Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jabolčni kolač po francosko

    Preprost, sočen in okusen. Stepemo maslo in sladkor ter vmešamo jajca, vanilijev izvleček in rum. Po vrsti dodamo še moko, pecilni prašek in jabolka, zrezana na kockice. Jabolčni kolač po francosko je okusen topel, mlačen ali hladen.
    4.60 15 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (4.60; 15 ocen) 24. marec 2019 št. ogledov: 2434
    Uredil: Urednik
    Izvirno: once upon a chef
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 2 jabolki
    • 135 g večnamenske moke
    • 135 g sladkorja
    • 115 g masla
    • 2 jajci, L
    • 3 žlice ruma
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • 1 žlička pecilnega praška
    • 1/4 žličke soli
    posip
    • 1 žlica sladkorja
    • sladkor v prahu

    Priprava

    ■ Tortni model (23 cm) namažemo z maslom, dno pa obložimo s peki papirjem. Moko, pecilni prašek in sol presejemo v manjšo skledo.
    ■ Zmehčano maslo in sladkor stepamo pribl. 3 minute. Med nadaljnjim stepanjem enega za drugim (!) vmešamo jajci. Potem pa še vanilijev izvleček in rum. Testo je videti nekoliko zrnato, a nič hudega. Dodamo presejane sestavine in vse skupaj stepemo v gladko testo.
    ■ Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Jabolki olupimo, izpeškamo in narežemo na dober centimeter velike kockice. V testo jih vmešamo s kuhalnico. Testo postrgamo v pripravljen model. Po vrhu ga poravnamo in potresemo z žlico sladkorja. Model položimo v ogreto pečico za pribl. 40 minut.
    ■ Pečen jabolčni kolač po francosko zvrnemo na mrežico. Pazljivo odstranimo peki papir, kolač pa ohladimo vsaj do toplega.

    Serviranje

    Jabolčni kolač po francosko lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Okusen je topel, mlačen ali hladen.

    Nadomestek

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek. Margarina ni živilo.

    Izboljšanje

    ■ Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    ■ Sladica je občutno okusnejša, če jo pripravimo s kako staro sorto jabolk (abecedno): bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta ipd.
    ■ Improvizirajmo. Jabolka najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vaniljo.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Nasveti

    Kolač je pečen, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega ali pa se ga drži le nekaj drobtinic. Kolač se med hlajenjem še nekoliko peče, zato pazimo, da ga ne presušimo.

    Pojasnila

    ■ Moka nastane s stopenjskim drobljenjem in mletjem žitnih zrn v delce različnih velikosti, ki jih presejejo in tipizirajo. Glede na velikost delcev poznamo moke in zdrobe. Najmanjše delce imajo navadne moke (star izraz je gladke ali mehke moke), zdrobi pa so po velikosti delcev najbliže ostrim mokam.
    ■ Zmehčano maslo je maslo, ki ga vzamemo iz hladilnika 30-45 minut pred uporabo, da se zmehča na sobno temperaturo. Gl. tudi triki.
    ■ Rum starajo v sodih. S staranjem se izboljša aroma in zmanjša delež nečistoč. Rum postane najprej rumen, potem pa rjav. Vendar barva ni jamstvo za kakovost ruma, saj ga veliki proizvajalci pogosto barvajo s pomočjo karameliziranega sladkorja.

    Različice

    Ideje

    gl. jabolka (številne ideje); maslo (številne ideje)

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
    ■ Največ (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo (po vrsti): jabolka (99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid), jagode, grozdje, breskve in nektarine (vsak vzorec, torej 100 odstotkov, je bil pozitiven na vsaj en pesticid). Zato jabolka praviloma lupimo.

    Zanimivosti

    Jabolka so najpomembnejše sadje na svetu, njihovo znanstveno preučevanje se imenuje pomologija.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jabolčni kolač po francosko (izvirno: french apple cake) Jennifer Segal, z bloga once upon a chef
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Jennifer Segal
    ” Sladica je okusnejša, če jo pripravimo s kako staro sorto jabolk (abecedno): bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta ipd. “
    ” Kolač je pečen, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega ali pa se ga drži le nekaj drobtinic. Med hlajenjem se še nekoliko peče, zato pazimo, da ga ne presušimo. “
    ” Največ (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo jabolka; 99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid). Zato jabolka praviloma lupimo. “

    Sorodni recepti

    Preprost čokoladni kolač z lešniki in ajdovo moko
    Preprost čokoladni kolač z lešniki in ajdovo moko, odlična brezglutenska mešanica izbrane čokolade in masla, ...
    (5.00; 15 ocen)
    Šarkelj z nadevom iz rozin
    Koroška različica klasične kvašene sladice iz dunajske kuhinje. Vzhajano testo razvaljamo, razvaljanega pa ...
    (5.00; 9 ocen)
    Preprost kolač s karameliziranimi češnjami, clafoutis
    Zelo preprosta francoska sladica z (ne)izpeškanimi karameliziranimi češnjami. Prelitimi z enostavnim testom iz moke, ...
    (5.00; 6 ocen)
    Ajdov kolač s slivami
    Zelo preprosta sezonska sladica iz testa in narezanih sliv. V testo vmešamo gladko in ajdovo moko, trsni sladkor, ...
    (5.00; 5 ocen)
    Oreo borovničev cheesecake, brez pečenja
    Noro dobra različica priljubljene sladice. Podlaga iz keksov in masla. Krema iz borovnic, kremnega sira in smetane. Pa ...
    (5.00; 23 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani