Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Idrijski žlikrofi

  Idrijski žlikrofi so idrijska oziroma slovenska specialiteta iz rezančnega testa, nadevanega s kuhanim krompirjem, čebulo, jajci in zaseko ali slanino.
  4.80 20 št. oseb: za 10-14 oseb čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (4.80; 20 ocen) 11. junij 2007 št. ogledov: 13662
  Uredil: Urednik
  Izvirno: Glasilo uradni list RS
  Receptov: 15637
  Gurman/ka od: 17. julij 2004
  Oceni
  1
  2
  3
  4
  5
  Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
  Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
  Shrani v Moja kuharica
  Natisni
  Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

  Sestavine

  rezančno testo
  • 300 g moke
  • 1 - 2 jajci
  • olje
  nadev
  • 500 g krompirja
  • do 50 g čebule
  • do 50 g zaseke
  • sol
  • črni poper
  • drobnjak
  • majaron

  Predpriprava

  ■ (za 150 žlikrofov) Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi in zavremo; kuhamo ga približno 25 minut.
  ■ REZANČNO TESTO. Moko stresemo na delovno površino. Na sredi naredimo jamico, v katero ubijemo jajce/jajci in prilijemo tekočino; gl. nasveti. Ugnetemo testo, ki je nekoliko mehkejše od klasičnega rezančnega testa. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati najmanj 30 minut.
  ■ Čebulo (gl. pojasnila) olupimo, drobno sesekljamo in svetlo rumeno prepražimo na žlici olja; gl. opombe.
  ■ Drobnjak drobno narežemo, majaron pa drobno sesekljamo.
  ■ V večji posodi pristavimo vodo za kuhanje žlikrofov; vodo posolimo.
  ■ Kuhan krompir odcedimo, olupimo (gl. opombe) in še toplega pretlačimo. Primešamo mu zaseko (gl. nadomestek in pojasnila) in sol, potem pa še prepraženo čebulo in obe zelišči. Sestavine dobro premešamo in na hitro ugnetemo, da dobimo voljan nadev. Gl. opozorila.
  ■ Spočito testo na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo.
  ■ Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice; gl. okvirček. V primerni razdalji, najpogosteje v širini prsta, jih polagamo na testo. Nato testo med kroglicami prerežemo po dolgem in počez. Testo vzvihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprime in dobimo nekakšna ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnemo vdolbinico, da se testo ne pretrga; tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka. Gl. okvirček.
  ■ Žlikrofe stresemo v soljen krop, potem pa jih premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo toliko časa, da se dvignejo na površje, voda pa znova zavre. S penovko jih poberemo iz kropa.

  Serviranje

  Idrijski žlikrofi ali žlikrofi s krompirjevim nadevom so slovenska specialiteta, ki jo ponudimo neposredno iz kropa. Postrežemo jih kot prilogo k zajcu ali z bakalco, h golažu ali k različnim pečenkam, lahko pa so tudi samostojna jed, pri čemer jih zabelimo z ocvirki, s pečenkinim sokom ali s kakšno drugo (mesno) omako. V novejšem času so zlasti med mladimi priljubljeni z gorgonzolo, ki pa zaduši njihov nežni okus.
  Po starem, nepisanem pravilu idrijske žlikrofe uživamo izključno vroče in sicer tako, da imamo enega v ustih, drugega (nabodenega na vilice) tik pod nosom, tretjega pa gledamo na krožniku.

  Nadomestek

  ■ Zaseko nadomestimo s sesekljano prekajeno slanino.
  ■ Olje lahko nadomestimo z vodo ali z mlekom.

  Izboljšanje

  Na ocenjevanju, ki je bilo 14. marca 2007 v idrijski gostilni Kos, so bili najbolje ocenjeni idrijski Žlikrofi Florjančič, ki so prejeli 32 od 35 mogočih točk. Na drugo mesto so se s 30 točkami uvrstili žlikrofi z izletniške kmetije Pr’ Petriču. Gl. tudi ideje.

  Nasveti

  ■ Moko hranimo v suhem in zračnem prostoru, predvsem pa ločeno od drugih živil z izrazitim vonjem.
  ■ Olje, vodo ali mleko uporabimo po potrebi, da pripravimo dokaj mehko testo.

  Pojasnila

  ■ Kuhar sam določi količino čebule in zaseke oziroma slanine, obe živili pa sta v jedi obvezni sestavini.
  ■ Pri krompirju na splošno velja, da so čvrste sorte primerne za solate, za pečenje, za kuhan krompir v oblicah, za slan krompir ter za ocvrtke in cmoke, pripravljene iz surovega krompirja. Mokaste sorte so primerne za priloge k zelenjavnim jedem in omakam, za pireje, za juhe in jedi iz krompirjevega testa.
  ■ Označbo Tradicionalno poreklo - idrijski žlikrofi lahko nosi izdelek, ki je ocenjen s senzorično oceno najmanj 25 toč, pri čemer mora biti ocena za lastnost videz najmanj 5 točk. Uporaba označbe Tradicionalno poreklo - idrijski žlikrofi se dovoli le za prijavljeno količino. Senzorično ocenjevanje idrijskih žlikrofov obsega videz, vonj, aromo, teksturo in skupni vtis, pri čemer je v vsaki kategoriji na voljo od 1 do 7 točk.

  Različice

  ■ V prvotni različici, ki je bila objavljena v Uradnem listu leta 2002 (gl. viri), je bilo zapisano 1 jajce, 1 žlička olja, 50 gramov čebule, 50 gramov prekajene slanine ali zaseke in poper. Navajamo samo tiste sestavine, ki so bile v Uradnem listu leta 2005 popravljene.

  Ideje

  Idrijske žlikrofe s certifikatom (gl. zanimivosti) proizvajajo oziroma kuhajo na naslednjih naslovih:
  ■ Gostilna Kos, Tomšičeva 4, Idrija
  ■ Gostilna s prenočišči pri Medvedovih, Vojsko 24, 5280 Idrija, tel.: (05) 374 20 36
  ■ Gostišče Metka, Črni Vrh 78, Črni Vrh nad Idrijo, tel.: (05) 377 70 15, 041 409 809
  ■ Gotrade d.o.o., Spodnja Idrija, tel.: (05) 372 81 10, (0599) 61 281
  ■ Izdelava idrijskih žlikrofov, Ivica Pirih s.p., Sp. Idrija, tel.: (05) 374 23 58
  ■ Izletniška kmetija Pr’ Petriču, Sr. Kanomlja 11, Sp. Idrija, tel.: 041 452 165; gl. izboljšanje
  ■ Na luži - izdelava domačih idrijskih žlikrofov, Janja Žigon s.p., Idrija, tel.: (0599) 25 144
  ■ Penzion Kmečki hram, Idršek 1A, Idršek, tel.: (05) 377 91 49, 040 853 742
  ■ Trgopromet Eniko, Loška cesta 1, Žiri, tel.: (04) 510 60 60
  ■ Turistična kmetija Pr’ Mark, Črni vrh 32, Črni vrh
  ■ Turistična kmetija Želinc, Straža 8, Cerkno
  ■ Žlikrofi Florjančič, Cerkno, tel.: (05) 377 54 09, 041 460 775; gl. izboljšanje

  Opombe

  ■ Rezančno testo, kakor je v Uradnem listu zapisano za idrijske žlikrofe, se od klasičnega razlikuje po tem, da je nekoliko mehkejše, pa tudi po tem, da ne vsebuje soli. Solimo pa vodo, v kateri jih skuhamo.
  ■ V Uradnem listu so pozabili zapisati ali skuhamo (ne)olupljen krompir. V različnih virih se navodila razlikujejo. Med sestavinami ni zapisana maščoba, na kateri prepražimo čebulo.

  Opozorila

  ■ Belo moko uvrščamo med zdravju najbolj škodljiva živila.
  ■ Nadev ne sme biti drobljiv, zato mu po potrebi dodamo še malo maščobe.

  Zanimivosti

  ■ Zanimivo, da žlikrofi niti nimajo tako dolge tradicije. Ljudje, rojeni okoli leta 1840, 1850, so namreč pripovedovali, da so jih surove prodajali javno, delali so jih tudi po naročilu. Iz tega lahko sklepamo, da njihova priprava po domovih ni bila tako razširjena kot danes. Gostilničarka Harmel (gl. spodaj) je vedela povedati, da je njihov izvor na ogrskem Sedmograškem, da so prišli od tam. S seboj naj bi jih prinesla stara rudarska rodbina Wernberger, katere rod je izumrl 1922. Zadnji potomec te rodbine, rojen leta 1866, se je dobro spominjal družinskega pogovora iz svoje mladosti, med katerim je njegov stari oče Franc Wernberger, ki je živel med letoma 1810 in 1880, povedal, da je žlikrofe sem zares zanesla njegova rodbina. Tako naj bi se po njegovi pripovedi Ivan Wernberger, rojen v Oravici na Ogrskem, leta 1811 poročil s tamkajšnjo domačinko, nato pa naj bi bil leta 1814 premeščen v Idrijo. Takrat naj bi prvi žlikrofi, seveda še ne povsem taki kot današnji, prestopili reko Idrijco. Krivec pa je bila seveda njegova neimenovana žena. Trajalo je kar nekaj časa, da so jih domačini sprejeli. Zapiskov o tem, da bi kdo zaradi čezmernega uživanja žlikrofov umrl, kakor se je dogajalo pri drugi posebnosti Idrije, alkoholni pijači geruš, ni.
  ■ V Mestnem muzeju v Idriji hranijo eno najboljših besedil o žlikrofih, ki ga je okoli leta 1950 spisal Karl Bezeg, ki se je ukvarjal z raziskovanjem navad in običajev v Idriji in okoliških krajih. "Najbolj priljubljena in daleč naokoli najbolj znana idrijska jed so žlikrofi. Podobni so dunajskim Schlikkrapfertin, majhnim testenim zavitkom z vloženimi krofki, toda s posebno vsebino. In prav ta vsebina je največja skrivnost in umetnost pravih žlikrofov. Po idrijsko se tem vloženim krofkom reče kugelce. Idrijčanke prav v njih denejo vse svoje kuharsko znanje, ljubezen in hrepenenje. Dobro uspeli žlikrofi poravnajo družinske spore, dajo praznikom poudarek, ponudijo odhajajočim in vrnivšim pozdrav, proslavijo rojstvo, god in svatbo ter utešijo bolečine v primeru smrti." V zapisu najdemo tudi podatek, da je bila v Idriji včasih ena sama gostilničarka, ki je znala pripraviti idrijske žlikrofe za vsak in vse okuse. To je bila gostilničarka Harmel v Gasi. V večjih družinah, ki so štele med pet in osem članov, so jih za obrok pripravili tudi do 700 kosov.
  ■ Izdelovalci in gostilne, v katerih pripravljajo idrijske žlikrofe s tradicionalnim poreklom (gl. ideje), pridobijo certifikat in logotip (gl. fotografija), ki ga je oblikovala Nataša Koder, študentka arhitekture.
  ■ V 18. stoletju so poznali kakih 10, leta 2005 pa že več kot 2.000 sort krompirja.

  Viri

  ■ dopolnjen recept za tradicionalno poreklo - idrijski žlikrofi, Uradni list RS 52/2002 od 14. junija 2002 (gl. različice); dopolnjen recept Uradni list RS 33/2005 od 31. marca 2005
  ■ Za štirideset ton žlikrofov, Dušan Moravec, Nedelo, 18. januar 2004
  ■ različni viri
  ■ fotografija priprave idrijskih žlikrofov v Rudarski hiši, ki so nam jo prijazno odstopili v Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji
  ■ logotip idrijski žlikrofi; gl. zanimivosti

  Spletne povezave

  ■ Pravilnik o pogojih za uporabo označbe "tradicionalni ugled" za idrijske žlikrofe (2002)
  ■ Pravilnik o spremembi in dopolnitvi pravilnika o pogojih za uporabo označbe tradicionalni ugled za idrijske žlikrofe 
  ■ Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija
  ■ Rudarska hiša, Idrija
   
  ” Tipičen idrijski žlikrof meri 3 centimetre v dolžino in 2 v višino. Višino merimo na sredini žlikrofa; na robovih so nekoliko višji. “
  ” V Idriji in okolici vsako leto naredijo skoraj 50 ton žlikrofov. (2007) “

  Sorodni recepti

  Lazanja zvitki s skuto in špinačo
  Odlični lazanja zvitki s skuto in špinačo, popolni užitek za brbončice. Samo slabe četrt ure, vse drugo pa opravi ...
  (5.00; 3 ocene)
  Mesni kaneloni z jurčki
  Mesni kaneloni z jurčki so prepraženi (odmrznjeni) jurčki, mleta govedina in čebula. Pa sesekljani paradižniki, ...
  (5.00; 15 ocen)
  Mesna lazanja z mocarelo
  Mesna lazanja z mocarelo je posebno okusna in sočna lazanja, primerna tudi za pripravo v naprej in za zamrzovanje. ...
  (5.00; 3 ocene)
  Školjkice z nadevom iz belušev, piščanca in sira
  velike testenine v obliki školjk z nevsakdanjim, slastnim nadevom iz piščanca, belušev, mocarele in ...
  (5.00; 8 ocen)
  Preprosta špinačna lazanja
  odlična italijanska specialiteta, v različici s presnimi testeninami - posebej okusne so iz moke durum -; v omako ...
  (5.00; 10 ocen)
  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.760 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani