Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Gratinirane sardele z drobtinami in pinjolami

    Topla (pred)jed za ljubitelje morskih dobrot. Plast očiščenih sardel potresemo z mešanico drobtin, pinjol, limonove lupinice, oljčnega olja, česna in peteršilja. Za kolač s sardelami, drobtinami, pinjolami in limonovo lupinico postopek ponovimo.
    5.00 2 št. oseb: 4 čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 2 oceni) 24. januar 2020 št. ogledov: 236
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Juls' kitchen
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 kg sardel
    • 70 g pinjol
    • nekaj žlic drobtin
    • lupina 1 limone
    • ekstra deviško olivno olje
    • sol
    • peteršilj
    • 2 stroka česna

    Priprava

    ■ Polovico pinjol blago opečemo v suhi ponvi. Le toliko, da zadišijo. Opečene ohladimo.
    ■ Prvi sardeli odstranimo luske s palcem. Odtrgamo glavico, s palcem pa potegnemo po trebušni strani proti repu, da ribico razpremo in odstranimo kri. Ta med termično obdelavo zagreni. Ribe obrišemo in posušimo s papirnato brisačo; s pranjem bi jih zmehčali. Gl. spodnji video.



    ■ Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Česen stremo in drobno sesekljamo. Limonovo lupinico naribamo v manjšo skledo. Dodamo drobtine, nekaj žlic olivnega olja, limonovo lupinico, so, česen in peteršilj. Dobro premešamo, mešanico pa razdelimo na pol. Eni polovici primešamo opečene, drugi pa neopečene pinjole.
    ■ Pečico prižgemo na 180 stopinj. Manjši ognjevaren pekač (ali 4 manjše ognjevarne posodice) namažemo z oljem in vanj položimo plast sardel. Potresemo jih z drobtinasto mešanico z opečenimi pinjolami. Po njej položimo preostale sardele, ki jih potresemo s preostalo mešanico (neopečene pinjole). Po vrhu potresemo še malo drobtin, vse skupaj pa izdatno poškropimo z olivnim oljem.
    ■ Pekač položimo v ogreto pečico za pribl. 25 minut. Če pečemo v manjših posodicah, čas pečenja skrajšamo. Da se jed po vrhu zlato obarva.

    Serviranje

    Gratinirane sardele z drobtinami in pinjolami so najbolj okusne neposredno iz pečice. Zlahka pa zmažemo tudi hladne ostanke dan kasneje.

    Izboljšanje

    Sardele so najokusnejše jeseni, ko so nekoliko bolj mastne.

    Nasveti

    ■ Sveže sardele imajo čvrst trup srebrne barve, brez sledi krvi, bistre oči in prijeten vonj po morju.
    ■ Izluščene pinjole hitro postanejo žarke, zato jih hranimo v zaprti posodi v hladilniku ali v zamrzovalniku.
    ■ Peteršilj pred nakupom poduhamo, da ugotovimo, koliko arome vsebuje. V peteršiljevi korenini je kar 3- do 4-krat več eteričnega olja kot v lističih.

    Pojasnila

    ■ Sardela ali sardina je plava morska riba z okusnim, lahko prebavljivim mesom. Zraste do 25 cm, tehta pa do 80 g; povprečna teža je pribl. 30 g. Ima modro srebrn hrbet ter belo srebrna boka in trebuh. Sardela sodi med najcenejše sveže ribe, kljub temu pa je za številne gurmane kraljica rib.
    ■ Pinjole so dragi plodovi različnih vrst bora (Pinus species). V kulinariki jih uvrščamo med oreške, s katerimi pripravljamo številne specialitete.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. GRATINIRANJE (številne ideje); pinjole (številne ideje); sardela (številne ideje)
    ■ Stari Dalmatinci pravijo, da za malico (marenda) ni boljše ribe, kot so zarana ujete sardele na žaru (gradela). Za kosilo so že prestara. Za peko na žaru so še posebej primerne zato, ker jih mastno meso ščiti pred izsušitvijo, pa tudi zato, ker so drobne in hitro pečene.

    Opombe

    Sardina je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika sardela konzervirana v olju. Po mnenju strokovnjakov iz Delamarisa je sardina toplotno obdelana sardela. V novejšem času pa je sardina preprosto sinonim za sardelo.

    Opozorila

    Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto agrume okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih.

    Zanimivosti

    Ulov sardin je v Jadranu trikrat večji kot ulov vseh drugih rib skupaj.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept gratinirane sardele z drobtinami in pinjolami (izvirno: anchovy and breadcrumb cake; tortino di alici) Giulia Scarpaleggia, z bloga Juls' kitchen (angl., it.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Giulie Scarpaleggia
     
    ” Sardela ali sardina je plava morska riba z okusnim, lahko prebavljivim mesom. Zraste do 25 cm, tehta pa do 80 g; povprečna teža je pribl. 30 g. “
    ” Sveže sardele imajo čvrst trup srebrne barve, brez sledi krvi, bistre oči in prijeten vonj po morju. Najbolj okusne so jeseni, ko so nekoliko bolj mastne. “
    ” Pinjole so dragi plodovi različnih vrst bora (Pinus species). V kulinariki jih uvrščamo med oreške, s katerimi pripravljamo številne specialitete. “

    Sorodni recepti

    Tunov steak
    (VIDEO) Podrobno zapisan recept za popolno pečeni tunov steak. Delikatesno glavno jed, še posebej s svežim tunom iz ...
    (5.00; 20 ocen)
    Ocvrte sardele po italijansko
    (VIDEO) Ocvrte sardele po italijansko so super okusen in preprost samostojni obrok ali malica. Polne so blagega okusa ...
    (5.00; 7 ocen)
    Marinirane sardele, ceviche
    Sveže ujete sodijo med najboljše in najbolj zdrave jadranske ribe. Tokrat jih mariniramo in "skuhamo" s pomočjo ...
    (5.00; 11 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani