Prijava

Kisle kumarice s poprom

Različica vloženih kumaric, ki jih pred vlaganjem čez noč namakamo v slanici

Predpriprava

■ Kumarice (gl. nasveti) operemo pod tekočo hladno vodo. Položimo jih v skledo in potresemo s soljo. Prilijemo toliko hladne vode, da kumarice z njo povsem prekrijemo, potem pa jih v slanici čez noč pustimo na hladnem.
■ Steklena kozarca za vlaganje s pokrovčkoma temeljito operemo ter odcedimo.
■ Kumarice naslednji dan odcedimo in do suhega zbrišemo.

Priprava

Pečico segrejemo na 80° C.
■ Kis pristavimo z 2,5 decilitra vode, sladkorjem in 2 žličkama soli. Zavremo in kuhamo, da se sladkor stopi.
■ Oprana kozarca s pokrovčkoma položimo na rešetko v segreti pečici.
■ Čebulo olupimo in narežemo na kolesca.
■ V kozarca razdelimo poprova zrna in pehtran, potem pa ju nadenemo s kumaricami in čebulo. Vse skupaj prelijemo z vrelo zavrelico do centimeter pod robom. Kozarca tesno zapremo, potem pa ju ovijemo v odejo in v njej povsem ohladimo.
■ Kozarca s kumaricami pred uporabo za najmanj 14 dni postavimo v hladen in temen prostor.

Uporaba

Kisle kumarice so klasična priloga k številnim hladnim predjedem, zlasti k narezkom in hladnim pečenkam, uporabljamo pa jih tudi kot sestavino pri pripravi različnih hladnih in toplih (pred)jedi, omak itd.; gl. ideje.

Nadomestek

Kis izberemo po lastnem okusu: kis za vlaganje, sadnega ali vinskega.

Izboljšanje

Med različnimi dodatki najdemo pri različnih receptih za kisle kumarice tudi naslednje: cimet (gl. kisle kumarice s cimetom), česen (gl. marinirane kumare v kisu), posušen čili (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči, vložene pikantne kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), celo gorčično seme (gl. vložene pikantne kumarice) ali mleto gorčično seme (gl. kisle kumarice III; tudi edini recept, pri katerem tekočine ne zavremo), košček hrena (gl. vložene pikantne kumarice), klinčke, pehtran in timijan (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči), koper (gl. pikantne kisle kumarice s česnom in koprom in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom) ter sladkor (gl. kisle kumarice II ter kisle kumarice III). Gl. tudi okvirček.

Nasveti

■ Za vlaganje izbiramo drobne, bradavičaste plodove.
■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Shranke za ozimnico vlagamo v 4- ali 9-odstotni vinski ali alkoholni kis. Slednjega z vodo redčimo v razmerju 1: 1. Če nam je ljubša blažja kislost, razmerje lahko spremenimo do 1 : 3 v korist vode, vendar pri tem vroče shranke obvezno prelijemo z vročo tekočino ali pa jih pasteriziramo. Gl tudi okvirček.
■ Ozimnico opremimo z nalepkami, na katerih označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev; izjema so marmelade in džemi. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

Triki

V vsak kozarec potisnemo opran list vinske trte, ki omogoča, da ostanejo kumarice hrustljave.

Pojasnila

Za litrski kozarec za vlaganje, napolnjen s sadjem ali zelenjavo, potrebujemo približno 5 decilitrov tekočine.

Različice

■ gl. kisle kumarice, kisle kumarice II, kisle kumarice III, kisle kumarice brez kisa, kisle kumarice s cimetom, marinirane kumare v kisu, pikantne kisle kumarice, pikantne kisle kumarice s česnom in koprom, pikantne kisle kumarice z zelišči itd.

Ideje

■ gl. kisle kumarice (ideje)
■ gl. ozimnica

Opozorila

■ Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi.
■ Shrankov v steklene kozarce nikoli ne tlačimo. V kozarcih mora biti dovolj prostora, da se plodovi v celoti prepojijo s tekočino. Z njo morajo biti tudi povsem prekriti.
■ Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Kis, še posebej jabolčnega, uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Kumare vsebujejo sestavino, podobno inzulinu.

Zanimivosti

Kumare so gojili že pred 4.000 leti, v Evropo pa so prišle na začetku 16. stoletja.

Viri

številni različni viri 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica