Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Jagodni džem z mandljevimi lističi

  Izjemen sadni shranek za jesensko zimske dni, ki ga pripravimo z lahkoto

  Predpriprava

  ■ Jagode oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito odcedimo. Nato jih očistimo in razpolovimo. Sadje stresemo v večjo skledo in potresemo z želirnim sladkorjem; 2 žlici ga prihranimo. Sadje nežno premešamo, še bolje pretresemo, in pustimo čez noč.
  ■ Naslednji dan, preden marmelado pristavimo, pripravimo kozarce, pokrovčke in potrebne kuhinjske pripomočke; gl. vlaganje. 

  Priprava

  ■ V veliki, visoki posodi pristavimo macerirane jagode.
  ■ V suhi ponvi zlato rumeno prepražimo mandljeve lističe.
  ■ Citronsko kislino zmešamo s prihranjenim želirnim sladkorjem, potem pa vse skupaj primešamo sadni mešanici, takoj ko zavre. Džem pustimo 2 minuti močno vreti, da postane gosto tekoč.
  ■ Posodo z džemom odstavimo, primešamo prepražene mandljeve lističe in naredimo želirni preizkus; gl. pojasnila.
  ■ Vroč džem nadenemo v kozarce, ki jih nemudoma zapremo. Ovijemo jih v odejo, v kateri jih povsem ohladimo. Vmes kozarce nekajkrat obrnemo, da se koščki jagod in mandljevi lističi enakomerno porazdelijo po kozarcih.

  Serviranje

  Jagodov džem z mandljevimi lističi je odličen, aromatičen namaz, uporabimo pa ga lahko tudi pri pripravi številnih sladic, na primer palačink in rolad.

  Nadomestek

  gl. izboljšanje

  Izboljšanje

  Del vrtnih jagod nadomestimo z gozdnimi jagodami.

  Nasveti

  ■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo. Jagode vselej najprej očistimo, potem pa operemo. V vodi jih ne namakamo, ampak jih le na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo. Na ta način ostanejo čvrste in sočne.
  ■ Ozimnico opremimo z nalepko, na kateri označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev. Izjema so marmelade in džemi, ki jih lahko hranimo celo do 3 leta. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

  Triki

  Mandljeva jedrca zlahka olupimo, če jih predhodno blanširamo.

  Pojasnila

  ■ Intenzivna aroma, ki jo zaznamo že na daleč, je zanesljiv znak, da so jagode zrele in sveže. Bolj drobne imajo običajno intenzivnejši okus, najbolj aromatične pa so gozdne jagode.
  ■ Želirni sladkor je sladkor, obogaten z želirnim sredstvom, ki skrajša čas kuhanja. Zato imajo shranki, pripravljeni z želirnim sladkorjem več izvirnega sadnega okusa.
  ■ Z želirnim preizkusom ugotovimo, če je shranek zadosti kuhan. Na hladen krožniček damo žličko kuhanega shranka. Če se na hitro strdi, je shranek zadosti kuhan, sicer ga kuhamo še kratek čas. Gl. opozorila.

  Različice

  gl. jagodni džem (različice)

  Ideje

  gl. džem

  Opombe

  ■ Če imamo jagode na domačem vrtu, jih moramo vsake 2 do 3 leta presaditi na novo gredico. Staro gredico lahko znova uporabimo komaj čez 4 leta.
  ■ Želirni sladkor je naprodaj v razmerjih 1: 1, 2 : 1 in 3 : 1. V zadnjem primeru pridejo na 1 del želirnega sladkorja 3 deli sadja.
  ■ Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.

  Opozorila

  Jagodičevje se hitro kvari, zato sveže nabranega oziroma kupljenega (u)porabimo čimprej. V hladilniku njegova neponovljiva aroma preprosto izhlapi.
  ■ Z želirnim sladkorjem pripravljenega shranka nikoli ne kuhamo dlje kot 8 minut. Po tem času se začnejo pektini razgrajevati.
  ■ Shrankov v steklene kozarce nikoli ne tlačimo. V kozarcih mora biti dovolj prostora, da se plodovi v celoti prepojijo s tekočino. Z njo morajo biti tudi povsem prekriti.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Jagode (gl. zanimivosti) in mandlje uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. 100 gramov svežih jagod vsebuje le 37 kalorij. Seveda pa sladkor pri tem džemu to ravnovesje povsem poruši; gl. okvirček.
  ■ Jagode so živilo, ki jih zaradi visoke vsebnosti železa še posebej priporočajo slabokrvnim, otrokom in nosečnicam.

  Zanimivosti

  ■ Zaradi svoje srčaste oblike so jagode že od nekdaj simbol Venere, boginje ljubezni.
  Če verjamete!? Skupina ameriških psihologov je ugotovila, do so ljubitelji jagod izbirčni in nekoliko domišljavi, pogosto razvajeni in uživaški. Ljubijo razkošje in eleganco, pogosto tudi brezdelje. (1998)
  ■ Sveže jagode vsebujejo toliko vitamina C, kakor limone.

  Viri

  ■ dopolnjen recept jagodov džem z mandljevimi lističi iz knjige Vlaganje, Najboljši shranki skozi vse leto; Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2007
  ■ številni različni viri
  ■ fotografija Brauner, Michael

  Spletne povezave

  Mladinska knjiga Založba, Ljubljana
  ■ Mladinska knjiga, spletna knjigarna 
  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani