Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jabolčna marmelada

    Jabolčna marmelada je zelo preprosta različica priljubljenega sladkega namaza, ki ga lahko kuhamo vse leto. Jabolka drobno narežemo (sproti jih pokapljamo z limonovim sokom, da ne potemnijo), nazadnje pa jih skuhamo do mehkega s sladkorjem in s cimetom. S paličnim mešalnikom jih le še gladko zmiksamo in nadenemo v kozarčke.
    5.00 20 št. oseb: Neznano čas priprave: 30–45 min. zahtevnost: (5.00; 20 ocen) 24. januar 2017 št. ogledov: 6960
    Uredil: Urednik
    Izvirno: PREKRATAK dan
    Receptov: 15759
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1,3 kg očiščenih jabolk
    • sok 1 limone
    • 400 g sladkorja
    • 1 žlička cimeta

    Priprava

    ■ Limono ožamemo in precedimo.
    ■ Jabolko olupimo, zrežemo na četrtine in izpeškamo. Kose položimo v širšo posodo, pokapljamo jih z delom limoninega soka in narežemo na majhne košček. Podobno pripravimo vsa jabolka; potrebujemo 1,3 kg narezanih.
    ■ Sladkor in cimet stresemo na jabolka. Posodo pristavimo, vsebino pa premešamo in zavremo. Jabolka skuhamo do mehkega. Med kuhanjem s površine odstranjujemo pene.
    ■ Kozarčke za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo in za 10 minut položimo v pečico, segreto na 80-100 °C. Ali pa jih operemo v pomivalnem stroju, med nadaljnjim postopkom pa se s prsti ne dotikamo notranjosti kozarcev in pokrovčkov.
    ■ Kuhana jabolka odstavimo in nekoliko ohladimo. Nato jih gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Posodo še enkrat pristavimo, marmelado pa zavremo. Vročo nadenemo v vroče kozarčke, ki jih nepredušno zapremo. Ovijemo jih v veliko brisačo ali/in odejo in ohladimo.

    Serviranje

    Dišeča jabolčna marmelada je klasičen namaz. Na kruh, pa tudi za palačinke. Uporabljamo jo lahko tudi pri nekaterih sladicah, ki terjajo marmelado.

    Shranjevanje

    Jabolčna marmelada se v temnem prostoru ali v omarici obdrži do 12 mesecev.

    Nadomestek

    gl. ideje

    Izboljšanje

    ■ Tako imenovane stare sorte jabolk, zlasti boskop in slovenska sorta majda, pri katerih meso na zraku ne oksidira, ampak ostane belo, so zelo primerne za zavitke, pite, marmelade, kompote, kis ipd.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo (po potrebi) zmeljemo tik pred uporabo.

    Nasveti

    Pravilno gostoto marmelade preverimo s kuhinjskim termometrom (104 °C) ali z želirnim preizkusom. Lahko pa tudi tako, da vanjo potopimo kuhalnico ali žlico. Ko s prstom potegnemo po hrbtni strani (pazi, vroče!), na kuhalnici/žlici ostane vidna sled. Ta postopek imenujemo maskiranje.

    Triki

    Marmelada je skuhana hitreje, če sestavinam primešamo ogreti sladkor. Da se hitreje stopi. Stresemo ga v klasičen pekač, tega pa za 10 minut položimo v pečico, ogreto na 80 stopinj.

    Pojasnila

    ■ Po času dozorevanja delimo najbolj uveljavljene sorte jabolk na poletne sorte (od konca julija do začetka avgusta; npr. discovery, julyred, summered, vista bella), zgodnje jesenske sorte (npr. elstar, gala), jesenske sorte (npr. jonagold, mutsu, zlati delišes) in zimske sorte (npr. braeburn, fuji, idared).
    ■ Cimet je sladkasta začimba majhnega drobnega zimzelenega drevesa, podobnega lovorikovcu. S tankih vejic olupijo skorjico; zunanjo zavržejo, notranjo pa zvijejo v palčke s premerom 2,5 centimetra.

    Različice

    gl. jabolčna marmelada s cimetom (slajša različice); jabolčna marmelada s korenčkom; jabolčna marmelada s sivko; marmelada (številne različice); namazi (številne različice); ozimnica (številne različice) ipd.

    Ideje

    ■ gl. jabolka (številne ideje)
    ■ Improvizirajmo. Jabolka najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vaniljo.

    Opombe

    Znanih je več kot 7.000 sort jabolk, med najbolj priljubljene pa uvrščamo (abecedno): breaburn; carjevič; discovery; elstar; fantazija; fuji; gala; gloster; geslo; idared; jonagold; jonatan; julyred; lonjon; majda; melrose; mutsu; rdeči boskop; summered; topaz; vista bella; zlati delišes ipd.

    Opozorila

    ■ Največ (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo (po vrsti): jabolka (99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid), jagode, grozdje, breskve in nektarine (vsak vzorec, torej 100 odstotkov, je bil pozitiven na vsaj en pesticid). Zato jabolka praviloma lupimo.
    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Zasvaja osemkrat močneje kot kofein.

    Zanimivosti

    Jabolka imajo večjo jutranjo moč zbujanja kot kofein.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jabolčna marmelada (izvirno: marmelada od jabuka) z bloga PREKRATAK dan (hrv.)
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Pekoča pomarančna marmelada z mandarinami
    osvežujoča marmelada je lahko klasičen namaz na kruh ali osvežujoča priloga k sirom in drugim pikantnim jedem; ...
    (5.00; 2 oceni)
    Pomarančni džem z viskijem
    Zelo preprost, a izjemno dišeč in okusen sladki namaz iz ožetega pomarančnega in limonovega soka, sesekljanih ...
    (5.00; 3 ocene)
    Marmelada iz bezgovega cvetja
    Tole je strogo gledano zelo dišeč žele, ozimnica, ki jo uporabljamo kot namaz na kruh, pa tudi za palačinke. ...
    (5.00; 20 ocen)
    Čilijeva marmelada
    marmelada iz različnih čilijev, primerna za prilogo in kot pekoči dodatek različnim jedem; tudi sinonim za druge ...
    (5.00; 2 oceni)
    Jabolčna marmelada s korenčkom
    nevsakdanji shranek za katerega lahko porabimo odvečna jabolka z domačega ...
    (5.00; 7 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.883 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani