Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Karamelizirano mleko v pločevinki, dulce de leche

    Najbolj preprost način priprave kremnega, okusnega in gostega do tekočega dulce de leche. Iz ene same sestavine. Potrebujemo samo pločevinko sladkanega kondenziranega mleka. Namesto dragih uvoženih različic.
    5.00 5 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 06. marec 2022 št. ogledov: 753
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE FLOURED TABLE
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 pločevinka polnomastnega sladkanega kondenziranega mleka, pribl. 4 dl
    OPOZORILO! Pločevinke ne odpiramo, dokler se popolnoma ne ohladi. Odpiranje vroče pločevinke lahko povzroči resne opekline!

    Priprava

    ■ (Hkrati lahko pripravimo do 4 pločevinke) Izberemo lonec (pribl. 2,8–5,6 l), glede na število pločevink. Pločevinko ali več pločevink položimo v lonec. Smiselno je, da jo/jih zatesnimo s skodelico, s steklenico, z lončkom ali s podobnim. Da se med kuhanjem ne tresejo. V posodo nalijemo toliko vode, da sega pribl. 5 cm nad pločevinke.

    Tako pripravljeno karamelizirano mleko se obdrži do 3 mesece pri sobni temperaturi.


    ■ Lonec pokrijemo, vodo pa zavremo. Ko zavre, temperaturo znižamo, da voda brbota. Pokrito počasi kuhljamo 3–4 ure. Uro nastavimo na vsakih 20–30 minut. Vsakič preverimo, če voda v loncu še prekriva pločevinke. Sicer dolijmo vrelo vodo. S KRAJŠIM ČASOM KUHANJA dobimo svetlejšo, redkejšo različico. Z daljšim pa temnejšo in gosto, kakor na fotografijah. Uporabno tudi kot kremo.
    Če se nam mudi, pločevinko s kuhano kremo ohladimo v posodi s hladno vodo in z ledenimi kockami

     


    ■ Pločevinko previdno (!) vzamemo iz kropa in jo ohladimo (!) na sobno temperaturo. Lahko jo ohladimo v kropu. Odpiranje vroče pločevinke lahko povzroči resne opekline!

    Serviranje

    Karamelizirano mleko v pločevinki, dulce de leche lahko uživamo kar z žlico. Neposredno iz pločevinke. Uporabljamo ga kot nadev za sendvič kekse, kot oblogo za kekse prsti odtis (thumbprint) ali kot nadomestek za slani karamel pri makronih. Uporabimo ga kot preliv za torte, palačinke, vaflje, karamelne kreme (flan) in sladolede (pred tem jo zmehčamo s segrevanjem nad vodno kopeljo). Najbolj gosta različica, kuhana daljši čas, je odlična krema za torte in kolačke (cupcakes). Gl. tudi sorodni recepti.

    Shranjevanje

    Zaprto pločevinko s karameliziranim mlekom lahko hranimo do 3 mesece. Pri sobni temperaturi. Iz odprte prelijemo karamelizirano mleko v kozarec. S pokrovčkom, ki dobro tesni. V hladilniku ga hranimo do 3 tedne. Ohlajeno karamelizirano mleko se strdi, zato ga pravočasno vzamemo iz hladilnika. Da se segreje na sobno temperaturo.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Kondenzirano mleko je mleko, iz katerega izpari del vode. Razlikujemo ga glede na količino odvzete vode. Lahko je sladkano.

    Vegansko različico brez laktoze pripravimo podobno. Le da kondenzirano mleko nadomestimo z gostim, kondenziranim kokosovim mlekom v pločevinki.










    Dulce de leche (ponekod: arequipe, manjar, manjar de leche) je razkošna, kremna, zalo rjava sladica, preliv ali krema, pripravljena s počasnim segrevanjem oz. kuhanjem kravjega mleka in sladkorja. Pri čemer pride do Maillardove reakcije. Lahko tudi kakšne dišave. Ali iz oslajenega kondenziranega mleka. Doma je v številnih južno ameriških državah, o izvoru pa si niso edini v Argentini, v Indoneziji in na Filipinih.

    OPOZORILO! Pločevinke ne odpiramo, dokler se popolnoma ne ohladi. Odpiranje vroče pločevinke lahko povzroči resne opekline!


    Dulce de leche ima številna prevodna imena (abecedno): karamelizirano mleko, karamelno mleko, kandirano mleko, kondenziran mlečni karamel, kuhano kondenzirano mleko, mlečna marmelada, sladko mleko ipd.

    Opozorila

    Pločevinke ne odpiramo, dokler se popolnoma ne ohladi. Odpiranje vroče pločevinke lahko povzroči resne opekline!

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept karamelizirano mleko v pločevinki, dulce de leche (izvirno: dulce de leche) Kathleen Culver, z bloga THE FLOURED TABLE
    ■ številni različni viri


    Kathleen Culver

     

    Sorodni recepti

    Tortica z maskarponejevo, višnjevo in čokoladno peno
    izjemno nežna, penasta in osvežujoča sladica z malo sladkorja in z avtorskim podpisom; gl. ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pistacijeva krema z belo čokolado
    lahka smetanova krema s pistacijami in belo čokolado, okopana v nežni smetanovi omaki s ...
    (5.00; 28 ocen)
    Čokoladna smetanova strjenka
    Bela italijanska klasika je tokrat obarvana in odišavljena s čokolado, s kakavom in z vanilijevim izvlečkom. ...
    (5.00; 4 ocene)
    Krema Ferrero Rocher
    Preprosta, super okusna krema Ferrero Rocher iz maskarponeja, Nutelle, čokolade, napolitank, lešnikov in sladke ...
    (5.00; 2 oceni)
    Švicarska meringa maslena krema za torte, kolače in kolačke
    Tole je edini recept, ki ga potrebuješ za gladko in svilnato meringa kremo. Švicarska meringa maslena krema za torte, ...
    (5.00; 26 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani