Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Humus z avokadom in špinačo

    Preprost, izjemno okusen humus z avokadom in špinačo temelji na kuhani čičerki. Izboljšamo ga z limonovim sokom in oljčnim oljem.
    Foto: Michaela
    5.00 1 št. oseb: 8 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 1 ocena) 01. avgust 2023 št. ogledov: 162
    Uredil: Urednik
    Izvirno: FLOWERS IN THE SALAD
    Receptov: 15804
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 420 g čičerke iz pločevinke
    • 100 g špinače
    • 1 zrel avokado
    • sok 1 limone
    • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    • 3 žlice hladne vode
    • 1 žlička soli
    • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
    • 1/2 žličke rimske kumine
    • 1 strok česna

    Priprava

    ■ HUMUS Z AVOKADOM IN ŠPINAČO (nekaj nasvetov gl. kuharski leksikon). Čičerko odcedimo (tekočine ne zavržemo; gl. akvafaba), oprhamo s hladno vodo in še enkrat odcedimo. Odcejeno stresemo v blender / multipraktik.

    Humus je namaz ali pomaka. Za pomako prilijemo še nekaj vode, da dobimo želeno gostoto.


    ■ Špinačo očistimo, operemo in posušimo. Stresemo jo na čičerko.
    ■ Limono ožamemo, sok pa precedimo. Česen olupimo in grobo narežemo.
    ■ Avokado razpolovimo in izkoščičimo. Meso postrgamo v blender / multipraktik. Takoj ga prelijemo z limonovim sokom.
    ■ Prilijemo oljčno olje in vodo. Dodamo sol, sveže mleti poper, rimsko kumino in česen. Živila zmiksamo do gladkega. Vmes postrgamo tudi oprimke z roba posode.

    Okus rimske kumine (Cuminum cyminum, tudi kumin) se bistveno razlikuje od okusa nam bolj znane kumine (Carum carvi). Nadomestimo jo z mletim koriandrom.


    ■ Humusu poskusimo. Po okusu mu dodamo sol, poper ali/in limonov sok.

    Serviranje

    Humus z avokadom in špinačo ali humus z avokadom ponudimo kot namaz ali pomako. Potresemo ga lahko z drobno nakockanim avokadom ali/in s hrustljavo pečeno čičerko. Izdatno ga pokapljamo s kakovostnim oljčnim oljem. Tako postreženega se lahko lotimo kar z žlico. Sicer pa ga mažemo na opečene kruhke in sendviče, dodajamo ga solatam. Če je namaz, poleg ponudimo kak hrustljav kruh, ploščat kruh ali hrustke (krekerje). Ko je pomaka, ga ponudimo z očiščeno in narezano presno zelenjavo. Pa k pečeni zelenjavi in k ribam.

    Shranjevanje

    Humus z avokadom se obdrži do 3 dni. V tesno zaprti posodi v hladilniku.


    Humus z avokadom

    Sorodni recepti


    Humus z avokadom in špinačo

    Kuharski leksikon

    Kako do povem gladkega, kremnega humusa? Čičerko olupimo; gl. malo nižje. Sestavine miksamo 3 minute. Vmes naredimo nekaj odmorov in postrgamo oprimke z oboda mešalne posode. Ko se nam zdi zadosti kremen, ga miksamo še 1 minuto. Avokado mora biti povsem zrel, a brez kakih črnih madežev. Na hitro ga dozorimo skupaj z jabolki.
    Čičerka (Cicer arietinum) je enoletna stročnica, visoka 20-25 cm. V kratkih strokih ima 2-3 užitna, srčasta, lešnikom podobna zrna. Poznamo več vrst čičerke, ki se razlikuje predvsem po barvi in velikosti. Pretežno je rumena, lahko pa je tudi bela, zelena ali črna. Po okusu spominja na orehe in kostanje. Vse vrste so hranljive in lahko prebavljive.

    Zdrav humus imamo lahko v hladilniku 365 dni letno. Prtipravljen je v slabe četrt ure, v hladilniku pa počaka do 3 dni.


    Najbolj znane vrste čičerke so: desi (tudi Bengal gram, kala chana, chhola boot), Bambai (Bombaj) in kabuli (kabulska; najbolj pogosta v Sredozemlju). Bolj redki sta črna čičerka (ceci neri), ki je doma v italijanski Apuliji, in indijska zelena čičerka (harbhara).
    ■ Improvizirajmo. Čičerko najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko, česnom*, čiliji, ingverjem, kajenskim poprom, kisi (balzamični, rdeči vinski, šerijev), koriandrom, limonami* (zlasti s sokom), lovorovimi listi, meto, mleto rdečo papriko (prekajeno, sladko), origanom, peteršiljem*, poprom, rimsko kumino*, rožmarinom, rujem (sumac), timijanom ali/in z žafranom. Z vsako novo kombinacijo začimb / zelišč dobi humus z avokadom nekoliko drugačen okus.


    S katerimi živili najbolje kombiniramo čičerko; gl. čičerka.


    ■ Noben, še tako močan mešalnik (blender) ne more povsem streti čičerkine lupinice. Če želimo res svilnato teksturo namaza ali pireja, kuhano čičerko olupimo. To lahko naredimo že do 2 dni pred pripravo.


    Humus z avokadom

    Avokado je plod avokadovca (Persea americana) hruškaste ali okrogle oblike. S srednje do temno zeleno lupino. Meso je zeleno rumeno, na zraku pa hitro potemni. Sredi sadeža je koščica velikosti žogice za golf. Poznamo štiri osnovne vrste avokada: mehiškega, gvatemalskega, zahodnoindijskega in izraelskega. Križancev je več kot 500.

    Špinača je živilo z največjo vsebnostjo magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Ki varuje pred stresom in povečuje sposobnost koncentracije.


    Špinača (Spinacia oleracea) je listnata zelenjava. Enako se imenujejo tudi številne druge rastline s podobnimi, užitnimi listi. V kuhinji jo blanširamo, soparimo ali kuhamo. Lepo se zduši zgolj v vodi, ki se je drži po pranju. S ščepcem sladkorja je še okusnejša. Uporabljamo jo v juhah, v omakah, mlado pa presno v solatah. Dodajamo jo različnim nadevom, narastkom, pirejem, pitam in testeninam. Blanširana in zabeljena z maslom je klasična prikuha k teletini, perutnini in k jajcem. V jedeh z oznako po florentinsko ima glavno vlogo. 100 g špinače vsebuje le 22 kalorij.

    Opozorila

    Zaradi velikega povpraševanja po avokadu je gojenje v Čilu ogrozilo zaloge vode. V Mehiki zaradi sajenja avokadovcev množično sekajo gozdove. Velik del pridelave kontrolirajo karteli, ki izsiljujejo lokalne kmete.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept humus z avokadom in špinačo ali humus z avokadom (izvirno: avocado spinach hummus; avocado spinat hummus) Michaela, z bloga FLOWERS IN THE SALAD (angl., nem.)
    ■ številni različni viri


    Michaela
     

    Sorodni recepti

    Pašteta iz pečenih paprik in jajčevcev
    Namaz je po videzu in okusu podoben ajvarju, čeprav ni tako globok. Je pa preprostejši in hitrejši za pripravo. ...
    (5.00; 4 ocene)
    Pekoča tunova pašteta
    Najbolj preprost, ekspresno pripravljen in zelo okusen namaz, pri katerem količine v celoti prilagodimo svojemu okusu. ...
    (5.00; 12 ocen)
    Recepti za pikantne ali slane namaze
    Velika skupina domačih pikantnih (slanih), lahko tudi pekočih namazov, pretežno paštet. So gladke do grobe ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.927 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani