Prijava

Kisle kumarice II

Preprosta različica ozimnice s kumaricami, kisom, sladkorjem ter začimbami in zelišči po okusu

Predpriprava

Pečico segrejemo na 80° C.
■ Kumarice (gl. nasveti) operemo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in do suhega zbrišemo.
■ Steklene kozarce za vlaganje in pokrovčke temeljito operemo, do suhega obrišemo in potisnemo na rešetko v segreto pečico.

Priprava

■ V loncu pristavimo in zavremo kis, 6 litrov vode, sladkor in sol.
■ Na dno kozarcev stresemo začimbe in/ali zelišča po izbiri; gl. izboljšanje in okvirček. Nato v kozarce nadenemo kumare, vse skupaj pa prelijemo z vrelo kisovo zavrelico, ki naj sega centimeter pod rob. Kozarce nepredušno zapremo, potem pa jih ovijemo v odejo in v njej povsem ohladimo.
■ Ohlajene kozarce s kumaricami pred uporabo za najmanj 14 dni postavimo v hladen in temen prostor.

Uporaba

Kisle kumarice so klasična priloga k številnim hladnim predjedem, zlasti k narezkom in hladnim pečenkam, uporabljamo pa jih tudi kot sestavino pri pripravi različnih hladnih in toplih (pred)jedi, omak itd.; gl. kisle kumarice (ideje).

Nadomestek

Kis za vlaganje lahko nadomestimo s kakšnim drugim kisom.

Izboljšanje

Med različnimi dodatki najdemo pri različnih receptih za kisle kumarice tudi naslednje: cimet (gl. kisle kumarice s cimetom), česen (gl. marinirane kumare v kisu), posušen čili (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči, vložene pikantne kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), celo gorčično seme (gl. vložene pikantne kumarice) ali mleto gorčično seme (gl. kisle kumarice III; tudi edini recept, pri katerem tekočine ne zavremo), košček hrena (gl. vložene pikantne kumarice), klinčke, pehtran in timijan (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči), koper (gl. pikantne kisle kumarice s česnom in koprom in kisle kumarice), sladkor (gl. kisle kumarice II in kisle kumarice III) ter zeleni poper (gl. kisle kumarice s poprom). Gl. tudi okvirček.

Nasveti

■ Za vlaganje izbiramo drobne, bradavičaste plodove.
■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Shranke za ozimnico vlagamo v 4- ali 9-odstotni vinski, sadni ali alkoholni kis. Slednjega z vodo redčimo v razmerju 1: 1. Če nam je ljubša blažja kislost, razmerje lahko spremenimo do 1 : 3 v korist vode, vendar pri tem vroče shranke obvezno prelijemo z vročo tekočino ali pa jih pasteriziramo. Gl tudi okvirček.
■ Ozimnico opremimo z nalepkami, na katerih označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev; izjema so marmelade in džemi. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

Triki

V vsak kozarec potisnemo opran list vinske trte, ki omogoča, da ostanejo kumarice hrustljave.

Pojasnila

Za litrski kozarec za vlaganje, napolnjen s sadjem ali zelenjavo, potrebujemo približno 5 decilitrov tekočine.

Različice

■ gl. kisle kumarice, kisle kumarice III, kisle kumarice brez kisa, kisle kumarice s cimetom, kisle kumarice s poprom, marinirane kumare v kisu, pikantne kisle kumarice, pikantne kisle kumarice s česnom in koprom, pikantne kisle kumarice z zelišči itd.

Ideje

■ gl. kisle kumarice (ideje)
■ gl. ozimnica

Opombe

Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.

Opozorila

■ Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi.
■ Plodov v steklene kozarce nikoli ne tlačimo. V kozarcih mora biti dovolj prostora, da se shranki v celoti prepojijo s tekočino. Z njo morajo biti tudi povsem prekriti.
■ Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino. 

Zdravilni učinki

(domnevni)
Kis, še posebej jabolčnega, uvrščamo med varovalna živila , ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

■ Ozimnico so včasih v kozarcih prekrili z dvema tankima deščicama, ki sta shrankom preprečevali, da splavajo nad tekočino.
■ Sladkor so v srednjem veku uvrščali med luksuzna živila. Bil je devetkrat dražji od mleka.

Viri

številni različni viri 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica