Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Fritata s šparglji in bučkami

    Fritata s šparglji in bučkami, preprosta, a delikatesna jajčna jed za zajtrk, za malico, za predjed ali za lahko samostojno jed. Lahko je samo s šparglji ali samo z bučkami.
    5.00 4 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 24. marec 2023 št. ogledov: 266
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Drizzle & Dip
    Receptov: 15787
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 6 jajc
    • 200 g špargljev in / ali bučk
    • 40 g sveže naribanega parmezana
    • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 1,5 žlice sesekljane mete

    Priprava

    ■ FRITATA S ŠPARGLJI. Zavremo vodo za blanširanje zelenjave.

    Frtaljo lahko spečemo podobno kot palačinko. Na pol pečeno obrnemo in spečemo še po drugi strani.


    ■ Ventilatorsko pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Šparglje in / ali bučko očistimo. Da, lahko se odločimo samo za šparglje ali samo za bučke. Narezano stresemo v krop, blanširamo jo 3 minute.
    ■ Blanširano zelenjavo predenemo v ledeno hladno vodo. Za minuto, dve. Nato jo dobro odcedimo.
    ■ Parmezan drobno naribamo. Meto drobno sesekljamo. V skledi blago stepemo jajca, večino naribanega sira in mete. Dodamo odcejeno zelenjavo, sol in sveže mleti poper.

    Meta ima pri tej jedi pomembno vlogo. Lahko jo nadomestimo z enako količino bazilike.


    ■ V veliki ognjevarni ponvi segrejemo olje. Vanjo nalijemo jajčno mešanico. Pri zmerni temperaturi jo segrevamo, da začne ob robu brbotati. Po vrhu potresemo preostalo meto in parmezan. Ponev preložimo v segreto pečico za 20 minut. Da se jed po vrhu zlato obarva.

    Serviranje

    Fritata s šparglji in bučkami je univerzalna jed. Ponudimo jo za zajtrk ali za malico, za toplo predjed ali za lahek samostojen obrok. S sezonsko (listnato) solato in z izbranim kruhom.

    Sorodni recepti


    Fritata s šparglji

    Kuharski leksikon

    Frtalja (tudi fritata, fritaja, frtala) je po nekaterih virih slovenska narodna jed iz primorske kuhinje. V resnici prihaja iz Italije, kjer je znana kot fritatta. V slovenski Istri jo pripravljajo s panceto, pršutom, divjimi šparglji, bljuščem, mlado čebulo, divjim radičem, zeleno, gobami, gomoljikami, polži in s paradižniki. V Goriških Brdih jo delajo iz jajc, mleka in kostanjeve moke. Vipavci jo pečejo iz razžvrkljanih jajc, mleka, moke, melise, mete, koromača, peteršilja in zelene. Tolminci poznajo frtaljo iz kopriv, regrata, rukole, rmana, lističev trobentic, pokalice, luštreka, pehtrana in naribanega sira.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.


    Fritata s šparglji

    Beluš ali špargelj je sinonim za navadni beluš (Asparagus officinalis), delikatesno samoniklo rastlino, ki raste po vsem svetu.


    Pri nakupu špargljev smo pozorni na njihovo živo barvo in kompaktne, tesno zaprte vršičke. Izbiramo ravne, mesnate, enakomerno debele poganjke. Pri kratkih in debelejših poganjkih je najmanj odpadka. Sveži in čvrsti glasno počijo, ko jih prelomimo med olesenelim in užitnim delom. Pa še 2 zanesljiva znaka za sveže nabrane. Če po ploskvi, kjer je bil beluš odrezan, rahlo potegnemo z nohtom, priteče dišeč sok. Stebelca škripljejo, če jih drgnemo drugo ob drugega. Divji šparglji so zeleni in tanki. Če so mladi, počijo, ko jih prelomimo.
    Beluši so ista rastlina kot šparglji. Le da jih porežejo, preden pokukajo iz zemlje. In jih sonce s fotosintezo obarva zeleno. Postopek se v vrtnarstvu imenuje blanširanje. Beli šparglji so bolj nežni, manj grenki in dražji.
    Buča (Curcubita) je rod bučevk, ki obsega na desetine vrst in sort. Najbolj popularni sta jedilna buča (Curcubita pepo var. ovifera) in poletna oranžna muškatna buča (Curcubita moschata). V kuhinji pogosteje uporabljamo okusnejše mlade plodove, bučke. Na Primorskem znane kot cukete (zucchette) ali cukini (zucchini). Izbiramo sijoče in nepoškodovane plodove, katerih teža je sorazmerna velikosti. Pretrda lupina je znak prezrelega sadeža z vlaknastim mesom. Najbolj okusne so drobne bučke, dolge 10-15 cm. Ko presežejo 20 cm, se v njih že razvijejo moteča semena.

    Meto najbolje* kombiniramo z naslednjimi zelišči / začimbami: baziliko, čebulo, česnom, čiliji*, koriandrom, limetami*, limonami*, limonsko travo ali/in s peteršiljem.


    Meta (Mentha) je skupno ime kakih 600 sort rastlin, od katerih jih kot zelišče uporabljamo kakih 30 vrst. Po videzu in aromi se opazno razlikujejo. Poznamo tudi mete z različnimi priokusi: ananasovo, čokoladno, limonovo, sivkino ipd. Meta je najboljša julija in avgusta, tik pred cvetenjem. Ko vsebuje največ listne mase in eteričnih olj.
    ■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki z univerz Sheffield in Warwick so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje.

    Opozorila

    Bučke vsebujejo veliko oksalatov, zato niso živilo za ljudi, ki imajo težave z ledvicami ali z žolčnikom.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept fritata s šparglji in bučkami (izvirno: minty asparagus and zucchini frittata) Sam Linsell, z bloga Drizzle & Dip
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Sam Linsell


    Sam Linsell


    Fritata s šparglji
     

    Sorodni recepti

    Jajčna omleta s porom in briem
    sesekljan por preprosto prepražimo z malo česna; v ponvi razpustimo maslo, na katerega nalijemo razžvrkljani jajci, ...
    (5.00; 16 ocen)
    Jajčna omleta po francosko
    (VIDEO) Jajčna omleta po francosko ima na dan objave več kot 2,67 milijona ogledov videa. S številni preizkusi in ...
    (5.00; 3 ocene)
    Fritata s kozjim sirom in bučkinimi cvetovi
    Preprosta fritata s kozjim sirom in bučkinimi cvetovi je samostojen obrok. Izboljšana tudi s koruzo, z drobnjakovimi ...
    (5.00; 2 oceni)
    Omleta z lisičkami
    izjemno aromatična jajčna omleta, ki razen lisičk ne potrebuje posebnih drugih ...
    (5.00; 30 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.911 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani