Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    leča, kumare in avokado v solati

    Leča, kumare in avokado v solati, perfekten spoj slanega, sladkega, kislega, grenkega in umamija. Zvrhan kozarec vitaminov, mineralov in zdravih maščob.
    5.00 3 št. oseb: 4 čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 28. maj 2021 št. ogledov: 276
    Uredil: Urednik
    Izvirno: What's for lunch, Honey?
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 200 g rumene leče
    • 3 avokadi
    • 1 bučka
    • 2 rdeči čebuli
    • 1 kumarica
    • 2 manga
    • 3 limete
    • za pest orehov
    • za pest kalčkov, lahko redkvičinih
    • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 1 strok česna
    • 1 rdeč čili
    • majhen šopek koriandra

    Priprava

    ■ LEČA, KUMARE IN AVOKADO V SOLATI. Rumeno lečo skuhamo po navodilu z embalaže. Pazimo, da je ne razkuhamo (!). Kuhano odcedimo in ohladimo. 4 čiste kozarce (za vlaganje) položimo v pečico, segreto na 80 stopinj. Za 10 minut. Kalčke oprhamo, odcedimo in posušimo.

    Leča razvije svoj polni okus, če ji proti koncu kuhanja dodamo malo kisa, limoninega soka ali vina.


    ■ LEČINA SOLATA (lotimo se je, ko je leča že skoraj hladna). Neolupljeno bučko grobo naribamo, naribano pa ožamemo. Limetino lupinico 1 limete drobno naribamo, sadež pa ožamemo. Česen pretlačimo ali drobno sesekljamo. 1 čebulo narežemo na karseda drobne kockice ali pa jo sesekljamo. Polovico koriandra drobno sesekljamo.
    ■ V skledi zmešamo lečo, bučko, 1 čebulo, lupinico in sok 1 limete, česen in koriander. Prilijemo žlico oljčnega olja. Dodamo sol in sveže mleti/strti poper. Dobro premešamo.
    ■ KUMARIČNA SOLATA. Kumaro narežemo na kockice. Limetino lupinico 1 limete drobno naribamo, sadež pa ožamemo. Čili drobno do grobo sesekljamo. 1 čebulo narežemo na karseda drobne kockice ali pa jo sesekljamo. Preostali koriander drobno sesekljamo.
    ■ V drugi skledi zmešamo kumaro, čebulo, lupinico in sok 1 limete, žlico oljčnega olja, sol, sveže mleti/strti poper in čili. Premešamo.
    ■ Orehe grobo sesekljamo.
    ■ AVOKADOV PIRE. Limetino lupinico 1 limete drobno naribamo, sadež pa ožamemo. 2 avokada izdolbemo in stremo z vilicami. Takoj primešamo limetin sok in lupinico. Tretji avokado narežemo na drobne kockice. Skupaj z malo soli ga vmešamo v pire.
    ■ MANGO narežemo na kockice.
    ■ SESTAVLJANJE. Na dno kozarcev razdelimo del avokadovega pireja. Po njem razdelimo lečino solato, po njej pa kumarično. Zadnje 4 plasti so: preostali avokadov pire, sesekljani orehi, nakockan mango in kalčki.

    Serviranje

    Leča, kumare in avokado v solati ali lečina solata z zelenjavo, zdrav, samostojen obrok.

    Leča, kumare in avokado v solati

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Zelena leča je najbolj cenjena v evropski kuhinji. Pri kuhanju obdrži obliko, kot vse drobne leče ima izrazitejši okus. Rdeča leča je praviloma olupljena, razklana rdeče rjava leča. Je posebno okusna, med kuhanjem rada postane kašasta. Rumena leča, znana tudi kot egipčanska ali rumeni dal, je najbolj primerna za juhe in pireje. Hitro se razkuha in izgubi obliko. Francoska puyjska leča (z območja Le Puy) je gojena na vulkanskih tleh. Zaradi blagega okusa po zemlji velja za delikatesno.

    Leča vsebuje malo kalorij in veliko hranilnih snovi. Zato je idealno živilo pri shujševalnih dietah. Zaradi velike vsebnosti cinka jo uvrščamo med afrodiziake.

     
    Avokado je plod avokadovca (Persea americana), je sadež hruškaste ali okrogle oblike. S srednje do temno zeleno lupino. Meso je zeleno rumeno, na zraku pa hitro potemni. Sredi sadeža je koščica velikosti žogice za golf. Poznamo štiri osnovne vrste avokada: mehiškega, gvatemalskega, zahodnoindijskega in izraelskega. Križancev je več kot 500.
    Mango uvrščamo med najbolj okusno sadje na svetu. Poznamo ga več kot 1000 sort, ki se med seboj razlikujejo po barvi in obliki. Sočen in sladek mango tehta 150-750 g. Sadeži so lahko zeleni, rumeni, oranžni ali rdečkasti. Rdečkasti so po navadi na tisti strani, ki je obrnjena proti soncu.

    Že z izbiro različnih vrst olja ali / in kisa, pripravimo isto solato v številnih različnih odtenkih.


    Limeta (Citrus aurantifolia) je manjše, 4-5 m visoko drevo. Plodovi so majhni, ovalni do okrogli, s tankim olupkom. Običajno oberejo še zelene sadeže, ki so bolj dišeči in okusni. Če dozorijo na drevesu, zarumenijo do nekoliko oranžne barve. Limete so za odtenek bolj kisle in aromatične od limon in imajo zeleno lupinico. Najtemnejše limete so najbolj sočne.
    Vsaki, še tako običajni solati, damo s pazljivim dodajanjem svežih zelišč novo razsežnost, videz in okus. Poznavalci imajo lahko delo, ostali pa se moramo pred uporabo seznaniti vsaj z najosnovnejšimi lastnostmi posameznega zelišča. Seveda pa spet opozarjamo na načelo: Raje premalo, kakor preveč.  
    + Solati dodamo na kocke narezano grenivko, ki smo jo predhodno olupili, vključno nežno belo kožico.
    Umami so kot peti okus dokončno sprejeli leta 1990. Raziskovalci na Miami University so l. 2000 odkrili receptorje na človekovem jeziku, ki prepoznavajo okus glutaminata in drugih sestavin umamija. Istega leta je Edmund Rolls s sodelavci na University of Oxford dokazal, da nekatere možganske celice specifično reagirajo na okus umamija.


    Leča, kumare in avokado v solati

    Opozorila

    ■ Čebula je varovalno živilo. Obenem pa je tudi najpogostejši povzročitelj zgage. Lahko napenja in povzroča vetrove.

    Strokovnjaki odsvetujejo uživanje presnih kalčkov otrokom, nosečnicam in starejšim.


    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limete in druge agrume pogosto  okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limete položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept leča, kumare in avokado v solati ali lečina solata z zelenjavo (izvirno: avocado mango yellow lentils lime and chilli verrines) Meeta K. Wolff, z bloga What's for lunch, Honey?
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni tečaji fotografiranja in stiliranja hrane Meeta K. Wolff


    Meeta K. Wolff
     

    Sorodni recepti

    Solata s šparglji, špinačo in pehtranovo polivko
    Razkošna pomladna solata tudi z zeleno solato in z redkvicami. Solata s šparglji, špinačo in pehtranovo polivko, ...
    (5.00; 6 ocen)
    Sveži in pečeni češnjevi paradižnički v solati
    Polovico češnjevcev spečemo z izbranim oljčnim oljem. Ohlajene na sobno temperaturo zmešamo s presnimi, z ...
    (5.00; 2 oceni)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani