Prijava

Majoneza s sardelnimi fileti in kaprami

Različica klasične majoneze s pikantnejšimi sardelnimi fileti, kaprami in gorčico ter s šalotko, limoninim sokom in peteršiljem

Predpriprava

■ Pripravimo majonezo II.
■ Šalotko olupimo in zelo drobno sesekljamo.
■ Sardelne filete odcedimo in stremo v pasto.
■ Kapre iz slanice prhamo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in zelo drobno sesekljamo.

Priprava

V kotličku ali v skledi gladko razmešamo majonezo in sesekljane oziroma strte sestavine. Majonezo po okusu začinimo s soljo ali/in sveže mletim belim poprom, potem pa je do uporabe shranimo v hladilnik.

Serviranje

Majoneza s sardelnimi fileti in kaprami je različica svetovno znane majoneze, hladne omake, ki jo ponudimo k hladnim jedem, zlasti k perutnini, ribam in jajcem.
Z majonezo pripravljamo različne solate, dodajamo pa jo tudi nekaterim znanim omakam (oboje gl. majoneza, ideje).

Nadomestek

Čebula je slabši nadomestek za šalotko.
■ Limonin sok nadomestimo z izbranim (zeliščnim) kisom ali z limetinim sokom. Količino limetinega soka zmanjšamo za slabo tretjino, saj so limete nekoliko bolj kisle in aromatične od limon.

Izboljšanje

■ Majonezo pripravimo z vrhunskim ekstra deviškim olivnim oljem; gl. tudi nasveti.
■ Kapre iz soli so aromatičnejše kakor tiste iz slanice, le da tiste iz soli pred uporabo za nekaj ur namočimo v hladno vodo.

Nasveti

Koruzno in sončnično olje da omaki pretanjen, orehovo ali lešnikovo pa poseben okus. Popolno majonezo pripravimo z izbranim ekstra deviškim olivnim oljem.
■ Če je le mogoče, kupujmo (dražja) hladno stiskana olja; ne samo olivnega, ampak tudi druge vrste. Hladno stiskana olja vsebujejo zdravju prijazne sestavine in bistveno manj škodljivih nasičenih maščobnih kislin. Gl. tudi pojasnila.

Pojasnila

Rafiniranje je postalo priljubljen kemični postopek, pri katerem oljem z dezodorizacijo, hidrogenizacijo, mukolaginacijo, nevtralizacijo, postopkom proti oksidaciji, razbarvanjem in podobnim, odvzamejo večino zdravih sestavin (antioksidanti, pigmenti, vitamini), s kulinaričnega vidika pa tudi značilne vonjave in okuse. Zaradi tega strokovnjaki opozarjajo in priporočajo uporabo hladno stiskanih olj; gl. nasveti.
■ V trgovinah so na voljo številne različice industrijsko pripravljene majoneze, ki pa se po okusu ne morejo kosati s svežo, domačo majonezo. Gostejša je naprodaj v kozarčkih in tubah, v vrečkah pa prodajajo redkejšo majonezo, imenovano tudi solatna majoneza, primerno za pripravo solat. Tudi kupljeni majonezi lahko z različnimi dodatki spreminjamo okus, pred nakupom pa vsaj preletimo deklaracijo in se prepričajmo o vsebnosti morebitnih škodljivih aditivov.
■ Fileti iz soli so aromatičnejši od tistih iz olja, vendar pa jih moramo pred uporabo za nekaj ur ali čez noč namočiti v belo vino ali vodo. 

Različice

gl. majoneza s plemenitimi zelišči in sardelnimi fileti; majoneza s sardelnimi fileti; majoneza s sardelnimi fileti in kaviarjem ipd.

Ideje

gl. majoneza (številne različice)

Opombe

Sveže kapre so brez okusa, zato jih vlagamo v slanico, sol, kis ali olje. Najboljše prihajajo iz francoskih Nice, Marseilla in Toulona.

Opozorila

■ Za jedi, pri katerih jajc termično ne obdelamo nad 73° C, uporabljamo izključno povsem sveža jajca. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.
■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.
■ Če za majonezo uporabimo premalo olja, dobimo (pre)redko omako z neprijetnim okusom po jajcih. Če je olja preveč, majoneza ponavadi razpade; gl. triki.
■ gl. okvirček

Zanimivosti

Irci proizvajajo zanimivo različico gorčice s temnim pivom Guinness.

Viri

■ dopolnjen recept majoneza s sardelnimi fileti in kaprami iz knjige New Professional Chef, The, Donovan, Mary Deirdre (urednica), The Culinary Institute of America, Van Nostrand Reinhold, New York 1996
■ številni različni viri

Spletne povezave

■ CIA, The Culinary Institute of America (angl.)
■ naročilo knjige The New Professional Chef (Amazon; angl.) 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.448 receptov
Moja kuharica