Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Mandljevi piškoti z lešnikovim namazom

    (VIDEO) Hrustljavo kremni mandljevi in masleni piškoti z lešnikovim namazom. Za vsak dan in za posebne priložnosti.
    5.00 13 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 13 ocen) 02. december 2023 št. ogledov: 914
    Uredil: Urednik
    Izvirno: like chocolate
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 100 g mletih mandljev
    • 70 g gladke moke
    • 100 g rjavega sladkorja demerara
    • 100 g masla
    • 40 g smetane za stepanje
    • 1 burbon vanilij sladkor
    nadev
    • 1 steklenka Lino Lade nougat

    Priprava

    ■ MANDLJEVI PIŠKOTI Z LEŠNIKOVIM NAMAZOM (za 15 keksov). Mandlje drobno zmeljemo.

    Če želimo izraziteje čipkaste kekse, količino mandljev znižamo na 90, moke pa na 55 g. Tako dobimo večje luknjice in tanjše piškote.


    ■ Dva klasična črna pekača obložimo s peki papirjem.
    ■ V kozici pristavimo maslo, mleko, sladko smetano, sladkor in vanilijev sladkor. Počasi segrevamo, da se sladkor stopi.
    ■ Pečico segrejemo na 170 stopinj.
    ■ Temperaturo povišamo, da mešanica zavre. Tedaj jo odstavimo in vmešamo mlete mandlje in moko. Počakamo 2–3 minute, da se mešanica nekoliko zgosti.

    Proti koncu pečenja smo pozorni. Tile piškoti hitro uidejo od zapečenega do zažganega.









    Mandljevi piškoti z lešnikovim namazom

    ■ Zajamemo za žličko testa, ki ga položimo v pekač s pomočjo druge žličke. Dodamo še največ 8 kupčkov testa. Pri čemer puščamo enakomeren razmak med njimi. Kekse pečemo 7–8 minut. Le toliko, da se ob robu temno obarvajo.
    ■ Vroče pečene kekse lahko oblikujemo v pravilnejše kroge. Pomagamo si z žličko ali s kozarcem, ki je nekoliko večji od njih. V pekaču jih hladimo nekaj minut. Naposled jih preložimo na mrežico / rešetko. Da se ohladijo na sobno temperaturo.

    Testo se gosti med hlajenjem. Zato je mogoče, da moramo drugo etapo peči za malenkost dlje.


    ■ Podobno oblikujemo in spečemo kekse iz preostalega testa.
    ■ Ohlajene kekse zlepimo z Lino Lado nougat.

    Serviranje

    Mandljevi piškoti z lešnikovim namazom ali čipkasti sendvič keksi z Lino Lado so samostojen desert. Za praznike pa jih lahko kombiniramo z drugimi vrstami drobnega peciva.

    Shranjevanje

    Tole drobno pecivo lahko hranimo do 7 dni. V tesno zaprti pločevinasti škatli. Med posamezne plasti položimo lističe peki papirja.

    Sorodni recepti


    Čipkasti sendvič keksi z Lino Lado

    Kuharski leksikon

    Mandlji so jedrca v koščicah mandljevca (Prunus amygdaloides), drevesa ali grma, doma v Aziji. Danes raste tudi v Sredozemlju, v Južnoafriški republiki, Kaliforniji in Avstraliji. Poznamo sladke mandlje, plodove P. amygdaloides var. dulcis in grenke mandlje, plodove P. amygdaloides var. amara. Naprodaj so v koščicah, oluščeni, olupljeni, meti zrezani na mandljeve lističe, pečeni in soljeni. So glavna sestavina številnih desertov. V slanih jedeh se najpogosteje družijo s perutninsko ali svinjsko pečenko, s sladkovodnimi ribami, z rižem ipd. Iz prekuhanih delajo marcipan, iz praženih pa nugat. 100 g / pribl. 610 kalorij.

    Kdor ni vešč priprave keksov / piškotov, naj vsaj preleti članek Napake pri piškotih, keksih. S številnimi nasveti, pojasnili, triki, opozorili itd.


    Mandljeva jedrca zlahka olupimo, če jih na hitro blanširamo. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo 30-60 sekund, odcejena ohladimo pod tekočo hladno vodo, ohlajena pa olupimo. Preprosto samo malo stisnemo kožico, da poči, mandelj pa zleze iz nje. Nazadnje mandlje dobro posušimo: na zraku, v suhi ponvi ali v pečici.


    Mandljevi piškoti z lešnikovim namazom

    Rjavi sladkor je povečini kar beli sladkor, obarvan z melaso, stranskim proizvodom pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Nekoliko manj škodljiv je surovi rjavi trsni sladkor, ki ni rafiniran in ne vsebuje škodljivih primesi. Prepoznamo ga po temno rjavi barvi in po tem, da se sprijema. Kristaliziran surovi sladkor je muscovado. Neprečiščen mehiški rjavi sladkor je piloncillo ali panocha. Barbadoški rjavi sladkor je temno rjav, neprečiščen, z blagim okusom po rumu. Demerarski sladkor ali demerara je grobo zrnati rjavi sladkor. Gur je indijski neprečiščeni rjavi sladkor.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.

    Opozorila

    ■ Rjavi trsni sladkor je nekoliko manj škodljiva, neprečiščena oblika sladkorja. Ki pa vsebuje enako količino kalorij.
    ■ Pri izbiri masla smo pozorni na oznako »z olivnim oljem«. Obstaja večja verjetnost, da vsebuje eno ali več gensko spremenjenih sestavin.


    Količine sladkorja pri keksih ne zmanjšujemo, saj s tem popolnoma spremenimo njihovo teksturo. Sladkor pomembno vpliva na raven vlage v testu.


    ■ Največ zelo škodljivih nasičenih maščobnih kislin vsebujejo naslednja živila (po vrsti): kokosovo olje, gosje meso, kajmak, maslo in margarina (preverimo deklaracijo), palmovo olje (Lino Lada nougat), svinjska mast, polnomastno mleko, ghi (prečiščeno maslo), rdeče meso, siri z visokim odstotkom maščob in krušno pecivo in drugi pekovski izdelki. Še posebej, če vsebujejo margarino ali palmovo olje.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept mandljevi piškoti z lešnikovim namazom ali čipkasti sendvič keksi z Lino Lado (izvirno: čipkasti keksi s Lino Ladom) Matejka Buča, z bloga like chocolate (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Matejke Buča


    Matejka Buča


    Mandljevi piškoti z lešnikovim namazom


    Mandljevi keksi z Lino Lado
     

    Sorodni recepti

    Orehove rezine
    Zelo star recept za masleno sladico polnega okusa z veliko orehov. Testo je z beljaki, maslom in z mletimi orehi. Krema ...
    (5.00; 60 ocen)
    Mandljevi poljubčki
    Priljubljeno brezglutensko italijansko drobno pecivo. Iz mešanice mandljeve moke (mandlji, zmleti do teksture moke), ...
    (5.00; 41 ocen)
    Najboljši krhki keksi z marmelado
    Večkrat preizkušen recept najboljši krhki keksi z marmelado Matevža Kmeta. Ko pridevnik »najboljši« drži kot ...
    (5.00; 118 ocen)
    Piškoti z oljčnim oljem, limonovo glazuro in pistacijami
    Piškoti z oljčnim oljem, limonovo glazuro in pistacijami so sočno drobno (praznično) pecivo. Odišavljeno z ...
    (5.00; 4 ocene)
    Zasnežene smrečice
    Zasnežene smrečice so priljubljeno praznično drobno pecivo za grizljanje in za dekoracijo. Krhko testo odišavmimo z ...
    (5.00; 30 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani