokom, s koščkom cimeta ali/in s koščkom limonine lupinice; gl. opozorila. Dodatke pred serviranjem iz kompota odstranimo.
■ Ohlajenemu kompotu primešamo kakšen brizg mareličnega žganja.
■ gl. različice

Triki

Moten kuhan sladkor očistimo z napol stepenim beljakom, ki ga zlijemo v vrel sladkorni sirup. Beljak nase veže motne delce; gl. bistrenje.

Pojasnila

■ Poširanje je kuhanje tik pod vreliščem, pri temperaturi okoli 95 °C.
■ Sadje, ki ga kuhamo oziroma poširamo v vrelem sladkornem sirupu, izloča med kuhanjem manj svojega soka. Poleg tega se le redko razkuha. Gl. tudi opozorila.

različice

■ gl. ajdovo makovi cmoki z mareličnim kompotom (z medom); češnjev kompot z marelicami in sladoledom; kompot s presnimi marelicami; kompot s suhimi marelicami; pečen marelični kompot; poširane marelice v bazilikinem sirupu; poširane marelice v dišečem sirupu; poširane marelice v rožmarinovem sirupu; poširane marelice v sivkinem sirupu; sadni kompot (številne različice) ipd.
■ Marelice pred kuhanjem 30 sekund blanširamo v vreli vodi. Nato jih nemudoma ohladimo pod tekočo hladno vodo in olupimo. Tako izboljšamo njihov okus, z lupino pa hkrati odstranimo tudi večino vitaminov.
■ Del mareličnih koščic stremo, jedrca pa blanširamo in olupimo. Skupaj z marelicami jih vložimo v vrel sladkorni sirup. Nazadnje v vsako polovico kuhane, ohlajene marelice položimo po pol jedrca, marelice pa spodlijemo z ohlajeno tekočino.
■ Francozi kompot pogosto pripravljajo tudi tako, da kuhano sadje predenejo v skledo, tekočino pa še nekoliko ukuhajo. Pogosto jo odišavijo s kiršem ali z ribezovim želejem.
■ Zanimiv, še preprostejši in pri nas praktično neznan način priprave kompota je pečenje v pečici; gl. pečen marelični kompot

Ideje

gl. marelice (številne ideje)

Opombe

■ Pri tem receptu je količina sladkorja znižana za 100 gramov, dodan pa je tudi limonin sok, ki ga originalni recepti povečini ne predvidevajo.
■ Kompot, kot ga najpogosteje pripravljamo po slovenskih kulinaričnih virih (npr. Kuharstvo; Levstek, Pepika; Grum, Andreja; DZS 1992), se od zapisanega razlikuje zlasti po tem, da sadje skuhamo v sladkani vodi; uporabimo 70 do 80 gramov sladkorja na 5 decilitrov vode. Tako pripravljen kompot je v resnici manj sladek in bolj zdrav, po okusu pa je slabši; gl. poširanje.
■ gl. okvirček

Opozorila

■ V lupini in tik pod njo se v sadju naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno sadje nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.
■ Beli sladkor (gl. nadomestek) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
Začimbe in druge dodatke uporabljamo varčno, da se ne zatremo nežnega okusa aromatičnega sadja.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Sadje vsebuje številne hranilne snovi, vendar le tisto prvorazredno, torej sveže in nepoškodovano.

Zanimivosti

■ Botanično in kulinarično razvrščanje sadja se včasih razhajata. Melone so sorodnice kumar in buč, v kulinariki pa jih uvrščamo k sadju. Po drugi strani botaniki jajčevce, bučke in paradižnik uvrščajo med sadje, v kuhinji pa so zelenjava.
■ gl. okvirček

Viri

dopolnjen recept marelični kompot
številni različni viri 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki