Prijava

Kuhano vino

Vroča alkoholna pijača, za katero skuhamo izbrano rdeče vino (vse pogosteje tudi belega), odišavljeno z začimbami, pogosto tudi z agrumi ali/in z drugimi dodatki. Najpogosteje ponudimo vročega, uveljavlja pa se tudi navada iz južnih delov Evrope, kjer kuhano vino ponudijo ohlajeno. Lahko celo kot aperitiv.

Kuhano vino je vroča alkoholna pijača, za katero skuhamo izbrano rdeče vino (vse pogosteje tudi belega), odišavljeno z začimbami, pogosto tudi z agrumi ali/in z drugimi dodatki. Najpogosteje ponudimo vročega, uveljavlja pa se tudi navada iz južnih delov Evrope, kjer kuhano vino ponudijo ohlajeno. Lahko celo kot aperitiv.

Različice

gl. kuhano rdeče vino s klementinami; kuhano rdeče vino s pomarančami; kuhano rdeče vino s pomarančo in klinčki; kuhano rdeče vino s portom; kuhano rdeče vino; kuhano rdeče vino z rjavim sladkorjem; kuhano vino po ameriško; kuhano vino po francosko; kuhano vino po rusko; kuhano vino s klinčki; kuhano vino z vodo in limoninim sokom (po ameriško); najboljše kuhano vino; pikantno kuhano belo vino s suhimi marelicami; pikantno kuhano belo vino; pikantno kuhano rdeče vino; škof (bichof) ipd.

Ideje

gl. belo vino (številne ideje); rdeče vino (številne ideje); vroče alkoholne pijače (številne ideje)

Serviranje

Kuhano vino prihaja iz osrednje Evrope, kjer so vročega od nekdaj uživali v dolgih mrzlih večerih. V južnih delih Evrope pogosto ponudijo ohlajenega, celo kot aperitiv. Navada prihaja s Sicilije. Alkohola v tem primeru ne požigamo, pustimo ga le nekaj časa hlapeti. Vino skuhamo dan pred serviranjem, potem pa ga čez noč ohladimo v hladilniku skupaj z začimbami.

Opombe

Profesionalna priprava kuhanega vina terja spremljanje temperature vrenja, s katero reguliramo vsebnost alkohola v kuhanem vinu. Če želimo v vinu zadržati čim več alkohola, temperatura vretja ne sme preseči 83 stopinj. Pri tej hlapi etilni alkohol. Zaradi tega kuhano vino običajno osladimo takoj ob začetku kuhanja. Med mešanjem ga stopimo. Ko vino zavre, nad njim prižigamo hlape, da alkohol izgori popolnoma ali do želene stopnje. Pri tem postopku uporabimo več začimb, kot je zapisano v receptu, saj je kuhanje vina kratkotrajnejše.

Opozorila

Minister/ministrica za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.

Viri

Wikipedija (slo.)
■ fotografija SheKnows
■ številni različni viri 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.433 receptov
Moja kuharica