Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Gurabije, stari recept za orehove kekse z mastjo

    Gurabije so posebno krhki keksi z vonjem po limoni in vanilji, ki se širi že med peko. Z vsakim dnem so boljši, bolj krhki, v ustih se topijo. V tesno zaprti škatli se ohranijo več tednov.
    5.00 13 št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 13 ocen) 31. oktober 2022 št. ogledov: 937
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 500 g ostre moke
    • 200 g svinjske masti
    • 100 g sladkorja
    • 1 jajce
    • 1 rumenjak
    • 1 limona
    • 2 vanilij sladkorja
    • ščepec soli
    drugo
    • 75 g orehov
    • 50 g sladkorja
    • 1 beljak

    Priprava

    ■ GURABIJE STARI RECEPT – TESTO. Limonovo lupinico drobno naribamo, samo rumeni del. Sok ožamemo.

    Brez skrbi, masti v keksih ne čutimo, pa tudi keksi niso ne mastni ne težko prebavljivi. Z mastjo pa dobimo krhkost, ki je z maslom ne dosežemo. Zamenjava je mogoča.


    ■ Mast, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli penasto stepemo. Dodamo jajce in rumenjak in stepemo, da se povežeta. Prilijemo limonov sok, dodamo lupinico, na vse pa presejemo polovico moke. Na hitro stepemo in presejemo še preostalo moko. Na hitro stepemo v drobtinasto mešanico.
    ■ Drobtinasto mešanico ugnetemo v testo, ki ne razpada in se ne lepi za dlani. Če je bilo jajce veliko ali/in limona sočna, lahko dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo blago sploščimo. Ovijemo ga v prozorno folijo in položimo v hladilnik za 20 minut.
    ■ DRUGO. Orehe za gurabije grobo sesekljamo, sesekljane pa zmešamo s sladkorjem.
    ■ Dva klasična črna pekača obložimo s peki papirjem ali s silikonsko podlago. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Gurabije, stari recept si lastijo Srbi, Makedonci, Hrvati, pa še kdo.


    ■ OBLIKOVANJE. Delovno površino pomokamo. Na njej testo razvaljamo 5–6 mm debelo. Z modelčki, ki so nam na voljo izrežemo poljubne kekse. Sproti jih polagamo v pekač.
    ■ Beljak blago stepemo z vilicami. S stepenim premažemo kekse s pomočjo kuhinjskega čopiča. Po vrhu potresemo mešanico orehov in sladkorja. Posip nežno zalepimo s prsti.
    ■ Kekse pečemo 15–18 minut. Da se zlato rjavo obarvajo.
    ■ Pečene kekse ohladimo na rešetki / mrežici na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Gurabije ponudimo kot vsake druge kekse. Za praznike (tradicionalno za božič), pa tudi med letom. K skodelici čaja ali kave. V lični (pločevinasti) škatli so lepo avtorsko darilo.


    Gurabije, stari recept za orehove kekse z mastjo

    Shranjevanje

    Kekse lahko hranimo več tednov v tesno zaprti (pločevinasti) škatli. Med posamezne plasti položimo lističe peki papirja.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Ostra moka vsebuje razmeroma več beljakovin kot škroba, posledično pa tudi več lepka, pomembnega za uspešno pripravo kruha in testenin. Pri mehki moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Kar pa ne pomeni, da z gladko moko ne moremo speči kakovostnega kruha. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.
    Gladko moko odlično nadomestimo z mešanico gladke in krušne moke pri večini piškotov. Vsake pol. Za globlji okus in oreškast priokus pa: 1/3 gladke moke, 1/3 krušne moke in 1/3 polnozrnate pšenične, ržene, pirine ali pd.

    Med prebavo svinjske maščobe domnevno porabimo več kalorij, kot jih vnesemo s to maščobo. Pribl. 75 % škodljivega holesterola ustvarijo jetra med uživanjem ogljikovih hidratov.


    Najkakovostnejšo svinjsko mast pridobivajo iz sala, zlasti okoli ledvic. Ta mast je snežno bela in brez mesa. Postopek topljenja maščobnega tkiva prašiča za svinjsko mast je lahko moker (v vodi) ali suh. Po prvem postopku pridobljena mast ima nevtralen vonj in okus, je bele barve in ima višjo točko dimljenja. Zato je bela svinjska mast v kuhinji veliko bolj cenjena. Gurabije so posebno krhke prav zaradi masti.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    Pri keksih je zelo pomembno, da testo razvaljamo karseda enakomerno debelo. Vedno jih položimo v segreto pečico. Če jih položimo v hladno, so manj krhki. Za pečenje keksov uporabljamo črne pekače. Ki toploto enakomerno prevajajo na testo. Za peko v plinskih pečicah uporabljamo aluminijaste.

    Sol v keksih oz. sladicah poudari okuse glavnih sestavin.


    Ločevanje med keksi in piškoti ni utemeljeno. Izraz piškot izvira iz italijanskega »biscotto« oz. nemškega »piskotte«. Sinonim keks pa iz istoimenskega nemškega pojma.

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Pri moki naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept gurabije, stari recept za orehove kekse z mastjo, na kratko: gurabije (izvirno: starinske gurabije) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Natalije Milodanović
    ■ podrobneje o gurabijah (srbski pogled, Wikipedia)


    Natalija Milodanović

    Sorodni recepti

    Vanilijevi rogljički z limono
    v kratkem času po vsem stanovanju zadiši po ...
    (5.00; 63 ocen)
    Hitri kokosovi piškoti Rafaelo
    Hitri kokosovi piškoti Rafaelo, recept brez hlajenja krhkega testa. Izjemno krhki, ne presladki. V ustih se preprosto ...
    (5.00; 19 ocen)
    Florentinci II
    Ena od številnih različic svetovno znanih tankih keksov, tokrat z medom, citronatom, mandeljni, lešniki in ...
    (5.00; 36 ocen)
    Pomarančne čokoladne kroglice
    Lahke, dišeče in sočne pomarančne čokoladne kroglice so poslastica za ljubitelje čokoladno pomarančnih ...
    (5.00; 19 ocen)
    Lešnikovi keksi z makom in čokolado
    Posebno krhki, dišeči in okusni lešnikovi keksi z makom in čokolado. Odišavljeni s pomarančno lupinico in ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani