Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Jagode v sivkinem sirupu

Presenetljiva kombinacija presnih jagod in prekuhanega sladkornega sirupa s suhimi sivkinimi cvetovi

Predpriprava

Jagode očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro odcedimo. Odcejene narežemo na večje koščke in razdelimo v skodelice.

Priprava

V kozici pristavimo 6 žlic vode, limonin sok, sladkor in sivkine cvetove. Med mešanjem počasi segrevamo, da voda izpari, sivka pa se poveže s stopljenim sladkorjem.

Serviranje

Sirup precedimo neposredno na jagode, sladico pa nemudoma ponudimo; gl. izboljšanje. Jagode v sivkinem sirupu so sladko, preprosto in hitro pripravljeno presenečenje.

Nadomestek

gl. izboljšanje

Izboljšanje

■ Del (vrtnih) jagod nadomestimo z gozdnimi jagodami.
■ Sladico tik pred serviranjem obrizgamo s stepeno sladko smetano.
■ Sladico pred serviranjem potresemo s (suho prepraženimi) pinjolami ali mandljevimi lističi.

Nasveti

■ Intenzivna aroma, ki jo zaznamo že na daleč, je zanesljiv znak, da so jagode zrele in sveže. Bolj drobne imajo običajno intenzivnejši okus, najbolj aromatične pa so gozdne jagode.
■ Jagode vselej najprej očistimo, potem pa operemo. V vodi jih ne namakamo, ampak jih le na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo. Na ta način ostanejo čvrste in sočne.

Pojasnila

Sivka zraste 60 do 120 centimetrov visoko. Poleti bogato zacvetijo socvetja dišečih vijolično modrih, pa tudi drugače obarvanih cvetov.

Različice

gl. jagode; sadje v sirupu

Ideje

gl. jagodičevje

Opombe

Če imamo jagode na domačem vrtu, jih moramo vsake 2 do 3 leta presaditi na novo gredico. Staro gredico lahko znova uporabimo komaj čez 4 leta.

Opozorila

Jagodičevje se hitro kvari, zato sveže nabranega oziroma kupljenega (u)porabimo čimprej. V hladilniku njegova neponovljiva aroma preprosto izhlapi.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Jagode in limone uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Sveže jagode vsebujejo toliko vitamina C, kakor limone.

Zanimivosti

■ Zaradi svoje srčaste oblike so jagode že od nekdaj simbol Venere, boginje ljubezni.
Če verjamete!? Skupina ameriških psihologov je ugotovila, do so ljubitelji jagod izbirčni in nekoliko domišljavi, pogosto razvajeni in uživaški. Ljubijo razkošje in eleganco, pogosto tudi brezdelje. (1998)

Viri

■ Eleonora Rekeča, revija iće&piće, maj 2007
■ različni viri

Spletne povezave

revija iće&piće, Zagreb 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki