Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Kostanjeva bajadera

    Kostanjeva bajadera je priredba priljubljene Kraševe dobrote. Z mešanico masla, čokolade in keksov, kostanjevega pireja in čokoladne glazure.
    Foto: Mihaela Javor
    5.00 24 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 24 ocen) 20. oktober 2013 št. ogledov: 3880
    Uredil: Urednik
    Izvirno: mezze
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 700 g kostanjevega pireja
    • 500 g sladkorja
    • 500 g mletih keksov Petit-Beurre
    • 250 g masla
    • 200 g čokolade
    • 2 žlički rumove arome
    čokoladna glazura
    • 150 g čokolade, 70 %
    • 4 – 5 žlic olja

    Priprava

    ■ KOSTANJEVA BAJADERA. Pripravimo kostanjev pire ali pa ga kupimo.
    Pekač (35x25 cm) obložimo z alu folijo.
    ■ Pristavimo 1 dl hladne vode, 250 g sladkorja, 125 g masla in 100 g nalomljene čokolade. Med mešanjem stopimo, zavremo in odstavimo. Gladko primešamo polovico mletih keksov in 1 žličko rumove arome. Zmes nadenemo v pripravljen pekač in jo nekoliko ohladimo.
    ■ Po masi v pekaču enakomerno razdelimo kostanjev pire.
    ■ Preostale sestavine pripravimo enako, kot je opisano zgoraj. Zmes nadenemo po kostanjevem pireju in jo dobro ohladimo. Najbolje kar v hladilniku.
    ČOKOLADNA GLAZURA. Čokolado drobno nalomimo in jo pristavimo z oljem. Med občasnim mešanjem jo počasi stopimo. Ohlajen kolač prelijemo s čokoladno glazuro. Ohladimo ga v hladilniku.

    Serviranje

    Ohlajen kolač narežemo na rezine in ponudimo. Kostanjeva bajadera ali čokoladne rezine s kostanjevim pirejem so zelo sladka hladna sladica.

    Nakup

    Pri nakupu kostanja izbiramo težke, trde in sijoče plodove.

    Nadomestek

    Kekse Petit-Beurre lahko nadomestimo s keksi Albert.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Pojasnila

    Kostanj (tudi pravi kostanj; Castanea sativa), drevo iz družine bukvovk, ki ima s škrobom bogato seme v ježičasti ovojnici. Debele plodove gojenega pravega kostanja imenujemo maroni. Cvetovi pravega kostanja dajejo kostanjevec, odličen med. Kostanj, ki vsebuje veliko škroba in sladkorja, a zelo malo olja, je užiten že surov. Kljub temu ga najpogosteje kuhamo ali pečemo. Kostanjev pire je dodatek k jedem, sladicam, priloga in nadev, npr. za perutnino. Švicarji in Italijani izvažajo kandirane marone v ZDA in na Japonsko. Ta draga slaščica je znana že od 17. st. Marone potopijo v sladkorni sirup, odišavljen z vanilijo. V Goriških Brdih marone vlagajo v med, z njimi kuhajo mineštro in maronovo župo, pripravljajo frtaljo in krompirjevo jed majronar. Francozi zavijejo v kostanjeve liste nekatere jedi s sirom.

    Najboljši okus dobi kostanj po prvi slani. Če ga še kaj ostane.


    Ko kupujemo kostanj, izbiramo večje, mesnate plodove, s katerimi je manj dela pri lupljenju. Imajo naj čim bolj sijajno in gladko površino. Sveže nabrani kostanji so v dlani težki in ne zvenijo votlo. Najboljši so temno rjavi, ki so bili izpostavljeni soncu in so slajši.
    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.

    Čokolado hranimo v temnem prostoru z uravnoteženo temperaturo. Če jo doseže vročina, čokolada lahko zacveti. Na njej se pojavijo svetle lise kakavovega masla, ki pride na površje.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.


    Čokoladne rezine s kostanjevim pirejem

    Različice

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje)

    Opombe

    V Sloveniji gojimo in nabiramo najbolj žlahtne sorte kostanja v predelu od Mosta na Soči proti italijanski meji. Poleg širše znanih maronov, priporočajo na tem območju za kuhanje sorte vahtni, maronica in objak, za pečenja pa sorto porčine. V kraju Lig (600 m/nm.v.) prirejajo sredi oktobra že od leta 1969 praznik kostanja, z razstavo kostanjevih jedi. Podobno praznovanje prirejajo vsako leto tudi v Jančah pri Ljubljani.


    Čokoladne rezine s kostanjevim pirejem

    Opozorila

    ■ Kostanj je težje prebavljiv, lahko povzroča tudi zgago. Odsvetujemo ga diabetikom in ljudem s prekomerno telesno težo. Prebavljivost nekoliko pospešimo, če kostanj med uživanjem temeljito prežvečimo.
    ■ Sladkor je strup, oropan vseh hranilnih snovi. Vpliva na zastrupljanje in dehidracijo organizma, ker pa nam vzame številne koristne snovi, jih mora telo, v želji po samoohranitvi, začeti črpati iz globin.
    ■ Čokolada vsebuje majhne količine tiramina, ki domnevno sproža napad migrene. Gl. tudi zdravilni učinki.

    Zanimivosti

    ■ Kostanj uvrščamo v družino oreškov, skupaj z orehi, pistacijami, lešniki, pinjolami in drugimi. Za razliko od ostalih oreškov pa vsebuje bistveno več škroba in manj maščob.
    ■ Antonio Carletti in njegov sin Francesco sta bila v 16. stoletju popotnika, ki sta obiskala številne države in kontinente. Oče je med potovanjem umrl leta 1598 na Kitajskem, sin pa se je v Firence vrnil leta 1606; s seboj je prinesel tudi recepte za čokolado.

    Viri

    ■ dopolnjen recept kostanjeva bajadera ali čokoladne rezine s kostanjevim pirejem (izvirno: kesten bajadera) Mihaela Javor, s portala mezze (srb.; ne deluje več)
    ■ številni različni viri

     

    Sorodni recepti

    Snickers bajadera, brez pečenja
    Snickers bajadera, odličen, ne presladek desert v samo 20 minutah. Slastna mešanica čokolade, arašidov in ...
    (5.00; 23 ocen)
    Čokoladne kokosove rezine z datlji
    Čokoladne rezine s kokosom, brez peke, tako odlične, lahke in dišeče, da zasvojijo. S ničkolikokrat preverjeno ...
    (5.00; 6 ocen)
    Biskvitne kocke z višnjami
    Biskvitne kocke z višnjami so preprost, sočen kolač za vsak dan in za vsak okus. Mehak biskvit z opečenimi ...
    (5.00; 29 ocen)
    Čokoladne kocke z arašidi in karamelom, brez peke
    Čokoladne kocke z arašidi in karamelom brez peke so preverjena kombinacija piškotov, karamela in čokoladne kreme. ...
    (5.00; 22 ocen)
    Ajdove kocke z jabolki in čokolado
    Preprosta, hitro pripravljena sladica. V glavni vlogi je ajdova moka, ki ji primešamo tapioko, kokosov sladkor in ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani