Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Domači Ferrero Rocher

    Domači Ferrero Rocher, odlična različica priljubljenih čokoladno lešnikovih bombonov. Občutneje večja količina lešnikov, (domača) nutella in zdrobljene lešnikove napolitanke.
    4.82 22 št. oseb: 8 čas priprave: 60–90 min. zahtevnost: (4.82; 22 ocen) 08. december 2016 št. ogledov: 5312
    Uredil: Urednik
    Izvirno: DOMAĆICA
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 150 g napolitank z lešniki
    • 150 g Nutelle
    • 100 g lešnikov
    obloga
    • 100 g čokolade, 70 %
    • pribl. 100 g lešnikov
    • 2 žlici ekstra deviškega sončničnega olja

    Priprava

    ■ DOMAČI FERRERO ROCHER. Pečico ogrejemo na 150 stopinj. Lešnike (za nadev in dekoracijo) stresemo v pekač, tega pa za 10–15 minut položimo v ogreto pečico. Opečene lešnike stresemo na čisto kuhinjsko krpo. Nazadnje jih preprosto zmanemo med dlanmi, da odpade rdeča lupinica. Lešnike ohladimo. Ohlajene in lupljene lešnike grobo sesekljamo v multipraktiku. Da so vidni tudi malo večji koščki. Sesekljane lešnike razdelimo na pol.
    ■ Napolitanke nadrobimo v skledo. Dodamo polovico sesekljanih lešnikov in Nutello (gl. nadomestek). Sestavine zmešamo s kuhalnico, potem pa skledo za 30 minut položimo v hladilnik.
    ■ Večji pladenj obložimo s peki papirjem.
    ■ Čokolado sredi priprave kroglic nadrobimo v manjšo kozico. Prilijemo olje, potem pa čokolado pri nizki temperaturi počasi stopimo. Lahko tudi v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo.
    ■ Ohlajeno zmes zajamemo z žlico. Med dlanmi jo nekoliko zgnetemo, da postane kompaktna, nato pa jo oblikujemo v kroglico. Položimo jo na pladenj, potem pa podobno oblikujemo še preostale kroglice. Če se začne masa med dlanmi lepiti, dlani preprosto operemo. Pladenj nazadnje pokrijemo s prozorno folijo, nakar ga položimo v hladilnik. Vsaj za 30 minut; gl. opombe.
    ■ Večji pladenj obložimo s peki papirjem. Preostale sesekljane lešnike stresemo v manjšo skledico. Stopljeno čokolado prelijemo v skledico. Kroglico nežno nabodemo na desertne vilice. Namočimo jo v čokolado, nato pa jo nekoliko odcedimo in povaljamo po lešnikih. Ali pa lešnike potresemo po kroglici. Kroglico odložimo na pladenj, potem pa podobno dekoriramo še vse ostale.

    Serviranje

    Domači Ferrero Rocher so priljubljen posladek za mlade in malo manj mlade.

    Nadomestek

    Industrijsko pripravljeno Nutello (gl. opozorila) lahko nadomestimo z bolj zdravo domačo nutello, z domačo nutello brez sladkorja, pogosto pa tudi z bananinim namazom z lešniki.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    ■ gl. nadomestek

    Nasveti

    Če lešnik potresemo in slišimo jedrce, je lešnik že prestar. Poleg tega v lupini ne sme biti luknjic ali razpok. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12 mesecev, izluščene pa do 6 mesecev.


    Domači Ferrero Rocher

    Pojasnila

    Nutella je blagovna znamka sladke lešnikove kreme italijanske firme Fererro. Glavni sestavini sta sladkor in palmovo olje, vsebuje pa še lešnike, kakav in posneto mleko.
    ■ Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega, sladkastega okusa. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev. Oluščene lešnike kupujemo za sproti, ker hitro postanejo žarki.
    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu. Sledi fermentacija. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, prepražena pa stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

    Različice

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); Nutella (številne ideje)

    Opombe

    Oblikovanih kroglic ni obvezno hladiti, vendar se na ohlajenih čokolada, v katero jih pomakamo, hitreje strdi. 

    Opozorila

    ■ Industrijska Nutella vsebuje kar 70 % nasičenih maščob in rafiniranega sladkorja. Dve žlici (37 g) Nutelle vsebujeta kar 200 kalorij. V tej različici domače nutelle je delež lešnikov 45, v industrijski pa pičlih 13 %. V domači je delež sladkorja nekaj pod 10, v industrijski pa kar 57 %.
    gl. serviranje

    Zanimivosti

    ■ Pietro Fererro, lastnik pekarne v italijanski Albi, je že leta 1946 izdelal trdo osnovo današnje Nutelle. Prvo kremo so kot Supercrema tržišču ponudili leta 1951. Pietrov sin Michele je leta 1963 kremo dodelal, 20. aprila 1964 pa je tovarno zapustil prvi kozarček Nutelle kakor jo poznamo danes. Umrl je leta 2015 kot najbogatejši Italijan.
    ■ Čokolada ima zapleten okus, sestavljen iz 250 različnih posameznih okusov. Nasprotno ima vanilja najbolj preprost in povsem samostojen okus.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept domači Ferrero Rocher (izvirno: kao Ferrero rocher), Sanje Mijać, z bloga DOMAĆICA (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    podrobno o industrijskih Ferrero Rocher

    Sorodni recepti

    Mandljevi piškoti s pomarančo
    krhki, aromatični piškoti iz beljakovega snega in mletih mandljev, brez ...
    (5.00; 3 ocene)
    Mandljevi piškoti s čokoladnim prelivom
    Tile mandljevi piškoti s čokoladnim prelivom imajo preprosto sestavino, ki jim da vonj in jih naredi posebne. ...
    (5.00; 15 ocen)
    Rahle linške oči, recept z lešniki in malinami
    Linške oči, recept za eno od številnih različic hrustljavih in svežih keksov. Obljubljamo vam, da je sadno ...
    (5.00; 10 ocen)
    Krhki čokoladni keksi v darilnem kozarcu
    Krhki čokoladni keksi so izvirno avtorsko darilo, obdarovani pa mora prispevati svoje maslo in dve jajci. Dodamo ...
    (5.00; 11 ocen)
    Orehovčki
    Orehovčki so pregrešno krhko, mehko, okusno in hrustljavo drobno pecivo. Pa samo 3 sestavine: orehi, beljaki in ...
    (5.00; 54 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani