IŠČI PODROBNO

  Leča z zelenjavo

  Rumena leča, živopisna sezonska zelenjava in številne pikantne začimbe - zmagovita kombinacija

  Predpriprava

  Lečo stresemo na cedilo, potem pa jo oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro odcedimo.

  Priprava

  ■ V posodi pristavimo 2 žlici ghija, na katerem na hitro prepražimo čili, mleto rdečo papriko, kurkumo, rimsko kumino in garam masalo. Dodamo lečo, ki jo med mešanjem prepražimo, potem pa zalijemo z 1,2 litra vode. Solimo, dodamo 1 lovorov list, zavremo in med občasnim mešanjem pokrito počasi kuhamo 20 minut; pregosti jedi po potrebi prilijemo še malo vode.
  ■ Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke.
  ■ V drugi posodi stopimo preostali ghi, na katerem na hitro prepražimo gorčično seme in 1 lovorov list. Dodamo narezano zelenjavo, ki jo med mešanjem na hitro prepražimo. Prilijemo malo vode, pokrijemo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter dušimo 5 minut.
  ■ Leči primešamo polovico dušene zelenjave.

  Serviranje

  Leča z zelenjavo je pikantna brezmesna jed, ki jo razdelimo v segrete skodelice. Povrhu razdelimo preostalo dušeno zelenjavo, vse skupaj pa potresemo s kokosovimi kosmiči.

  Nadomestek

  ■ Ghi nadomestimo z enako količino kuhanega masla, ki je svetlejše in manj izrazitega lešnikovega okusa. Vse pogosteje ga nadomeščamo tudi z rastlinskimi olji.
  ■ 1/4 do 1/2 žličke kurkume za silo nadomestimo s 5 do 7 strtimi nitmi žafrana (dražji nadomestek s kompleksnejšim okusom), z 1/2 do 3/4 žličke anata (za 15 minut ga namočimo v olje ali drugo tekočino), z 1 kapljico rumene in z 1 majhno kapljico rdeče živilske barve (zmešane z malo vode ali druge tekočine) ali s 1/2 žličke karijevega praška (ki vsebuje številne druge začimbe).

  Nasveti

  ■ Pri sveži zelenjavi so mesta, na katerih je bila odrezana, sočna in vlažna.
  Začimbe in zelišča uporabljamo na ta način, da z njimi poudarjamo okus jedi oziroma njenih glavnih sestavin. Njihov okus v jedi nikakor ne sme prevladovati. Gl. tudi okvirček.

  Triki

  ■ V hladilniku se nabira veliko vlage, ki škodi sadju in zelenjavi. Ta pojav nekoliko omilimo na ta način, da v hladilnik položimo nekaj lističev papirnate kuhinjske brisače, ki vpije večji del vlage. Na ta način podaljšamo trajnost sadja in zelenjave.
  ■ Prezačinjeno (ne preslano) jed praviloma korigiramo s koščkom masla.

  Pojasnila

  ■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če odvito predolgo hranimo v hladilniku. Gl. tudi triki.
  ■ Med začimbami in zelišči ni prave ločnice. Pri Gurmanu se držimo uveljavljene razdelitve, po kateri med zelišča uvrščamo dišavne rastline oziroma zelišča, ki so praviloma milejšega okusa in vonja.
  ■ Botanično delimo gorčico na rumeno (lat. Sinapis alba) in rjavo ali črno gorčico (lat. Sinapis negra). Ostrina oziroma pikantnost gorčice je odvisna od deleža črne gorčice. Blažja vsebuje približno 10 % črne, najostrejše različice pa so pripravljene celo brez rumene gorčice.
  ■ Garam masala je sveže pripravljena, izrazito aromatična, redkeje pekoča indijska začimbna mešanica. Sestavljajo jo cimet, klinčki in kardamom, v različicah pa tudi črna kumina, muškatni cvet ali/in črni poper.

  Različice

  gl. kiselkasta leča z zelenjavo; lečina juha z zelenjavo; pastinak z lečo; pikanten ragu z lečo in rižem itd.

  Ideje

  gl. enolončnica; leča; ragu

  Opombe

  ■ Drobnejša leča razvije več svojega izvrstnega okusa. Njena aroma je skrita v lupini.
  ■ Lovorov list je eno redkih zelišč, ki je posušeno boljše kot sveže.

  Opozorila

  ■ V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.
  ■ Ostre začimbe niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.
  ■ Prevelika količina kurkume jed zagreni.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Stročnice, mnoge vrste zelenjave in številne začimbe (na primer čili, gorčico in kurkumo) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
  ■ Vse stročnice, tako tudi leča, učinkovito znižujejo holesterol. Če uživamo 85 gramov kuhanih stročnic dnevno, se raven holesterola v povprečju zniža za 10 %. Stročnice nadalje uravnavajo krvni sladkor in so idealno živilo za diabetike. Vsebujejo veliko vlaknin, povezujejo pa jih tudi z znižano pojavnostjo nekaterih vrst raka.
  ■ Leča vsebuje malo kalorij in veliko hranilnih snovi, zato je idealno živilo tudi pri shujševalnih dietah. Gl. tudi okvirček.

  Zanimivosti

  ■ V Franciji je zelo cenjena na vulkanskih tleh gojena puyjska leča, z območja Le Puy.
  ■ Včasih so ponekod po Evropi strehe svojih hiš potresali z gorčičnimi semeni. S tem naj bi od hiše prepodili vampirje.

  Viri

  ■ dopolnjen recept leča z zelenjavo iz knjige Indijska kuhinja, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, Tržič 2006
  ■ fotografija Cazals, Jena
  ■ različni viri 

  Spletne povezave

  ■ spletni nakup knjige Indijska kuhinja in drugih kuharic založbe Učila International, Tržič
  ■ fotografija Jean Cazals (angl.) 
  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.095 receptov
  Moja kuharica