Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Hrustljavo pečen mladi krompir z zelišči

    Krompirčke zrežemo na polovice / četrtine, potem pa jih hrustljavo spečemo v mešanici izbranega oljčnega olja in sesekljanega česna. Pečene potresemo s sesekljanima rožmarinom, s timijanom in s sveže mletim poprom.
    Foto: Laura
    4.96 79 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (4.96; 79 ocen) 03. april 2017 št. ogledov: 14719
    Uredil: Urednik
    Izvirno: FORK KNIFE Swoon
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 0,75–1 kg drobnega mladega krompirja
    • 1–2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 2 stroka česna
    • 1 vejica rožmarina
    • 2–3 vejice timijana

    Priprava

    ■ Krompir očistimo in posušimo. Pekač obložimo s peki papirjem. Česen drobno sesekljamo, stresemo v skledo in zmešamo z oljem.
    ■ Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
    ■ Posušeni krompir narežemo na polovice, večje gomoljčke na četrtine. Narezanega stresemo v skledo s česnovim oljem. Krompir začinimo s soljo in s sveže mletim poprom in dobro premešamo. Stresemo ga v pekač, ki ga položimo v ogreto pečico za 20–25 minut. Vmes krompir dvakrat premešamo.
    ■ Rožmarin in timijan osmukamo in drobno sesekljamo.
    ■ Pečen mladi krompir potresemo s sesekljanima zeliščema. Po potrebi še s soljo ali/in s sveže mletim poprom. Premešamo.

    Serviranje

    Hrustljavo pečen mladi krompir z zelišči je ena najboljših in najbolj priljubljenih krompirjevih prilog.

    Nadomestek

    Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    ■ Optimalno pečen krompir je znotraj sočen, zunaj pa zlato rjavkasto zapečen. Takšen krompir spečemo, če ga med pečenjem po malem spodlivamo s kakšno osnovo ali z vodo. Pomagamo pa si lahko tudi tako, da med pečenjem hkrati s krompirjem v pečico položimo posodico z vodo, ki med peko izpareva. Tretja možnost je, da skupaj s krompirjem pečemo manjšo (celo) bučko, ki med pečenjem oddaja vlago.
    ■ Krompir najbolje začinjamo z (abecedno): česnom, drobnjakom, peteršiljem, poprom (zlasti s črnim), rožmarinom ali/in s timijanom.
    ■ gl. nadomestek

    Nasveti

    ■ Sorte krompirja za pečenje (abecedno; S=slovenska sorta): adora; agata; anuschka; agria; arinda; arrow; bistra (S); catania; casablanca; concordia; elfe; desiree; excellency; frisia; jana (S); jelly; kennebec; kis kokra (S); kis krka (S); kis mirna (S); kis mura (S); kis sora (S); kresnik (S); madeleline; marabel; minerva; pšata (S); ramos; red fantasy; riviera in sante.
    ■ Ko kupujemo česen, izbiramo velike, čvrste glavice s suho, celo lupino. Drobni česnovi stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.
    ■ Okus svežih rožmarinovih iglic na ugriz ni prijeten. Zato jih karseda drobno sesekljamo.

    Pojasnila

    ■ Krompir (Solanum tuberosum) je zelo priljubljena podzemna gomoljna zelenjava iz družine razhudnikov. Poznamo več sto sort užitnega krompirja različnih barv, najpogosteje je bel, rumen ali rdeč. Krompir po teksturi sega od lepljivega in mastnega do gladkega, nežnega in rahlega.
    ■ Rožmarin je priljubljeno sredozemsko zelišče nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, ter izrazitega in zelo prijetnega vonja. Kompleksnost arome rožmarina je posledica vsebnosti kar 1,5 do 2,5 % eteričnega olja.
    ■ Timijan je skupno ime za številno družino zelišč, ki se med seboj pogosto razlikujejo po videzu in sestavinah. Udomačen sinonim za timijan je materina dušica, v kuhinji pa najpogosteje uporabljamo najbolj aromatični vrtni timijan (Thymus vulgaris).

    Različice

    Ideje

    gl. mladi krompir (številne ideje); zelišča (številne ideje

    Opozorila

    V trgovskih središčih je najpogosteje naprodaj opran krompir, ki se hitro pokvari. Perejo ga pod visokim pritiskom, pri čemer poškodujejo kožico. Olupljen in narezan krompir, ki je naprodaj v vakuumskih vrečkah, je kemično obdelan, da ostane bel in svež.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept hrustljavo pečen mladi krompir z zelišči (izvirno: crispy herb roasted potatoes) Laura, z bloga FORK KNIFE Swoon
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Odličen pečeni krompir s česnom
    (VIDEO) Pahljačasto zarezan in izredno okusen pečen krompir. Znotraj mehak, sicer pa hrustljav in dišeč po česnu ...
    (5.00; 18 ocen)
    Hrustljavo pečen krompir z rožmarinom in limonino lupinico
    (VIDEO) Zlato hrustljavo zapečen, znotraj mehak krompir, začinjen z mešanico olivnega olja, česna, rožmarina in ...
    (5.00; 11 ocen)
    Pečeni česnov krompir
    Pečeni česnov krompir je najprej hrustljavo zapečen, potem pa okopan v mešanici izbranega ekstra deviškega ...
    (5.00; 16 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani