Prijava

Kuhan riž v pečici II

Klasična riževa priloga, izsušena različica kuhanega riža

Predpriprava

■  Za kuhanje riža pristavimo lonec z vodo, ki jo rahlo posolimo; 1 žlička soli na liter vode.
■  Riž operemo in temeljito odcedimo.
■  Gosto žičnato cedilo prekrijemo s čisto, brezbarvno kuhinjsko krpo ali gazo.

Priprava

■  Odcejen riž stresemo v kipečo vodo. Počasi ga kuhljamo 15 minut; vmes ga nekajkrat premešamo.
■  Nekaj minut pred koncem kuhanja riža pečico segrejemo na 100 °C.
■  Kuhan riž odcedimo, nekajkrat splaknemo s hladno vodo in še enkrat temeljito odcedimo. Stresemo ga na s krpo/gazo prekrito cedilo in povsem prekrijemo z robovi krpe/gaze. Tako pripravljen riž za 15 minut potisnemo v segreto pečico, da se posuši.

Serviranje

Kuhan riž v pečici (tudi riž po indijsko ali riž po orientalsko) ponudimo kot klasično prilogo, še posebej k pikantnim specialitetam indijske kuhinje, začinjenim s karijevim praškom.

Nasveti

■  Za priloge uporabljamo dolgozrnate sorte riža. Okroglozrnate sorte postanejo med kuhanjem sluzaste, dolgozrnate pa le malo ali nič.
■  Riž ohrani svojo kakovost in obliko, če ga pripravljamo v manjših količinah.
■  Riž kuhamo pri nizki temperaturi, da zrna nabrekajo počasi.
■  Za soljenje kuhanega riža velja pravilo: 2 zravnani žlički soli na liter vode.

Pojasnila

Čim boljši je riž, več tekočine vpije med pripravo.

Različice

■  Pečico segrejemo na 150 °C. Čisto, belo kuhinjsko krpo ali gazo razprostremo po plitvem pekaču iz pečice. Po sredini stresemo nanjo odcejen kuhan riž, ki ga zatem kakor pismo prekrijemo z vogali krpe/gaze. Pekač za 15 minut potisnemo v segreto pečico, pri čemer pustimo vrata pečice nekoliko priprta. Riž nazadnje zabelimo z indijskim maslom ghee.
■ gl.   (številne različice), , ;

Ideje

gl. (številne različice), , , 

Opombe

■  Kuhan riž v pečici (tudi riž po indijsko ali riž po orientalsko) skuhamo in posušimo, medtem ko posušimo z dolgotrajnim kuhanjem.
■  Tudi med domačimi blagovnimi znamkami riža že najdemo takšne z oznako parboiled (angl.). Tak riž ima boljše hranljive in dietetične lastnosti od belega, med kuhanjem pa se ne zlepi. Pripravljajo ga tako, da ožet riž namakajo v vodi, v katero odda beljakovine, vitamine in minerale. Nato riž obdelajo s paro, pri čemer izločene snovi znova preselijo v riževa zrna. Le da tokrat s površine, kjer so bile prvotno, v sredino zrna.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Neglaziran riž sodi med , ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

V zadnjih letih postajajo vse bolj iskane starodavne sorte riža, ki dosegajo astronomske cene. Najbolj znan je črni riž (jap. kuro mai). Njegova barva je posledica vsebnosti nekaterih snovi, ki varujejo kožo in ožilje. Rdeči riž (jap. aka mai) vsebuje več mineralov kakor črni, poleg tega pa še vitamin B2 in železo. Barvo mu daje tanin. Zeleni riž (jap. midori mai) je v resnici vijoličast, za pripravo pa je hvaležnejši od prvih dveh.

Viri

številni različni
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.202 receptov
Moja kuharica