Prijava

Karijev riž z zelenjavo in jajci

Preprosta azijska specialiteta s kuhanim in prepraženim rižem ter z veliko zelenjave

Predpriprava

■ V posodi pristavimo in zavremo 5 decilitrov vode.
■ Riž stresemo v cedilo in toliko časa splakujemo pod tekočo hladno vodo, da pod cedilom priteče bistra voda.
■ Korenček olupimo in narežemo na kockice.
■ Por očistimo in poševno narežemo na tanjša kolesca.
■ Odcejen riž stresemo v krop, pokrijemo in zelo počasi kuhljamo 20 minut. Kuhanega odstavimo in ohladimo.
■ Papriko razpolovimo, očistimo, razsemenimo in zrežemo na kockice.
■ Šampinjone očistimo, narežemo na lističe in nemudoma pokapljamo z limoninim sokom.
■ Kalčke stresemo v cedilo, oprhamo pod vročo vodo in odcedimo.

Priprava

Vok segrejemo, potem pa vanj nalijemo 3 žlice olja. Dodamo riž, ki ga med mešanjem hrustljavo prepražimo.
■ Riž stresemo iz voka, v njem pa segrejemo preostalo žlico olja. Dodamo narezano zelenjavo in gobe, ki jih med mešanjem pri visoki temperaturi pražimo 5 minut.
■ V vok dodamo grah, karijev prašek in sol; med mešanjem pražimo 1 minuto.
■ Zelenjavi v voku primešamo prepražen riž.
■ V skodelici nežno razžvrkljamo jajci, riževo vino, sol in sveže mlet črni poper. Mešanico zlijemo v vok, v katerem sestavine na hitro prepražimo, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna. sestavine
Vročo jed nemudoma ponudimo na segretih krožnikih.

Nadomestek

■ Mungove kalčke lahko nadomestimo s kakšnimi drugimi.
■ Riževo vino lahko nadomestimo z enako količino suhega vermuta ali suhega šerija.

Izboljšanje

Jedi s porom so mnogo okusnejše, če uporabimo samo beli in rumeni del pora. To še posebej velja za zimske sorte. Če pa že uporabljamo tudi zeleni del, ga pred uporabo blanširamo.

Nasveti

■ Kupujemo papriko s svetlečo in napeto kožo, nikakor uvelih, počenih ali natrganih plodov.
■ Povsem sveži šampinjoni imajo trdno zaprte klobuke. Najbolj okusni so šampinjoni z nekoliko odprtim klobukom, pod katerim so lističi bledo rožnati. Beli šampinjoni s skoraj ravnim, odprtim klobukom, pod katerim so črni lističi, so stari in neprimerni za kulinarično obdelavo.

Pojasnila

Basmati je najboljša vrsta indijskega dolgozrnatega riža, ki ga gojijo ob vznožju Himalaje. V Indiji in Pakistanu je posebej priljubljen t.i. stari basmati.
■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če odvito predolgo hranimo v hladilniku.
Karijev prašek (ang. curry powder) je indijska začimbna mešanica z značilnim vonjem, ki se - po sestavinah in razmerju med njimi - v Indiji razlikuje od vasi do vasi.

Različice

gl. kari

Ideje

gl. basmati

Opombe

■ Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem na olju.
■ Barva jajčnega rumenjaka je odvisna od krme kokoši. Zato je napačno mnenje, da so kakovostna le tista jajca, ki imajo izrazito rumen rumenjak.

Opozorila

■ Lucerninih kalčkov ne uživamo presnih, tudi sicer pa strokovnjaki presne kalčke odsvetujejo otrokom, nosečnicam in starejšim.
■ V jajčnem rumenjaku je veliko škodljivega holesterola; gl. tudi zdravilni učinki.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Grah, korenček, limone, papriko, por in (neglaziran) riž uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Vsebuje beljakovine, maščobe, kalij, kalcij, natrij, fosfor, železo, lecitin ter vitamine A, vodotopne iz skupine B, E, K in D. Žal pa je v rumenjaku tudi veliko škodljivega holesterola.

Zanimivosti

■ Vse bolj iskane so starodavne sorte riža, ki dosegajo astronomske cene. Najbolj znan je črni riž (jap. kuro mai). Njegova barva je posledica vsebnosti nekaterih snovi, ki varujejo kožo in ožilje. Rdeči riž (jap. aka mai) vsebuje več mineralov kakor črni, poleg tega pa še vitamin B2 in železo. Barvo mu daje tanin. Zeleni riž (jap. midori mai) je v resnici vijoličast, za pripravo pa je hvaležnejši od prvih dveh.
■ Znanih je več kot 8.000 vrst riža. Slovenci ga letno pojemo le približno 4 kilograme na osebo ali nekaj več kot dekagram dnevno. V azijskih državah ga pojedo na prebivalca 100 do skoraj 200 kilogramov letno. (2002)
Če verjamete!? Ko se odpravljate od doma sklenit kupčijo, dajte v žep ali denarnico štiri posušena grahova zrna. Baje ne more spodleteti.

Viri

■ dopolnjen recept iz knjige Vegetarijanski vok, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, založba d.o.o., Tržič 2002
■ fotografija Kirchher, Jo
■ številni različni viri

spletne povezave

■ nakup knjige Vegetarijanski vok in drugih kuharic založbe Učila International, Tržič
■ fotograf Jo Kirchherr (nem.) 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.627 receptov
Moja kuharica