Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Krhki čokoladni žepki s čokoladno kremo in glazuro, brezglutenski

    Krhki čokoladni žepki: predstavljajte si najbolj čokoladno sladico, ki jo pomnožite z 10. To je to, s čokolado v testu, kremi in prelivu.
    5.00 10 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 10 ocen) 19. marec 2021 št. ogledov: 719
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE loopywhisk
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladna krema
    • 100 g čokolade, vsaj 70 %
    • 30 g kakava
    • 50 g sladkorja
    • 40 g masla
    • 0,6 dl mleka
    • ščepec soli
    čokoladno krhko testo
    • 250 g mešanice brezglutenske gladke moke
    • 25 g kokosove moke
    • 25 g sladkorja
    • 30 g kakava
    • 200 g masla
    • 2 žlici jabolčnega kisa
    • 1 žlička ksantana
    čokoladna glazura
    • 63 g sladkorja v prahu
    • 15 g kakava
    • 2–2,5 žlice vode
    premaz
    • 1 jajce
    posip
    • čokoladne drobtinice

     

    Predpriprava

    ■ KRHKI ČOKOLADNI ŽEPKI, BREZ GLUTENA - ČOKOLADNO KRHKO TESTO. V skodelici zmešamo 2,4 dl hladne vode in kis. Odložimo v zamrzovalnik.
    ■ V skledo presejemo brezglutensko in kokosovo moko, kakav, ksantan in sol. Dodamo sladkor in premešamo.
    ■ Hladno maslo narežemo na kockice, pribl. 1,2 cm. Povaljamo jih po mešanici v skledi, da se jih oprime po vseh straneh. Nazadnje kockice in mešanico stiskamo med prsti, da dobimo nekakšne drobtine. Velikosti graha do palca.

    »Triple chocolate pop tarts« je pravzaprav napačno. Čokolada je v testu, v nadevu, v glazuri in v posipu.


    ■ Na mešanico začnemo prilivati po 2 žlici ledeno hladne okisane vode. Mešamo in tlačimo z vilicami, da se sestavine povežejo v testo. Če je vse, kot je treba, porabimo 14–16 žlic vode. Testo je bolj nekoliko bolj vlažno kakor klasično krhko testo. Ker brezglutenska moka med peko vpije več vlage.
    ■ Testo na hitro (!) pregnetemo, če je potrebno. Nazadnje ga oblikujemo v nekakšen pravokotnik. Ovijemo ga v prozorno folijo in položimo v hladilnik. Vsaj za 60 minut.

    Priprava

    ■ ČOKOLADNA KREMA. Čokolado sesekljamo. V kozici pristavimo mleko, pol sesekljane čokolade, sladkor, kakav in ščepec soli. Počasi segrevamo, da se čokolada stopi. Med mešanjemo do gladkega.
    ■ Kozico odstavimo. Dodamo na kocke zrezano maslo in preostalo čokolado. Mešamo, da se stopita. Krema se med hlajenjem nekoliko zgosti.


    Gosto tekoča čokoladna krema se med hlajenjem zgosti

    ■ TESTO razvaljamo pribl. 3 mm debelo. Razvaljanega narežemo na pravokotnike, pribl. 7,5x10 cm. Dobimo 16 pravokotnikov za 8 žepkov. Polovico pravokotnikov dokaj na gosto prešpikamo z zobotrebcem.


    Krhki čokoladni žepki

    ■ Klasičen nizki pekač iz pečice obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Jajce blago stepemo. 8 neprešpikanih pravokotnikov položimo v pekač. Med njimi pustimo prostor. Skoraj vse testo – razen sredine -, premažemo z jajcem. Na sredo položimo za zvrhano žlico čokoladne kreme. Blago jo razmažemo, pri čemer pustimo pribl. 2 cm nenamazanega roba. Premazani pravokotnik pokrijemo s prešpikanim. Tam, kjer je testo premazano z jajcem, ga blago zlepimo s prsti. Nazadnje robove stisnemo s konico vilic. Podobno pripravimo vse žepke.


    Čokoladni žepki s čokoladno kremo

    ■ Pekač z žepki položimo v ogreto pečico za 20–22 minut.

    Krhka maslena skorja. Sanjska čokoladna krema. Čokoladna glazura, ki poveže okuse. Pa še čokoladne drobtinice. Čokolade nikoli preveč.


    ■ ČOKOLADNA GLAZURA. Sladkor v prahu in kakav presejemo in premešamo. Med mešanjem prilivamo po pol žlice vode, da dobimo gosto tekočo glazuro. Prava je takrat, ko se blago razlije po žepku, a večina ostane na vrhu.
    ■ Pečeno žepke nekoliko ohladimo. Po njih razdelimo čokoladno glazuro, po kateri potresemo čokoladne drobtinice.

    Čokoladni žepki s čokoladno kremo

    Serviranje

    Krhki čokoladni žepki s čokoladno kremo in glazuro, brezglutenski ali trojni čokoladni žepki, brez glutena so najboljši topli do mlačni. Ko se čokoladni nadev razlije po ustih.

    Različice

    Shranjevanje

    Desert se ohrani 3–4 dni v tesno zaprti škatli v hladilniku.

    Nadomestek

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabša in neustrezna izbira.

    Izboljšanje

    Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem, kjer temperatura ne preseže 48 stopinj. Mnenja o tem, če je to še presni kakav, so deljena.

    Krhki čokoladni žepki

    Nasveti

    ■ V mešanico brezglutenskih mok lahko kombiniramo riževo, krompirjevo in koruzno. Še preprosteje, če mešanico kar kupimo. Glutena ne vsebujejo moke iz (abecedno): ajde, amaranta (ščir), čičerike, guara, koruze, krompirja, koruze, kostanja, leče, maranta, munga, prosa, kvinoje (quinoa), riža, rožičevca, saga, soje, tapioke, tefa (teff) in topinamburja.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Pojasnila

    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

    Čokolado najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, meto* ali/in z vanilijo*.

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Kakav v prahu so trdi ostanki fermentiranih, posušenih in praženih kakavovih zrn. Zdrobljenih in mletih v prah. Kakav je prahu je jedro okusa čokolade. Le da je brez dodane maščobe, sladkorja in mleka, ki zameglijo njegov čisti okus. Kakavi se razlikujejo po barvi, okusu in ceni. Barva sega od bledo rjave do rdečkaste in skoraj črne. Najboljši kakav ima močan okus čiste čokolade. Glede na sorto ima lahko okus grenke temne čokolade ali blage mlečne. V vsakem primeru pa mora biti okus prijeten. Brez kredastega priokusa ali pretiranih sladkih dodatkov.

    Za čokolado po svetu letno porabimo več kot 7 milijard evrov. Večino, žal, za škodljive mlečne čokolade z 58 % sladkorja (!).



    Spletni nakup najboljšega kakava po mnenju 7 slaščičarskih chefov (po vrstnem redu): 1. Cocoa Barry Cocoa Powder Extra Brute, 2. República Dela Cacao Powder 22-24%, 3. Valrhona Cocoa Powder (nizozemski), 4. Cocoa Noel Black Cocoa Powder, 5. Lake Champlain Chocolates Unsweetened Cocoa, 6. Guittard Cocoa Rouge Unsweetened Cocoa Powder, 7. Luker Chocolate Cocoa Powder. 250 g od 8 € dalje. Med priljubljene sodijo v ZDA tudi blagovne znamke: Ghirardelli, Hershey's, in Scharffen Berger. Na Nizozemskem pa je priljubljen kakav Droste.
    Ksantan (xantan gumi) je polisaharid, ki ga izloča bakterija Xantomonas campestris. Proizvaja se ga s fermentacijo glukoze, saharoze ali laktoze, pri čemer fini prah zmešajo s tekočino. V (brezglutenski) kuhinji ga uporabljamo kot nadomestek za gluten, kot vezivo ali/in zgoščevalec (solatnih prelivov npr.). Preprečuje drobljenje, piškotov npr.

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje)

    Opombe

    Kakav (s tem pa tudi črna čokolada) vsebuje nad 300 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo, in predstavlja eno najbolj kompleksnih živil, kar jih poznamo. Vsebuje več antioksidantov kot česen in je najboljši vir magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Vsebuje tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in izboljšuje spomin. Deluje kot naravni antidepresiv in afrodiziak. Kakav vsebuje samo dvajsetino kofeina v primerjavi s kavo.

    Opozorila

    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekolo
    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Zato je še dopustna dnevna količina zaužitega masla do 30 g/oseba

    Zanimivosti

    Španski osvajalec Cortez je po povratku v Evropo (1528), s seboj prinesel tudi kakav. Znanja o gojenju kakavovca in pripravi čokolade pa so bila strogo varovana skrivnost. Znana le maloštevilnim menihom in nunam.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept krhki čokoladni žepki s čokoladno kremo in glazuro, brezglutenski ali trojni čokoladni žepki, brez glutena (izvirno: Italian triple chocolate pop tarts /gluten free/) Katarina Čermelj, z bloga THE loopywhisk
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Katarine Cermelj


    Katarina Čermelj
     

    Sorodni recepti

    Princeske s čokoladno kremo
    Priljubljeni hrustljavo kremni krofki iz kuhanega testa. Pečene razpolovimo in nadenemo s čokoladno kremo in stepeno ...
    (5.00; 16 ocen)
    Pustni krofi z marelično marmelado na hitro
    Pustni krofi na hitro so klasična pustna sladica, le da so hitreje pripravljeni. Bogato kvašeno testo je odišavljeno ...
    (5.00; 13 ocen)
    Kokosove kroglice raffaello z jagodami, rafaelo
    Lahko, zračno, okusno in preprosto sladkanje iz domače kuhinje. Tradicionalne lešnike na sredini zamenjamo z ...
    (5.00; 4 ocene)
    Odlični krofi s slaščičarsko kremo in eksotično marmelado
    Pustni krofi s slaščičarsko kremo, ko da hladno vzhajano testo res okusne, mehke in puhaste krofe. Odišavljene z ...
    (5.00; 6 ocen)
    Listnate maslene vrtnice z breskvami
    Listnate maslene vrtnice so popolno, hitro pripravljeno, preprosto in hrustljavo presenečenje. Odišavljeno s cimetom. ...
    (5.00; 8 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani