Prijava

Kisle kumarice s cimetom

Nevsakdanja različica vloženih olupljenih kumaric, z eksotičnim priokusom cimeta in klinčkov

Predpriprava

■ Kumarice temeljito operemo, olupimo in tesno zložimo v visok lonec.
■ V posodi pristavimo kis, 5 decilitrov vode, sladkor, sol, cimet in klinčke. Med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi, in zavremo. Vrelo zavrelico nalijemo na kumare, ki jih obtežimo s krožnikom in pustimo čez noč.

Priprava

Pečico segrejemo na 80° C.
■ Kumarice dobro odcedimo, tekočino pa pristavimo in zavremo.
■ Steklene kozarce za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo, do suhega obrišemo in potisnemo na rešetko v segreto pečico.
■ Odcejene kumarice tesno (gl. opozorila) nadenemo v vroče kozarce in zalijemo s vrelo zavrelico. Nato kozarce zapremo in ovijemo v odejo, v kateri jih povsem ohladimo.
■ Kozarce s kumaricami pred uporabo za najmanj 14 dni postavimo v hladen in temen prostor.

Uporaba

Te kisle kumarice so nevsakdanja priloga k številnim hladnim predjedem, zlasti k sirovim ploščam, pa tudi k mesnim narezkom in hladnim pečenkam, uporabljamo pa jih tudi kot sestavino pri pripravi različnih hladnih in toplih (pred)jedi, solat, omak itd.; gl. ideje.

Nadomestek

Vinski kis lahko nadomestimo s kisom za vlaganje ali z jabolčnim kisom.

Izboljšanje

■ Med različnimi dodatki najdemo pri različnih receptih za kisle kumarice tudi naslednje: česen (gl. marinirane kumare v kisu), posušen čili (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči, vložene pikantne kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), celo gorčično seme (gl. vložene pikantne kumarice) ali mleto gorčično seme (gl. kisle kumarice III; tudi edini recept, pri katerem tekočine ne zavremo), košček hrena (gl. vložene pikantne kumarice), klinčke, pehtran in timijan (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči), koper (gl. pikantne kisle kumarice s česnom in koprom in ta recept), sladkor (gl. kisle kumarice II in kisle kumarice III) ter zeleni poper (gl. kisle kumarice s poprom). Gl. tudi okvirček.

Nasveti

■ Za vlaganje izbiramo drobne, bradavičaste plodove.
■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Shranke za ozimnico vlagamo v 4- ali 9-odstotni vinski ali alkoholni kis. Slednjega z vodo redčimo v razmerju 1: 1. Če nam je ljubša blažja kislost, razmerje lahko spremenimo do 1 : 3 v korist vode, vendar pri tem vroče shranke obvezno prelijemo z vročo tekočino ali pa jih pasteriziramo. Gl tudi okvirček.

Triki

V vsak kozarec potisnemo opran list vinske trte, ki omogoča, da ostanejo kumarice hrustljave.

Pojasnila

Za litrski kozarec za vlaganje, napolnjen s sadjem ali zelenjavo, potrebujemo približno 5 decilitrov tekočine.

Različice

gl. kisle kumarice, kisle kumarice II, kisle kumarice III, kisle kumarice brez kisa, kisle kumarice s poprom, marinirane kumare v kisu, pikantne kisle kumarice, pikantne kisle kumarice s česnom in koprom, pikantne kisle kumarice z zelišči itd.

Ideje

■ gl. kisle kumarice (ideje)
■ gl. ozimnica

Opombe

■ Ozimnico so včasih v kozarcih prekrili z dvema tankima deščicama, ki sta shrankom preprečevali, da splavajo nad tekočino.
■ Ozimnico opremimo z nalepkami, na katerih označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev; izjema so marmelade in džemi. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

Opozorila

■ Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi.
■ Shrankov v steklene kozarce nikoli ne tlačimo. V kozarcih mora biti dovolj prostora, da se plodovi v celoti prepojijo s tekočino. Z njo morajo biti tudi povsem prekriti.
■ Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Kis, še posebej jabolčnega, uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Kumare vsebujejo sestavino, podobno inzulinu.
■ Cimet in klinčke uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

■ Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.
■ Recept dr. Samuela Johnsona za pripravo kumar: Narežemo jih na kolesca, začinimo s poprom in kisom, potem pa jih vržemo v smeti.

Viri

■ dopolnjen recept iz priloge Domači shranki, revija Naša žena, junij 2001
■ številni različni viri

Spletne povezave

revija Naša žena 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica