Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Gratinirane skutne palačinke s špinačo

    Priljubljena različica slanih palačink, nadevanih s skuto, z naribanim sirom in z blanširano, sesekljano špinačo. Zvite prelijemo s sirovim bešamelom. Sočne gratinirane skutne palačinke s špinačo.
    5.00 4 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: 60–75 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 09. marec 2022 št. ogledov: 1027
    Uredil: Urednik
    Izvirno: VILICOM KROZ HRVATSKU
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    palačinke
    • gladka moka
    • 2,5 dl mleka
    • 2,5 dl mineralne vode
    • 2 jajci
    • sol
    nadev
    • 500 g špinače
    • 200 g skute
    • 100 g gavde
    • 2 žlici kisle smetane
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • česen v prahu
    bešamel s sirom
    • 3 žlice moke
    • 5 dl mleka
    • 150 g gavde
    • 45 g masla
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • česen v prahu
    drugo
    • košček masla za pekač

    Priprava

    ■ TESTO ZA SLANE PALAČINKE. V skledi zmešamo jajci, mleko, mineralno vodo, sol sveže mleti poper in česen v prahu. Med nadaljnjim stepanjem po žlicah dodajamo moko. Da dobimo primerno gosto testo. Ali pa pripravimo testo za slane palačinke po preizkušenem francoskem receptu.
    ■ Spečemo čim tanjše palačinke.

    Špinačo lahko nadomestimo ali kombiniramo z blitvo, z mladimi koprivami, s čemažem ali z mladimi listi rdeče pese.


    ■ NADEV. Pristavimo vodo za blanširanje špinače. Pripravimo skledo ledeno hladne vode. Z ledenimi kockami.
    ■ Špinačo očistimo in operemo. Stresemo jo v krop in blanširamo 1–2 minuti. Blanširano predenemo s penovko v ledeno hladno vodo za nekaj minut. Da prekinemo kuhanje in ohranimo privlačno zeleno barvo.
    ■ Špinačo ožamemo in drobno sesekljamo. Gavdo narežemo na drobne kockice. 100 g je zmešamo s skuto in s kislo smetano. Primešamo sesekljano špinačo, sol, sveže mleti poper in česen v prahu.

    Bešamel temeljito prekuhamo, da izgubi okus po moki. Seveda pri tem pazimo, da se ne obarva ali celo zažge.









    Foto: Kasandra Draganić

    ■ BEŠAMEL S SIROM. Mleko segrejemo do toplega. Manjši pekač, ki omogoča, da so palačinke doka tesno skupaj, namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
    ■ V manjši kozici stopimo maslo. Dodamo moko, ki jo prepražimo. A pazimo, da se ne obarva (!). Dodamo sol, sveže mleti poper in česen v prahu. Prilijemo toplo mleko in med mešanjem z metlico zavremo. Med nenehnim mešanjem kuhamo, da dobimo zgoščeno omako. Odstavimo in vmešamo sir. Da se stopi.
    ■ Prvo palačinko premažemo z delom nadeva. Nato jo zvijemo in podobno pripravimo še ostale. Zložimo jih v pekač in prelijemo z bešamelom. Pekač nekajkrat potresemo, da se omaka razlije med palačinke. Pečemo jih pribl. 30 minut. Da se bešamel zlato-rjavo obarva.

    Serviranje

    Gratinirane skutne palačinke s špinačo ali gratinirane palačinke s skuto in špinačo topla predjed ali lažja samostojna jed. H kateri ponudimo (mešano) listnato solato.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka. Mleko oz. sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta, sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta).

    Ovrženo je dolgoletno zakoreninjeno prepričanje o škodljivem pogrevanju špinače.








    Foto: Kasandra Draganić

    ■ Gavda je odličen, svetovno znan nizozemski sir iz kravjega mleka s 30-40 % maščobe. Manjši hlebčki tehtajo pribl. 450 g. Nadomeščamo jo z edamcem, grojerjem, trapistom, ementalcem ali z bohinjskim sirom.

    Palačinke si lastijo Avstrijci, Čehi, Francozi in Madžari.


    ■ Palačinke so tanke, mehke in prožne, če je testo zadosti redko in če jih spečemo na hitro. Le če je testo redko, se lepo, hitro in tanko razlije po ponvi. To pa omogoča hitro pečenje. Gl. tudi opozorila.
    ■ Za peko palačink je pomembna dobra ponev. Z debelim dnom, težja je boljša. Pa brez prijemanja, non stick. Uporabne so tudi namenske ponve iz (nepoškodovanega!) tefala, z odebeljenim dnom (4 mm). V ponvah s tankim dnom se hitro naredi izboklina.

    Opozorila

    ■ Izogibajmo se skuti z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Pri izdelkih s to oznako maščobe pogosto nadomestijo z ogljikovimi hidrati. Vsebujejo tudi različne dodatke za izboljšanje okusa, pa še redkejše so.

    Palačinke, ki jih pečemo pri previsoki temperaturi, postanejo luknjičaste. Večja pa je tudi možnost, da jih prežgemo in izgubimo želeno rahlost.


    ■ Špinača vsebuje kar nekaj neželenih sestavin, v prvi vrsti oksalno in sečno kislino. Največ teh sestavin, ki povzročajo ledvične kamne, je v listnih rebrih in pecljih starejše špinače. Pred pripravo jih odstranimo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept gratinirane skutne palačinke s špinačo ali gratinirane palačinke s skuto in špinačo (izvirno: zapečene palačinke punjene sirom i špinatom) Kasandra Draganić, s portala VILICOM KROZ HRVATSKU (hrv.); naslovna fotografija: coolinarika
    ■ številni različni viri


    Kasandra Draganić

    Sorodni recepti

    Palačinke z marmelado
    Palačinke sodijo med najbolj priljubljene sladice. Palačinke z marmelado pa so najbolj priljubljene med njimi. Recept ...
    (5.00; 43 ocen)
    Aromatične kremne palačinke
    Nekaj posebnega: testo je obenem podlaga in nadev. Izboljšano je z maslom in odišavljeno s pomarančno in limonovo ...
    (5.00; 6 ocen)
    Palačinke z opečenimi lešniki in vinsko peno
    Palačinke z lešniki in šodojem, ko klasične palačinke potresemo z opečenimi in sesekljanimi lešniki. Prelijemo ...
    (5.00; 4 ocene)
    Zelenjavne palačinke s feto
    Palačinke z zelenjavo in feto so preprosta malica, predjed ali lahka samostojna jed. Polnozrnata moka, pa zamrznjena ...
    (5.00; 3 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani