Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Kvašen kolač z orehi

    Odličen kvašen kolač z orehi, skoraj potica, so prepletene tanke plasti kvašenega testa in orehovega nadeva s cimetom.
    5.00 33 št. oseb: 10 čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 33 ocen) 06. januar 2024 št. ogledov: 3259
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Silly World
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kvašeno testo
    • 285 g gladke moke, tip 400
    • 50 g sladkorja
    • 120 g mleka
    • 25 g masla
    • 1 jajce, L
    • 2 g aktivnega suhega kvasa
    • 15 g vode
    • 5 g soli
    orehov nadev
    • 280 g orehov
    • 95 g sladkorja
    • 1 žlička kakava
    • 60 g masla
    • 60 g mleka
    • 1 rumenjak
    • 3 g cimeta
    • vanilijev izvleček
    • ščep soli
    posip
    • sladkor v prahu
    KVAŠEN KOLAČ Z OREHI zelo spominja na nam ljubo potico, če izvzamemo obliko. Boljšega kolača skorajda ni. Prepletene plasti skoraj enako debelega testa in nadeva. (Praznično) odišavljenega s cimetom, kakavom in vanilijevim izvlečkom. Priprava je preprosta, a le, če se v celoti držimo recepta. Na trud pozabimo, ko brbončice zadene prvi grižljaj in začnemo planirati naslednjo peko.

    Predpriprava

    ■ KVAŠEN KOLAČ Z OREHI – KVAŠENO TESTO. V globoki skledi zmešamo moko, suhi kvas, jajce sobne temperature ter mlačno mleko in vodo. Da dobimo kompaktno testo.

    Sladkor dodamo dvakrat, ker naredi testo vlažno. Da ga lažje obdelujemo. Podobno je z maslom.


    ■ Dodamo 1/2 sladkorja in dobro pregnetemo. Dodamo preostali sladkor in še enkrat pregnetemo. Da se sladkor poveže s testom.
    ■ Testo preložimo na pomokano delovno površino. Gnetemo ga, da postane svileno in povsem gladko. Tedaj v dveh delih vgnetemo maslo sobne temperature. Da ga testo lepo vpije. Ko ugnetemo maslo, nadaljujemo z gnetenjem 15 minut. Da se gluten v testu popolno razvije. Končno testo je gladko in prožno.
    ■ Skledo namažemo z maslom in vanjo položimo testeno kroglo. Pokrijemo jo s kuhinjsko krpo in vzhajamo 2–3 ure. Da se obseg testa podvoji.

    Priprava

    ■ NADEV (pripravimo tik pred koncem vzhajanja). Mleko in maslo segrevamo, da se maslo stopi. Stopljeno mešanico ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ V multipraktiku / blenderju zmiksamo orehe, sladkor, kakav, cimet in ščep soli. Prilijemo blago stepeno jajce, dodamo masleno mešanico. Vse dobro zmiksamo.

    Testo terja dolgo obdelavo / gnetenje. Kdor ima namizni mešalnik, naj ga uporabi.


    ■ Pečico segrejemo na 200 stopinj.
    ■ OBLIKOVANJE. Delovno površino potresemo z jedilnim škrobom. Testo nežno, počasi in brez naglih kretenj (!) razvlečemo v pravokotnik, 60x40 cm. Nežno in enakomerno (!) ga premažemo z nadevom.
    ■ Premazano testo zvijemo v podolgovat zvitek. Zavijemo ga kot na spodnji fotografiji in položimo v podolgovat pekač. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in vzhajamo 2 uri pri sobni temperaturi.


    Kvašen kolač z orehi

    ■ Kolač pečemo 15 minut.
    ■ Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj. Kolač pa pečemo še 45 minut.

    »Čas priprave« ne vključuje časa vzhajanja testa (2–3 ure) in časa vzhajanja kolača (2 uri)


    ■ Pečen kolač hladimo v pekaču 20 minut. Nazadnje ga preložimo na rešetko / mrežico. Da se ohladi na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Ohlajen kvašen kolač z orehi ali orehov kolač z vzhajanim testom potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo.

    Sorodni recepti


    Kvašen kolač z orehi

    Kuharski leksikon

    Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Naštete potrebujejo močnejšo, večnamensko moko (all-purpose flour). Ta vsebuje srednjo količino beljakovin, 10-12 %. Testo zato vsebuje zmerno količino glutena. Moka je primerna za vse, od čokoladnih piškotov do testa za pice. Seveda pa lahko uporabimo tudi namensko moko za kvašeno testo. Gl. domača moka za torte in kolače.


    Orehov kolač z vzhajanim testom

    Gnetenje testa povzroči, da se gluten v moki raztegne. Tako formira elastičen ovoj okoli plinastih mehurčkov kvasa. Sladkor pospešuje razmnoževanje kvasovk.


    Ko pripravljamo kvašeno testo z namiznim električnim mešalnikom s spiralo, upoštevamo nekaj osnovnih navodil. Sprva sestavine mešamo počasi, nato hitrost postopoma povečujemo. Pazimo, da ne mesimo predolgo. Pravilno ugneteno testo se ločuje od posode, rok in spiral. Vzhajano testo pregnetemo na hitro. Spirali naj gresta nekajkrat skozenj. Da iztisneta ogljikov dioksid in vneseta kisik.

    Orehe lahko nadomestimo z lešniki, z mandlji ali z makom.


    Oreh je enosemenski plod istoimenskega drevesa, obdan z lupino, olesenelim oplodjem. Pri nas so najbolj znani orehi navadnega oreha (Juglans regis), do 25 m visokega drevesa. Laški oreh (J. cinerea) je običajno ime za ameriški beli oreh. Jedrca teh orehov so zelo okusna in jih uporabljajo kot jedrca navadnega oreha. Orehi so vsestransko uporabni v prehrani. Orehova jedrca uporabljamo pri pripravi številnih slaščic, potic, pogač in štrukljev. Z njimi pripravljamo namaze. Iz njih izdelujejo orehovo olje, orehov liker in žganje (orehovec). 100 g orehovih jedrc vsebuje pribl. 685 kalorij.
    Oreh je univerzalna rastlina. Uporabljamo liste, popke, mlade orehe, lupino mladih orehov, zrele plodove in les. Domači orehi imajo lahko celo do 1000x višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin kot drugi oreščki. Posebna finesa pri sladicah z orehi je, če jedrca pred mletjem / sekljanjem olupimo. Niti ni tako zamudno, kot se sprva zdi. Znebimo pa se odtenka grenčine.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    Cimet je sladkasta začimba drobnega zimzelenega drevesa, podobnega lovorikovcu. S tankih vejic olupijo skorjico. Zunanjo zavržejo, notranjo pa zvijejo v palčke s premerom 2,5 cm. Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejši cimet. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejšega cejlonskega ali vietnamskega. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo. Lahko ga kombiniramo z muškatnim oreščkom. Cimet v prahu je mleta oblika cimeta iz manj kakovostne cimetove skorje.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    Orehov kolač z vzhajanim testom

    Gnetenje testa povzroči, da se gluten v moki raztegne. Tako formira elastičen ovoj okoli plinastih mehurčkov kvasa. Sladkor pospešuje razmnoževanje kvasovk.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Pravijo mu tudi tihi ubijalec. Zasvaja 8x močneje kot kofein. Sladkor je kot strup prepoznal dr. William Coda Martin že davnega l. 1957.
    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept kvašen kolač z orehi ali orehov kolač z vzhajanim testom (izvirno: kolač sa orasima) Sonja Lakuzić, z bloga Silly World (srb.)
    ■ številni različni viri


    Sonja Lakuzić
     

    Sorodni recepti

    Damske kaprice z marelično marmelado
    Damske kaprice z marelično marmelado so odličen, sočen biskvitni kolač naših (pra)babic. Za vsak dan in za posebne ...
    (5.00; 6 ocen)
    Šarkelj z nadevom iz rozin
    Koroška različica klasične kvašene sladice iz dunajske kuhinje. Vzhajano testo razvaljamo, razvaljanega pa ...
    (5.00; 9 ocen)
    Preprost jagodov cheesecake v kozarcu
    Jagodov cheesecake v kozarcu je izjemno preprosta in hitro pripravljena sladica. Samo pet sestavin za odličen okus. ...
    (5.00; 9 ocen)
    Šarlota z jagodami, brez pečenja
    (VIDEO) Preprosta, osvežujoča sladica izrazitega jagodovega okusa. Pripravljena je hitro, če odštejemo čas ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani