Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Karamelizirane jagode in ananas v sirupu z zvezdastim janežem

Karamelizirano sadje v sirupu, odišavljenem z zvezdastim janežem, pomarančno lupino, vaniljo in janeževim likerjem

Predpriprava

Vanilijev strok podolžno razpolovimo.

Priprava

■ V kozici pristavimo in počasi zavremo 1 dl vode, vino in 65 gramov sladkorja, da se sladkor povsem razpusti.
Sladkornemu sirupu dodamo pomarančno lupino, zvezdasti janež, razpolovljen vanilijev strok in žafran. Počasi kuhljamo 15 do 20 minut, da dobimo gost sirup.
■ V teflonski ponvi segrejemo preostali sladkor in janežev liker ter pustimo sladkor, da rahlo karamelizira.
■ Sirup precedimo.
■ V karamel vložimo ananas in jagode, ki jih na hitro karameliziramo ter prelijemo s precejenim sirupom. Zavremo in kuhljamo še 2 minuti.

Serviranje

Še toplo sladico ponudimo z vanilijevim sladoledom. Karamelizirane jagode in ananas v sirupu z zvezdastim janežem so aromatična, s sladoledom pa tudi osvežujoča sladica iz domačega in južnega sadja.

Nadomestek

■ Beli sladkor, če je le mogoče, nadomeščamo z rjavim sladkorjem, medom ali javorovim sirupom. Gl. opozorila.
■ 5 centimetrov vanilijevega stroka lahko nadomestimo z 1 žličko, 20 centimetrov pa z 1 žlico vanilijevega izvlečka (ekstrakta).

Nasveti

■ Intenzivna aroma, ki jo zaznamo že na daleč, je zanesljiv znak, da so jagode zrele in sveže. Bolj drobne imajo običajno intenzivnejši okus, najbolj aromatične pa so gozdne jagode.
■ Ko kupujemo svež ananas, izbiramo zrele plodove. Zrel ananas prepoznamo po izrazitem vonju, pa tudi po tem, da mu z lahkoto odtrgamo enega od srednjih listov.
■ Jagode vselej najprej očistimo, potem pa operemo. V vodi jih ne namakamo, ampak jih le na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo. Na ta način ostanejo čvrste in sočne.

Pojasnila

■ Zvezdasti janež ima sladkoben vonj po janežu, vendar se od slednjega razlikuje po nekoliko bolj pekočem in finejšem okusu, ki včasih spominja na koper.
■ Vanilja ali vanilija (lat. Vanilla planifolia) je kraljica začimb. Uvrščamo jo med tropske orhideje, kot začimbo pa uporabljamo njene tanke, fižolovim strokom podobne plodove oziroma stroke.

Različice

gl. ananas z vanilijevim sladoledom in karamelnim sirupom; karameliziran ananas s kislo smetano; karameliziran ananas v pomarančnem soku in češnjevcu; karameliziran ananas z vanilijevim sladoledom; solata s karameliziranim južnim sadjem itd.

Ideje

gl. karameliziranje; karamelizirano sadje (različice)

Opombe

■ Kitajski modrec je zapisal, da lahko s kuhanjem izboljšamo okus vsakemu živilu, razen zrelemu sadju. Morda je prav tale sladica ena od izjem, ki potrjuje pravilo.
■ Največja pridelovalca ananasa sta Tajska in Filipini.
■ Žafran in vanilijev strok sta najdražji začimbi na svetu.

Opozorila

Jagodičevje se hitro kvari, zato sveže nabranega oziroma kupljenega (u)porabimo čimprej. V hladilniku njegova neponovljiva aroma preprosto izhlapi.
■ Beli sladkor (gl. nadomestek) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
■ V trgovinah se za imenom žafran skriva marsikatero neprijetno presenečenje. Če za gram žafranovih niti, ki so dolge 2 do 3 centimetre, terjajo manj kot 10 €, kupujemo mačka v žaklju.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Ananas in jagode uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Jagode so živilo, ki so zaradi visoke vsebnosti železa še posebej priporočljive za slabokrvne, otroke in nosečnice.

Zanimivosti

■ Ananas je v Evropo s svoje druge plovbe s Karibov prinesel Krištof Kolumb. Zaradi podobnosti s storži pinije, so ga Španci (po)imenovali pina, Angleži pa pineapple (pinijevo jabolko).
■ Vanilja ima najbolj preprost, povsem samostojen okus. Nasprotno ima čokolada najbolj zapletenega, sestavljenega iz 250 različnih posameznih okusov.
■ Za pridelavo enega kilograma žafrana morajo ročno natrgati od 140.000 do 250.000 cvetnih brazd; število je odvisno od vlage v zraku. Po nekaterih virih je številka celo višja.

Viri

■ dopolnjen recept karamelizirane jagode in ananas v sirupu z zvezdastim janežem iz knjige Zdrava hrana za srce, Gayler, Paul, Lynas, Jacqui, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2006
■ številni različni viri

Spletne povezave

■ spletni nakup knjige Zdrava hrana za srce
Mladinska knjiga Založba, Ljubljana
■ druge knjige Paula Gaylerja 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki