Prijava

Krompir šefa kuhinje

Ena številnih različic kuhanega krompirja; na pol kuhanega narežemo in do mehkega skuhamo v mleku

Priprava

■  Opran krompir pristavimo v vodi in posolimo. Zavremo in kuhamo 15 minut.
■  Mleko pristavimo in zavremo.
■  Krompir odstavimo, odcedimo in olupimo. Narežemo ga na tanka kolesca, ki jih stresemo v ustrezno posodo. Krompir prelijemo s toliko vročega mleka, da je povsem pokrit. pristavimo, dodamo 40 gramov masla, začinimo s sveže mletim belim poprom in po potrebi dosolimo. Zavremo in počasi kuhamo toliko časa, da se mleko povsem ukuha.
■  Peteršilj tik pred serviranjem drobno sesekljamo in potresemo po krompirju.

Serviranje

Krompir šefa kuhinje ali krompir s peteršiljevim maslom (tudi krompir na način šefa kuhinje, mlečni krompir) postrežemo k mesu, zlasti v omakah (na primer k ragujem ali h golažu), k ocvrtemu mesu, pečenkam ter k ribam.

Nadomestek

Del mleka nadomestimo s sladko smetano. 

Izboljšanje

gl. nadomestek

Nasveti

■  Med številnimi sortami krompirja, si je težko zapomniti, katera sorta je primerna za posamezne vrste termične obdelave oziroma priprave. Nadvse preprost test pa nam da takojšenj odgovor na eno od dilem. V posodo mešanico vode in soli v razmerju 1: 10. Vanjo položimo krompir: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire. Sicer pa na splošno velja, da so čvrste sorte primerne za solate, za pečenje, za kuhan krompir v oblicah, za slan krompir ter za ocvrtke in cmoke, pripravljene iz surovega krompirja. Mokaste sorte so primerne za priloge k zelenjavnim jedem in omakam, za pireje, za juhe in jedi iz krompirjevega testa.
■  Nekatere sicer bele sorte krompirja med kuho potemnijo. Ko to opazimo, vodi dodamo žličko kisa, s čimer ne vplivamo na okus krompirja.

Opombe

Pri jedeh šefa kuhinje namesto masla in peteršilja običajno uporabimo peteršiljevo maslo. Z njim najpogosteje pripravljamo prav zelenjavo in morske ribe.

Opozorila

■  Krompir in čebule se v jedeh ujemata, v shrambi pa ne. Če ju hranimo skupaj, se oba hitreje kvarita.
■  Krompirjevih jedi ne pogrevamo, razen znotraj 60 minut od časa priprave. Seveda pa pri krompirjevih jedeh velja, da so najboljše pripravljene tik pred serviranjem.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Beli krompir sodi med varovalna, za zdravje najpomembnejša živila.

Zanimivosti

Kuhan krompir pogosto kombiniramo z mlekom ali / in smetano. Še posebej pri večini različic .

Viri

■  dopolnjen recept krompir šefa kuhinje ali krompir s peteršiljevim maslom (tudi krompir na način šefa kuhinje, mlečni krompir), iz knjige Larousse Gastronomique, Montagné, Prosper, Harvey Lang, Jenifer, Crown Publishers Inc., New York 1988
■  številni različni  

spletne povezave

■  Montagné, Prosper (angl.)
■  nakup poceni rabljenega izvoda knjige Larousse Gastronomique (angl.)
■  nakup novega izvoda knjige Larousse Gastronomique (angl.)
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.884 receptov
Moja kuharica