Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Gosti sok iz vinogradniških breskev

    Gosti sok iz vinogradniških breskev, zelo preprost sok iz breskev, skuhanih v sladkornem sirupu z limonovim sokom. Tudi za redčenje.
    5.00 11 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 11 ocen) 27. junij 2017 št. ogledov: 1942
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15759
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 kg vinogradniških breskev
    • sok 1/2 limone
    • 200 g trsnega sladkorja
    • 1 l vode

    Priprava

    ■ GOSDTI SOK IZ VINOGRADNIŠKIH BRESKEV - SLADKORNI SIRUP. Vodo in sladkor počasi segrevamo kakih 10 minut, da se sladkor stopi. Ko voda zavre, posodo odstavimo.
    ■ Steklenice ali stekleničke s širšim vratom temeljito operemo. Pečico ogrejemo na 100 stopinj, steklenice in zamaške pa položimo vanjo.
    ■ Sadje operemo, zrežemo na četrtine in izpeškamo. Narezano sadje stresemo v sladkorni sirup. Na vse skupaj precedimo ožeto limono, zavremo in kuhamo 10 minut.
    ■ Posodo z breskvami odstavimo. Vse skupaj zmiksamo v pire in pretlačimo skozi gosto cedilo. Še enkrat pristavimo in segrejemo, nazadnje pa vroči sok nalijemo v steklenice. Steklenice dobro zapremo in ovijemo v veliko brisačo ali/in v odejo. Ohladimo.

    Serviranje

    Gosti sok iz vinogradniških breskev lahko ponudimo, takoj ko se ohladi.


    Vinogradniška breskev

    Shranjevanje

    Sok lahko hranimo v hladnejšem, temnem prostoru. Do 6 mesecev. Ko steklenico odpremo, sok hranimo v hladilniku.

    Nadomestek

    ■ Vinogradniški breskvam so po okusu zelo podobne breskve sorte weinbergpfirsich, zgodnje breskve, značilne za nemško dolino Mozele. Poleg ploščatih gojijo tudi takšne z rdečim mesom, ki so bolj podobne temu, kar pri nas poznamo kot vinogradniške. Nemške vinogradniške breskve niso divjaki, so sortne, največ pa jih uporabljajo za izdelavo žganja. Vinogradniške jim rečejo zato, ker so nasade breskev sadili ob vinograde.
    ■ Breskve in nektarine sodijo v isto skupino sadja. Nektarine so manjša, aromatičnejša in sočnejša različica z gladko kožico.

    Izboljšanje

    ■ Sok lahko odišavimo (v različici za odrasle) z malo češnjevega žganja (kirš), jabolčnega žganja (kalvados), konjaka, pomarančnega likerja (Cointreau, Grand Marnier), ribezovega likerja (cassis) ali ruma.
    ■ gl. ideje


    Gosti sok iz vinogradniških breskev

    Pojasnila

    Pri nakupu limon izbiramo plodove, katerih teža ustreza njihovi velikosti. Najbolj sočni sadeži z najmanj pešk imajo mastno, tanko lupino. Naravno plodovi limonovca prvo leto ne odpadejo sami. Če jih ne oberejo do zime, začnejo ponovno zeleneti. Naslednje poletje se lupina zadebeli in jeseni obarva rumeno. Za oko privlačni in veliki plodovi vsebujejo veliko manj zdravilnih učinkovin.
    Vinogradniške breskve (Prunus persica var. platycarpa) so neuglednega videza, a so bolj aromatične od klasičnih, manj sladke ter odličnega okusa. V resnici so divjaki s plodovi z rdečim mesom, poznamo pa tudi takšne s popolnoma belim mesom. Ime imajo po legi, saj so se drevesa sama zasadila v vinogradih.
    Razlika med belim in rjavim sladkorjem je zanemarljivo majhna. Dejstvo je, da je sladkor sestavljen iz saharoze, ki jo beli sladkor vsebuje nekako 99,5 odstotka, rjavi pa 99,2 odstotka. Rjavi sladkor je le nekoliko manj prečiščen. Nekoliko bolj se razlikuje le surovi rjavi trsni sladkor, ki je teman kot kava in se sprijema.

    Različice


    Ideje

    ■ gl. ozimnica (številne ideje)
    ■ Improvizirajmo. Breskve najbolje* odišavljamo/začinjamo z (abecedno): baziliko, cimetom*, citronkami*, ingverjem*, kisom (balzamični, jabolčni, rižev, vinskim, šampanjski), klinčki, koprom, koromačevimi semeni, limetami, limonami* (lupinica, sok), meto*, olivnim oljem, pomarančami* (lupinica, sok) ali/in z vanilijo*.


    Gosti sok iz vinogradniških breskev

    Zanimivosti

    ■ Vinogradniške breskve so najstarejše breskve, kar jih poznamo v Evropi. Zanje je značilno, da niso cepljene in zrastejo iz koščic.
    ■ Po svetu gojijo več kot 2.000 sort breskev, vsako leto pa prihajajo na trg nove in nove sorte.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept gosti sok iz vinogradniškig breskev (izvirno: succo di pesca saturnina fatto in casa) Manuele, z bloga CON LE MANI IN PASTA
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Vinski sirup
    Posebno lepo začinjen vinski sirup z razkošnim vonjem in okusom zgoščenega kuhanega vina. Izvrsten preliv za ...
    (5.00; 3 ocene)
    Odličen borovničev sirup
    Pri domačih sirupih, za razliko od industrijskih, je v ospredju sadje, ne sladkor. Borovnice so fantastičen gozdni ...
    (5.00; 22 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.882 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani