Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ledeni lava cheesecake po japonsko

    Ledeni lava cheesecake po japonsko, odlična, gladka mešanica kremnega sira, smetane, sladkorja in jajc. Za tekočo sredico še toplega položimo v zamrzovalnik.
    Foto: Mandy Lee
    5.00 17 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 17 ocen) 27. oktober 2020 št. ogledov: 1183
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Lady&Pups.
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 450 g kremnega sira
    • 180 g sladke smetane, 36–40 %
    • 30 g grškega jogurta
    • 140 g sladkorja
    • 32 g večnamenske moke
    • 3 jajca, L
    • 2 rumenjaka, L
    • 1/2 vanilijevega stroka
    • 1/2 zvrhane žličke soli

    Priprava

    ■ LEDENI LAVA CHEESECAKE. Vanilijev strok podolžno razpolovimo in izpraskamo semena.
    ■ Tortni model (18 cm) namažemo z maslom. Odrežemo kos peki papirja v obliki dna modela. Zalepimo ga na dno. Nato odrežemo kos papirja za obod modela, ki je še enkrat višji od modela. Torej sega za višino modela čez rob modela. Papir dobro zalepimo na posodo. Pečico segrejemo na 225 stopinj (gl. opozorila), z rešetko na spodnji tretjini.

    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    ■ V mešalniku stepamo s planetarnim nastavkom kremni sir, grški jogurt, sladkor in vaniljeva semena. Pri srednji hitrosti 3–4 minute, da dobimo čisto gladko mešanico. Enkrat vmes postrgamo obod mešalne sklede.
    ■ Dodamo jajca in rumenjaka in stepamo 15 sekund pri nizki hitrosti. Postrgamo obod mešalne sklede in stepamo še 15 sekund. Da se jajca povežejo z drugimi sestavinami. Nikoli ne stepaj dlje, ker nočemo puhastega testa z vtepenim zrakom (!).


    Ledeni lava cheesecake

    ■ Prilijemo smetano, dodamo mleto sol in stepamo še 15 sekund. Moko presejemo na jajčno zmes in stepamo še 15–20 sekund. Nazadnje testo nežno premešamo s kuhalnico ali z lopatico. Da zagotovimo enakomerno zmešano testo.

    Ko nam ostanejo beljaki (številne ideje).


    ■ Testo nalijemo v model. Odrežemo toliko papirja, ki sega čez roba modela, da je za 75 % višji od višine testa. Nato z modelom nekajkrat močno udarimo ob delovno površino. Da se znebimo zračnih mehurčkov v testu. Model položimo v manjši pekač, vse skupaj pa preložimo v ogreto pečico za 15 minut.


    Lava cheesecake

    ■ Pekač obrnemo za 180 stopinj, kolač pa pečemo še 10 minut.
    ■ Pečico ugasnemo, vratca pa odpremo za 30 sekund. Da pečico ohladimo. Nato vratca zapremo, kolač pa pustimo v pečici še 5 minut. Zunanjost kolača je temno rjava, skoraj zažgana. Sredina pa je še tekoča.
    ■ Tortni model vzamemo iz pečice. Kolač hladimo 5 minut. Medtem v zamrzovalniku naredimo prostor za model. Na dno zamrzovalnika/predala položimo ognjevarno ploščo. Lahko kuhinjsko desko. Nanjo položimo model s kolačem za 3 ure.
    ■ Kolač vzamemo iz modela in odstranimo papir. Kolač narežemo in ponudimo. Gl. tudi shranjevanje.

    Serviranje

    Ledeni lava cheesecake po japonsko ali zamrznjen sirčkov kolač s tekočo sredico na japonski način ni samo nenavaden. Je tudi posebno okusen.

    Shranjevanje

    Rezine kolača lahko hranimo v zamrzovalniku. Ven jih vzamemo 30 minut pred serviranjem.

    Različice


    Ledeni lava cheesecake

    Kuharski leksikon

    Kremni sir (tudi sirček, cream cheese) je mlečni proizvod izdelek iz skute. Z dodatkom smetane, pravzaprav je polnomastna skuta. Uporabljamo ga kot namaz. Pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi. Priljubljena, spretno promovirana predstavnika kremnega sira sta maskarpone (mascarpone; najbrž najboljši) in sirček Philadelphia.

    Ledeni lava cheesecake po japonsko je azijska različica zažganega baskovskega cheesecakea (Basque burnt cheesecake).

    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    Vanilijev strok je plod vanilije (Vanilla planifolia), rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 cm dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga v strokih s prvotnih 60-70 % zniža na 25-30 %. Nazadnje jih razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.
    Najstarejši tiskan recept za sirčkov kolač (cheesecake) najdemo v knjigi De Agri Cultura. Posodobljena različica je bila objavljena v angleški kuharici Forme of Cury iz l. 1390. Na podlagi tega chef Heston Blumenthal trdi, da je sirčkov kolač angleška specialiteta. Ne ameriška.

    Opozorila

    ■ Nekateri proizvajalci kremnim sirom dodajajo različne aditive. Za boljšo teksturo in za podaljšanje trajnosti. Berimo deklaracije.
    ■ Razhajanja med deklarirano in dejansko temperaturo v pečici so lahko do 30 stopinj. Pomeni, če pečico ogrevamo na 225, jo dejansko lahko ogrejemo na 195. Razliko izmerimo s pomočjo kuhinjskega termometra. Če se kolač po zunanji strani ne obarva temno rjavo, ga naslednjič pečemo pri 240–250 stopinjah.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ledeni lava cheesecake po japonsko ali zamrznjen sirčkov kolač s tekočo sredico na japonski način (izvirno: Japanese melty iceboox cheesecake) Mandy Lee, z bloga Lady&Pups.
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Mandy Lee


    Mandy Lee


    Ledeni cheesecake
     

    Sorodni recepti

    Najbolj preprost sirčkov kolač
    (VIDEO) Najbolj preprost sirčkov kolač, sladica iz treh sestavin, ki je obnorela svet. Samo kremni sir, bela ...
    (5.00; 35 ocen)
    Jogurtovi cupcakes z malinovo marmelado in sirčkovo kremo
    (VIDEO) Jogurtovi cupcakes z malinovo marmelado in sirčkovo kremo, različica priljubljene ameriške sladice. Testo z ...
    (5.00; 5 ocen)
    Izvirni italijanski tiramisu
    (VIDEO) Izjemno kremna italijanska klasika z intenzivnim kavnim okusom. Izvirni italijanski tiramisu: samo 6 sestavin ...
    (5.00; 22 ocen)
    Nutella cheesecake, brez peke
    Popolni Nutella cheesecake celo za najbolj izbirtčne. S čokolado in z Nutellino peno z maskarponejem in z ...
    (5.00; 24 ocen)
    Mandljev pomarančni kolač, brez glutena
    VIDEO Mandljev pomarančni kolač obožujejo vsi, ki ga poskusijo. Dišeč, sočen in okusen, brez glutena in brez ...
    (5.00; 7 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani