Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki

    (VIDEO) Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki so svetovni hit in past za sladkosnedneže. Zasvojijo na prvi ugriz, težko pa jih je skriti. Pred seboj. Pripravimo jih lahko do 4 dni pred peko.
    5.00 8 št. oseb: 10 čas priprave: 2–3 ure zahtevnost: (5.00; 8 ocen) 21. november 2018 št. ogledov: 557
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Da mi je nešto slatko...
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 280 g gladke moke
    • 250 g masla
    • 170 g čokolade, vsaj 63 %
    • 60 g sladkorja
    • 30 g rjavega sladkorja demerara
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    drugo
    • 1 jajce
    • rjavi sladkor demerara
    • solni cvet ali groba morska sol

    Predpriprava

    ■ KRHKI MASLENI KEKSI S ČOKOLADNIMI KOŠČKI (chocolate chip cookies) Čokolado narežemo na drobne koščke; idealni so pribl. 5 x 5 mm. Lahko uporabimo čokoladne kapljice, ki jih zelo grobo sesekljamo.
    ■ Hladno maslo narežemo na drobne kockice, ki jih stresemo v posodo multipraktika. Dodamo sladkor, rjavi sladkor in vanilijev izvleček in vse skupaj stepamo pri višji hitrosti 3–5 minut. Da dobimo penasto zmes.
    ■ Hitrost ročnega mikserja znižamo na najnižjo, med nadaljnjim stepanjem pa postopoma vmešamo moko. Takoj, ko zmes moko vpije, vmešamo še čokolado. Testo postrgamo iz posode in ga razdelimo na dva dela. Vsakega položimo na večji kos prozorne folije. Med dlanmi na hitro oblikujemo 2 svaljka s premerom pribl. 5 cm. Čvrsto ju ovijemo v folijo, potem pa ju položimo v hladilnik vsaj za 2 uri. Še bolje, čez noč.

    Priprava

    ■ Klasičen pekač iz pečice obložimo s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
    ■ Jajce blago razžvrkljamo na krožniku, na drugi krožnik pa stresemo rjavi kristalni sladkor. Vsak svaljek najprej povaljamo po jajcu, potem pa še po sladkorju. Zatem oba svaljka narežemo na kolesca, debela 1–1,5 cm z ostrim nožem. Razdelimo jih po pekaču. Potresemo jih s solnim cvetom, pekač pa položimo v ogreto pečico za 12–15 minut. Da se robovi keksov rjavo obarvajo.
    ■ V izvirniku svetujejo naj pečene kekse vsaj blago ohladimo, preden pojemo vse.

    Serviranje

    Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki so sladica, ki zasvoji. Samostojno ali z drugim drobnim pecivom.

    Shranjevanje

    Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki se lepo ohranijo v pokriti pločevinasti škatli. Če so res dobro skriti pred drugimi. Kako jih skriti pre seboj, je pa misija nemogoče.

    Nadomestek

    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek.
    ■ Vanilijev izvleček lahko nadomestimo z zavitkom burbon vanilij sladkorja.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki so opazno okusnejši z eno od njih.


    Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki

    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.
    ■ Čokoladne sladice so še okusnejše z nekaj kapljicami čokoladnega likerja. V testu ali/in v kremi. Če je tudi za otroke, raje ne.

    Nasveti

    Za pečenje peciva uporabljamo črne pekače, ki toploto enakomerno prevajajo na testo. Za plinske pečice so primernejši aluminijasti pekači.

    Pojasnila

    Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.
    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    Razlika med belim in rjavim sladkorjem je zanemarljivo majhna. Dejstvo je, da je sladkor sestavljen iz saharoze, ki jo beli sladkor vsebuje nekako 99,5 odstotka, rjavi pa 99,2 odstotka. Rjavi sladkor je le nekoliko manj prečiščen. Nekoliko bolj se razlikuje le surovi (nerafinirani) rjavi sladkor, ki je enako temne barve kot kava in se sprijema.
    ■ Solni cvet je izredno tanek sloj soli, ki se kot koprena tvori na površini kristalizacijskih bazenov v redkih obdobjih brezvetrja. Lahke kristale solinarji ročno posnamejo, zato pravimo, da je solni cvet smetana morske soli.

    Različice


    Krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje)

    Opombe

    Ločevanje med keksi in piškoti ni smiselno. Izraz piškot izvira iz italijanskega biscotto oz. nemškega piskotte, sinonim keks pa iz istoimenskega nemškega pojma.

    Opozorila

    ■ Solni cvet ali groba morska sol in hlajenje testa sta ključni del recepta.
    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila

    Zanimivosti

    Razlika med mehko (navadno, gladko) oziroma ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov, temveč v velikosti delcev moke.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept krhki masleni keksi s čokoladnimi koščki (izvirno: keksi s komadićima čokolade) Ana-Marija Bujić, z bloga Da mi je nešto slatko… (hrv.), po izvirnem receptu chocolate chip cookies, Alison Roman, iz knjige Dining In
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Ana-Marije Bujić
    ■ spletni nakup kuharic Alison Roman


    Ana-Marija Bujić

    Sorodni recepti

    Mehki medenjaki
    Najboljši mehki medenjaki, ki vedno uspejo, odlična poslastica za božične večere ali novoletna praznovanja. Ni jih ...
    (5.00; 59 ocen)
    Lešnikovi piškoti z rozinovim nadevom
    preprosto lešnikovo pecivo, ki ga nadenemo s pretlačeno mešanico rozin in ...
    (5.00; 47 ocen)
    Makovi rogljički s čokolado
    Makovi rogljički s čokolado so posebno dišeči in okusi piškoti. Ki se topijo v ustih. Rogljički so lahko lepo ...
    (5.00; 25 ocen)
    Rahle linške oči, recept z lešniki in malinami
    Linške oči, recept za eno od številnih različic hrustljavih in svežih keksov. Obljubljamo vam, da je sadno ...
    (5.00; 10 ocen)
    VIDEO: Puhasti limonini keksi
    VIDEO Puhasti limonovi keksi so najbolj krhki, najbolj dišeči, najbolj mehki, najbolj okusni in najbolj preprosti za ...
    (5.00; 16 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani