Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Lešnikova potica sestre Nikoline

    Lešnikova potica sestre Nikoline je manj znana, a odlična različic najbolj priljubljenega (prazničnega) kolača. V nadevu so tudi rozine, od dišav pa limonova lupinica in vanilij sladkor.
    5.00 14 št. oseb: za 10–12 oseb čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (5.00; 14 ocen) 25. november 2022 št. ogledov: 2145
    Uredil: Urednik
    Izvirno: sestra Nikoline
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kvašeno testo
    • 650 g gladke moke, tip 500
    • 4–5 dl mleka
    • 80 g masla
    • 3 jajca
    • 30 g kvasa
    • 2 žlici vanilij sladkorja
    • 2 žlici ruma ali žganja
    • limonova ali pomarančna lupinica
    • 1 žlička soli
    lešnikov nadev
    • 400 g mletih lešnikov
    • 3 žlice drobtin
    • 150 g sladkorja
    • 2 žlici sladkorja
    • 4 dl sladke smetane
    • mleko, po potrebi
    • 2 jajci
    • 1 beljak
    • 3 žlice rozin
    • pomarančni sok, po potrebi
    • 3 žlice ruma, po potrebi
    • 1 vanilij sladkor
    b>premaz
    • 1 jajce

    Predpriprava

    ■ LEŠNIKOVA POTICA SESTRE NIKOLINE – KVASEC. Kvas zmešamo z žličko sladkorja in s 3 žlicami mlačnega do toplega mleka.

    Živila za potico uro pred pripravo prinesemo v kuhinjo. Iz hladnejše shrambe, pa tudi iz hladilnika. Da se vse ogrejejo na podobno temperaturo.


    ■ KVAŠENO TESTO. 3 dl mleka segrejemo do toplega. Maslo počasi stopimo. Stopljenega ohladimo do mlačnega.
    ■ Moko presejemo v veliko skledo. Na sredi naredimo jamico, sol pa stresemo ob stran.
    ■ V drugi skledi spenimo rumenjake, sladkor, vanilij sladkor, naribano lupinico limone ali pomaranče in žgano pijačo. Primešamo vroče mleko, mešanico pa nalijemo v jamico v moki. Mešamo z dlanjo.
    ■ Prilijemo kvasec in še malo toplega mleka ter premešamo v bolj mehko testo. Nazadnje prilijemo stopljeno maslo in gnetemo kakih 10 minut. Da se testo ločuje od sklede.

    Kdor s potico nima izkušenj, naj vsaj preleti članka: Potica in Napake pri potici.


    ■ Testo pokrijemo z vlažno krpo ali s prozorno folijo. Na toplem ga vzhajamo pribl. 90 minut. A pazimo, da ne vzhaja preveč.

    Priprava

    ■ LEŠNIKOVA POTICA SESTRE NIKOLINE – LEŠNIKOV NADEV (lotimo se ga pred koncem vzhajanja testa). Lešnike preprosto opečemo. Stresemo jih v pekač, ki ga položimo v pečico, segreto na 150 stopinj za 5-8 minut. Ali pa jih opečemo v suhi ponvi. Dlje opekamo lešnike, močnejšo aromo dobijo. A pozor: če jih opekamo predolgo, postanejo grenki in neuporabni.
    ■ Opečene lešnike stresemo na čisto kuhinjsko krpo. Zmanemo jih med dlanmi, da odpade rdečkasta lupinica. Lešnike ohladimo, ohlajene pa zmeljemo.
    ■ Rozine temeljito operemo. Oprane odcedimo in navlažimo z rumom. Če je tudi za otroke, s pomarančnim sokom. Smetano zavremo.

    »Čas priprave« ne vključuje časa vzhajanja testa (pribl. 90 minut) in zvitka (pribl. 80 minut.


    ■ Smetano zavremo. Zakuhamo drobtine in odstavimo. Dodamo zmlete lešnike, rumenjaka, sladkor in vanilij sladkor.
    ■ 3 beljake penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem postopoma vmešamo 2 žlici sladkorja. Da dobimo čvrst beljakov sneg. Nežno ga primešamo v lešnikovo mešanico. Če je potrebno, dodajamo po 1 žlico mleka, da dobimo mazav nadev.
    ■ Model za potico namažemo z maslom. Če ga nimamo, si pomagamo s podolžnim pekačem za kruh.

    "Hladna potica" je način vzhajanja nadevane (!) potice v hladilniku. Ko gre le težko kaj narobe.


    ■ ODLIČNA LEŠNIKOVA POTICA – SESTAVLJANJE. Prt nekoliko pogrejemo. Pogretega razprostremo po mizi in ga potresemo z moko. Nanj zvrnemo vzhajano testo. Zavihamo robove, testo varčno pomokamo in potolčemo z valjarjem. Enakomerno ga razvaljamo za dobro debelino noževega roba.
    ■ Testo enakomerno premažemo z nadevom. Potresemo ga z rozinami, potem pa vse skupaj kar tesno zvijemo. Z dlanmi, ne s prtom (!). Zvitek položimo v model / pekač. Nekajkrat ga prebodemo s pletilko po vsej višini. Nazadnje ga potapljamo z dlanjo, da iztisnemo zrak. Ki je posledica zvijanja. Če pečemo v okroglem potičniku, zvitek namažemo z nekaj kapljicami masla / olja, kjer se stikata konca zvitka. Potico nekoliko poravnamo, potem pa jo vzhajamo pribl. 80 minut pri sobni temperaturi.
    ■ PEČENJE – PREMAZ. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
    ■ Jajce stepemo z vilicami in z njim premažemo zvitek. Model / pekač položimo v segreto pečico za pribl. 60 minut. Glede na debelino in težo namaza. Ko potica naraste in porumeni, temperaturo znižamo na 160 stopinj.
    ■ Pečen kolač premažemo z oljem. Po 5 minutah ga zvrnemo na kuhinjsko desko. Pokrijemo ga s prtom, pod katerim se počasi ohladi.

    Serviranje

    Odlična lešnikova potica je tradicionalen praznični posladek. Bodisi po obroku, na mizi pa tudi med obroki.
     

    Lešnikova potica sestre Nikoline

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.

    Če se prepihu v kuhinji ne moremo izogniti, potico vzhajamo v ugasnjeni pečici. Odlična lešnikova potica nekoliko hitreje vzhaja v pečici, segreti na 30 stopinj.


    Kvašeno testo najbolje vzhaja, ko imajo okolje, sestavine in posoda temperaturo 35 °C. Lepo vzhaja tudi pri temperaturah nad 22 °C. Testo za potico praviloma vzhaja 60 minut ali toliko časa, da doseže dvojni obseg. Enkrat vmes testo na hitro pregnetemo. Zvitek v modelu praviloma vzhaja 30 minut, da se višina zviša za polovico.
    Teža nadeva pri potici je praviloma enaka teži testa. To npr. pomeni, da vzamemo enako količino moke in lešnikov. Za bogatejše kolače količino lešnikov povečamo, hkrati pa lahko zmanjšamo količino moke. Količina testa pa je lahko tudi za 100 g večja. Toliko je ponavadi obrezkov odebeljenega roba testa po valjanju. Ponekod pečejo lažjo in cenejši lešnikov kolač. Pri njem je razmerje med testom in nadevom 2 : 1. Z razmerjem 3 : 1 pa dosežemo, da je v testu le tanka rjava črta.

    Potica je praviloma samo kolač, pečen v potičniku. Torej okrogla in z luknjo v sredini. To je stara tradicija, zato da je šla potica v velikonočni jerbas.






    Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega, sladkastega okusa. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev. Oluščene lešnike kupujemo za sproti, ker hitro postanejo žarki.
    Testo z nadevom zvijamo tesno, še posebej prvi zavoj. Testo med zvijanjem nenehno zategujemo proti sebi. Zadnji obrat pa le povaljamo. Tako je zavitek enakomerno in tesno zavit, pečena potica pa bo lepa tudi na pogled. Testo lahko zvijamo po ožji stranici, kar velja za okrogle modele in debelejše potice. Ali po daljši, pri čemer dobimo dve tanjši potici. Ki ju lahko spečemo tudi v podolgovatem modelu za peko kruha.

    Količino sladkorja lahko nadomestimo z enako količino medu. Žgana pijača (rum, žganje) potico rahljata. Izboljšata pa tudi okus.


    Slovenska potica je zajamčena tradicionalna posebnost od 22. aprila 2021 (objava v uradnem listu EU). Peka ni zemljepisno omejena, pogoj je pridobitev certifikata, da je pripravljena s potrjeno specifikacijo. Slovenska potica je pripravljena s kvašenim testom in z enim od petih nadevov: z orehovim ali z orehovim z rozinami, z rozinovim, s pehtranovim ali s pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, tradicionalnem okroglem pekaču, z luknjo na sredini. Zunanji rob je lahko gladek ali rebrast. Imeti mora 3–4 zavoje, potica iz večjih potičnikov ima lahko do 6 zavojev. Najmanjša dovoljena velikost je 14 cm spodnjega premera. Slovenska potica je lahko potresena s sladkorjem.

    Opozorila

    ■ Premalo vzhajana potica med peko razpoka, prevzhajana pa upade. V obeh primerih skorja odstopa.
    ■ Temperatura med vzhajanjem mora biti okoli testa / zvitka enakomerna. Zato testo / zvitek položimo na mizo ali na delovno površino. Nikoli na radiator ali na peč.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept lešnikova potica sestre Nikoline ali odlična lešnikova potica (izvirno: sestra Nikolina in recept za potico) sestra Nikolina, s portala Radio Ognjišče
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic sestre Nikoline

    Sorodni recepti

    LCHF makova potica
    LCHF makova potica, je moja najljubša, mak me spominja na otroštvo pri babici in na najboljšo potico izpod njenih ...
    (5.00; 14 ocen)
    Lešnikova potica
    Lešnikova potica je odličen slovenski praznični kolač iz dišečega kvašenega testa. Nadevanega z mešanico masla, ...
    (5.00; 92 ocen)
    Rozinova potica z orehi
    Rozinova potica z orehi je ena od številnih različic priljubljenega slovenskega (prazničnega) kolača. Iz kvašenega ...
    (5.00; 6 ocen)
    Jabolčna potica
    Jabolčna potica je ena od številnih različic tradicionalnega slovenskega kolača. Tokrat s sočnim aromatičnim ...
    (5.00; 41 ocen)
    Orehova potica z maslom
    Različica priljubljenega slovenskega prazničnega kolača iz skupine najbolj priljubljene orehove potice. Orehova ...
    (5.00; 63 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani