Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Domači ocvirki

    Odlične domače ocvirke pripravimo iz slanine s svinjskega hrbta, bodisi za zobanje ali za pripravo/izboljšanje številnih jedi. Domači ocvirki so htustljav prigrizek ali okusna zabela številnih jedi.
    4.00 4 št. oseb: Neznano čas priprave: 60–90 min. zahtevnost: (4.00; 4 ocene) 03. februar 2016 št. ogledov: 13417
    Uredil: Urednik
    Izvirno: RETROSPEKTIVA
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1,5 kg slanine s svinjskega hrbta
    • 1 čebula
    • 2 žlici soli
    • prekajena mleta rdeča paprika, po okusu
    • čilijevi kosmiči, po okusu
    • 1 lovorov list

    Priprava

    ■ Če kupimo slanino s kožo, kožo praviloma odstranimo; gl. opombe. Z ostrim nožem slanino narežemo na pribl. 3 cm široke trakove. Nato zarežemo med kožo in slanino in z nožem potegnemo vzdolž kože, ki jo držimo z drugo dlanjo. Potrebujemo 1,5 kg čiste slanine, ki jo narežemo na pribl. 1,5 cm velike kockice; gl. različice.
    ■ Nakockano slanino stresemo v veliko posodo; gl. triki, opombe. Dodamo sol in lovorov list, potem pa slanino počasi cvremo. Vmes jo večkrat premešamo.
    ■ Ko koščki niso več sprijeti in jih preprosto mešamo, dodamo olupljeno, na četrtine zrezano čebulo. Ocvirke cvremo še toliko časa, da čebula počrni, ocvirki pa se zlato rjavo obarvajo. Med njimi ni več belih koščkov. Vmes jih večkrat premešamo, proti koncu cvrenja pogosteje; gl. opozorila.
    ■ Ocvirke lahko popolnoma odcedimo ali pa jih delno pustimo v masti; gl. nasveti. Ocvirke s penovko poberemo iz masti. Po okusu jim primešamo prekajeno papriko ali/in čili (ali pretlačen česen, strt poper, peteršilj ipd.), potem pa jih dobro ožamemo in ohladimo. Bolje jih ožamemo, bolj bodo hrustljavi.
    ■ Svinjsko mast skozi gosto cedilo precedimo v steklene kozarce (za vlaganje) s pokrovčki.

    Shranjevanje

    ■ Ocvirke, ki jih bomo porabili v manj kot pol leta, lahko hranimo v steklenih kozarcih (za vlaganje) s pokrovčkom. Ocvirke in mast nalijemo v kozarčke in dobro premešamo, da iz vsebine iztisnemo zračne mehurčke. Kozarce zapremo in shranimo v temen in hladen prostor.
    ■ Ocvirke hranimo za daljši čas v posebnih posodah namenjenih prav temu. Lahko pa tudi v posodi s pokrovom, ki je ne potrebujemo. Posodo pokrijemo z malo večjim kosom alu folije, na katerega pritisnemo pokrovko.

    Uporaba

    Hladne ali vroče ocvirke lahko zobljemo kot prigrizek. Z ocvirki zabelimo številne različice kuhanega krompirja in žgancev, mlince, kislo repo in kislo zelje, pa tudi nekatere solate, zlasti regrat v solati; gl. tudi ideje.

    Nadomestek

    Ocvirke včasih nadomeščamo z zaseko.

    Izboljšanje

    Kakovost je odvisna od kakovosti tolšče. Od kakovosti maščobe je odvisno, kako se med cvrenjem (s)topi in kako kakovostni bodo ocvirki oz. (svinjska) mast. V času kolin je izbira velika, cena maščobe pa je nizka. Pomembno pa je, s čim je bila žival pitana, zato preudarno izberemo dobavitelja.

    Nasveti

    Če ocvirke pripravljamo za daljše obdobje, ocvrte pustimo v malo masti, saj so tako obstojni daljši čas.

    Triki

    Na začetku kuhanja k nakockani maščobi prilijemo pol decilitra mleka. To da ocvirkom lepo zlato, masti pa lepo belo barvo. Če smo alergični na mleko, prilijemo samo vodo in ocvirki bodo prav tako lepe zlate barve.

    Pojasnila

    ■ Svinja ima tri vrste maščobe: potrebuševino (za prekajeno, hamburško slanino), salo (ob notranjih organih, najkakovostnejša, snežno bela in brez mesa je okoli ledvic /angl. leaf lard/; iz nje pripravljamo najbolj kakovostno domačo svinjsko mast) in slanino s hrbta, ki je tik pod kožo.
    ■ Prekajena mleta paprika da jedem prijeten priokus, kot bi jih kuhali po starem, na odprtem ognjišču.
    ■ gl. ocvirki

    Različice

    ■ gl. domača svinjska mast; preprosti domači ocvirki
    veliki ocvirki z Goričkega. Maščobo narežejo na pribl. 2 cm debele trakove, to pa na 3–5 cm velike koščke. Pripravljajo jih tudi iz prekajene slanine. Ocvirke hranijo v platneni vreči na zraku ali v pleteni košari ali pa jih zamrznejo. Ponudijo blago soljene.
    ■ Če slanino zmeljemo, namesto zrežemo na kockice, dobimo drobne ocvirke.

    Ideje

    ■ gl. ajdovi žganci (številne različice); ajdovi žganci s Šmarne gore; bakalca z idrijskimi žlikrofi; idrijski žlikrofi; koruzni žganci; kostelske hrge; kozjanski krapi; krompirjevi štruklji; kvasenica; ocvirkova pašteta; ocvirkova potica; ocvirkova potica II; ocvirkova potica s česnom; ocvirkove pogačice; palčke z ocvirki; prosena kaša s kislim zeljem; regrat z ocvirki; sladka ocvirkova potica; stročji fižol s krompirjem in ocvirki; stročji fižol z ocvirki; užička proja; zavihnjača (v različici z ocvirkovim nadevom)
    ■ Za pripravo ocvirkov in masti lahko uporabimo tudi vso maščobo, z ostalih delov svinje. 

    Opombe

    ■ Kožo lahko zrežemo skupaj s slanino. A ocvirke s kožo med ponovnim segrevanjem pogosto nevarno raznese.
    ■ Večje količine ocvirkov (za maščobo dveh svinj potrebujemo dve posodi po 30 l) pripravljamo v pečici, ogreti na 200 °C. Kdor zna, jih lahko ocvre tudi v krušni peči. Gl. opozorila.
    ■ Posebna specialiteta so gosji in račji ocvirki. 

    Opozorila

    ■ Proti koncu cvrenja, ko v masti ne vidimo več zračnih mehurčkov, smo pri nadzoru in mešanju veliko bolj pozorni. V tej fazi obstaja nevarnost, da ocvirke zažgemo.
    ■ Ko ocvirke pripravljamo v pečici, ocvrte zelo previdno (!) vzamemo iz pečice. Maščoba je vroča. Še najbolje, da pečico ugasnemo ocvirke pa pri odprtih vratcih pečice ohladimo kar v njej.
    ■ Ocvirki vsebujejo veliko holestrola.

    Zanimivosti

    ■ Ocvirki so v Franciji grattons, gratterons, fritons ali panne, v Nemčiji pa grieben. Posebnost so cracklings, angleški ocvirki iz svinjske kože.
    ■ Svinjska mast in ocvirki so v obdobju I. in II. svetovne vojne, pa tudi po vojnah, veljala za luksuzno dobrino. Podobno kot maslo. Od srede leta 1941 so omejili nakup na 200 g masti, 100 g slanine in 100 g jedilnega olja.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept domači ocvirki z bloga RETROSPEKTIVA
    ■ številni različni viri 
     
    ” Kakovost je odvisna od kakovosti tolšče. Od kakovosti maščobe je odvisno, kako se med cvrenjem (s)topi in kako kakovostni bodo ocvirki oz. (svinjska) mast. “
    ” Na začetku kuhanja k nakockani maščobi prilijemo malo mleka, ki da ocvirkom lepo zlato barvo. “
    ” Proti koncu cvrenja, ko v masti ne vidimo več zračnih mehučkov, smo pri nadzoru in mešanju veliko bolj pozorni. V tej fazi obstaja nevarnost, da ocvirke zažgemo. “

    Sorodni recepti

    Marinirane olive z rožmarinom, česnom in pomarančami
    Odličen dodatek k različnim narezkom in sirovim ploščam ali pa zgolj okusna spremljava h kozarcu vina ali piva. ...
    (5.00; 10 ocen)
    Vietnamske veganske palačinke
    Prigrizek 1A. Preprosto testo iz moke in vode, obarvano s kurkumo, ohladimo, prozorno razvaljamo in potresemo z ...
    (5.00; 13 ocen)
    Kvašene miške z mlado čebulo
    preprost, a zelo okusen prigrizek iz preprostega, na hitro vzhajanega testa iz moke, mleka, jajc in zmiksane ...
    (5.00; 9 ocen)
    Falafel
    Falafel, priljubljena veganska jed iz bližnjevzhodnih kuhinj. Namočeno čičerko zmiksamo skupaj s čebulo in ...
    (5.00; 30 ocen)
    Sirovi keksi z žafranom
    Sirovi keksi z žafranom so mehki in sočni keksi za predjed ali kot spremljava kozarcu vina ali piva. Rumeno ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani