Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jabolčna torta s skutino kremo in karamelom

    Jabolčna torta s skutino kremo in karamelom je izjemna sladica iz plasti zapečenih, naribanih in z limoninim sokom osveženih jabolk, ki jih prelijemo s testom in spečemo. Po testu nalijemo gladko skutino kremo s stepeno sladko smetano in z želatino, čez vse pa nalijemo karamel z maslom. Po torti potresemo narezane mandlje.
    4.82 11 št. oseb: za 10-14 oseb čas priprave: 2–3 ure zahtevnost: (4.82; 11 ocen) 21. november 2017 št. ogledov: 1818
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Dobra hrana
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 1 kg jabolk
    • sok 1 limone
    • 50 g sladkorja
    • 50 g masla
    testo
    • 165 g gladke moke
    • 165 g ostre moke
    • 120 g sladkorja
    • 100 g masla
    • 1,25 dl mleka
    • 4 jajca
    • 1 vanilij sladkor
    • 1 pecilni prašek
    • 1 žlička cimeta
    • ščepec soli
    skutina krema
    • 250 g gladke skute
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 100 g sladkorja v prahu
    • 3 lističi želatine
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    karamel
    • 80 g sladkorja
    • 60 g masla
    posip
    • 60 g mandljev

    Priprava

    ■ Podlaga. Maslo za podlago počasi stopimo. Dno tortnega modela (22–24 cm) obložimo s peki papirjem, potem pa ga izdatno namažemo s stopljenim maslom. Pečico ogrejemo na 160 stopinj.
    ■ Jabolka olupimo in jih grobo naribamo. Sproti jih pokapljamo z limoninim sokom. Jabolka enakomerno nanesemo v model, nato pa jih potresemo s sladkorjem. Model položimo v ogreto pečico za 30 minut.
    ■ Testo. Maslo za testo počasi stopimo. Moko, pecilni prašek in cimet presejmo v skledo. Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo gosto, bledo zmes. Izmenoma ji primešamo stopljeno maslo, moko z dodatki in mleko. Nazadnje vmešamo ščepec soli.
    ■ Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg, ki ga nežno vmešamo v testo. Nalijemo ga na pečena jabolka, model pa položimo v ogreto pečico še za 20 minut.
    ■ Pečeni kolač ohladimo v modelu. Ohlajeni kolač zvrnemo na rešetko. Pazljivo odstranimo peki papir.
    ■ Skutina krema. Želatino namočimo v malo hladne vode. Skuto, sladkor v prahu in vanilijev izvleček gladko razmešamo. Zmehčano želatino odcedimo in jo počasi (!) stopimo v majhni posodici. Stopljeno vmešamo v skutino kremo. Sladko smetano čvrsto stepemo, potem pa jo nežno vmešamo v skutino kremo. Kremo nalijemo na dobro ohlajen kolač. Vse skupaj pokrijemo s prozorno folijo in za nekaj ur, še bolje, čez noč položimo v hladilnik.
    ■ Mandlje olupimo in jih zrežemo na drobne kockice. Te lahko počasi in blago opečemo v suhi ponvi.
    ■ Pol ure pred serviranjem pripravimo karamel. V ponvi karameliziramo sladkor, na karameliziranega pa položimo maslo in počakamo, da se stopi. Zmešamo v enakomerno obarvan karamel, ki ga nekoliko ohladimo, nazadnje pa ga nalijemo na skutino kremo. Po karamelu enakomerno potresemo mandlje in počakamo, da se karamel strdi.

    Serviranje

    Dobro ohlajena jabolčna torta s skutino kremo in karamelom je prav posebna sladica, ki jo le še narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    ■ Skuto lahko nadomestimo s kremnim sirom.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek.

    Izboljšanje

    Spletni nakup kakovostne vanilje (strok, izvleček, prah, pasta): Baldwin’s Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla Extract, Rain’s Choice Madagascar Bourbon Vanilla Extract .

    Triki

    Mandljeva jedrca zlahka olupimo, če jih na hitro blanširamo. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo 30-60 sekund, odcedimo, ohladimo pod tekočo hladno vodo in olupimo. Preprosto samo malo stisnemo kožico, da poči, mandelj pa zleze iz nje. Nazadnje mandlje dobro posušimo: na zraku, v suhi ponvi ali v pečici.

    Pojasnila

    ■ Znanih je več kot 7.000 sort jabolk, med najbolj priljubljene pa uvrščamo (abecedno): breaburn; carjevič; discovery; elstar; fantazija; fuji; gala; gloster; geslo; idared; jonagold; jonatan; julyred; lonjon; majda; melrose; mutsu; rdeči boskop; summered; topaz; vista bella; zlati delišes ipd.
    ■ Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oziroma ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov, temveč v velikosti delcev moke.
    ■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje; pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta).
    ■ Jajca po velikosti oziroma masi delimo na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M.

    Različice

    gl. jabolčna torta (številne različice); jabolčni kolač (številne različice); torta (številne različice) ipd.

    Ideje

    ■ gl. jabolka (številne ideje); moka (številne ideje); skuta (številne ideje)
    ■ Med številnimi sladicami z jabolki naštejmo le nekaj najbolj značilnih: jabolčna lazanja, jabolčna potica z rozinami, jabolčni kolač, jabolčna pita, jabolčni kompot, jabolčni narastek, jabolčni štruklji, jabolčni zavitek, ocvrta jabolka, palačinke z jabolki, pita s karameliziranimi jabolki ipd.

    Opombe

    V kuhinji uporabljamo želatino v lističih in v prahu. Obe sta brez vonja, barve (razen obarvane) in okusa. 

    Opozorila

    ■ Največ (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo (po vrsti): jabolka (99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid), jagode, grozdje, breskve in nektarine (vsak vzorec, torej 100 odstotkov, je bil pozitiven na vsaj en pesticid).
    ■ Belo moko in beli sladkor uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
    ■ Večino mandljev v Evropo uvažamo iz ZDA, kjer jih pridelujejo intenzivno, pomeni z vsem arzenalom kemije. Z letali škropijo drevesa s hormonskimi pripravki, da bi istočasno zacvetela in dozorela, kar poceni nabiranje. Berimo deklaracije.

    Zanimivosti

    Najstarejši ohranjeni pisni vir za (hruškovo) torto najdemo v rokopisni kuharici iz 16. stoletja.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jabolčna torta s skutino kremo in karamelom (izvirno: torta od jabuka i sira) s portala Dobra hrana (hrv.)
    ■ številni različni viri 
     
    ” Skuto lahko nadomestimo s kremnim sirom. “
    ” Jabolka imajo večjo in neprimerljivo bolj zdravo jutranjo moč zbujanja kot kofein. “
    ” Sladica, ki jo položimo na hlajenje v hladilnik, se ne navzame vonjav drugih živil v hladilniku. Če v hladilnik položimo skledico ali krožniček z malo sode bikarbone. “

    Sorodni recepti

    Beljakova torta z lešniki in rumenjakovo kremo z griljažem
    spečemo krhko testo iz mešanice beljakovega snega in mletih opečenih lešnikov; ohlajenega premažemo z razkošno ...
    (5.00; 3 ocene)
    Presna čokoladna torta
    Sladica iz presnih sestavin in brez termične obdelave v številnih različicah. Presna čokoladna torta, s čokolado ...
    (5.00; 13 ocen)
    Smetanova torta z gozdnimi sadeži
    gozdne sanje, nekoliko sladke in nekoliko kiselkaste, lahko tudi z zamrznjenim ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani