Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Domača nutella iz dveh sestavin, veganska

    Izjemno preprost, a odličen, posebno mazljiv namaz iz lešnikov in čokolade. Lešnike blago opečemo v pečici, olupljene pa zmiksamo do teksture masla. Primešamo stopljeno čokolado. Bolj zdrava domača nutella iz dveh sestavin, veganska.
    Foto: Lara
    5.00 3 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 12. januar 2021 št. ogledov: 870
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Vanillacrunnch
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 250 g lešnikov
    • 140 g koščkov temne čokolade, vsaj 65 %

    UVODNI OPOMBI: Čas priprave občutno skrajšamo, če miksamo tople lešnike. Zadostujeta 2 do 3 minute, gre pa celo z multipraktikom ali s paličnim mešalnikom (s posodo).
    Pri nakupu čokolade za sladice brez glutena in brez laktoze, pozor! Nekatere vsebuje mleko in sledi glutena.

    Priprava

    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pripravimo vodno kopel.
    ■ Čokolado grobo sesekljamo, sesekljano pa stresemo v kotliček/skledo. Posodo položimo nad vodno kopel, da se čokolada stopi. Med občasnim mešanjem.
    ■ Lešnike stresemo v pekač, da so v eni plasti. Ne pretesno skupaj. Pekač položimo v ogreto pečico za 10 minut. Pazimo, da jih ne zažgemo. Ko lepo zadišijo, so običajno zadosti segreti.
    ■ Opečene lešnike stresemo na čisto kuhinjsko krpo. Z njeno pomočjo jih zmanemo med dlanmi, da odpade rjavkasta lupinica.
    ■ Še tople lešnike stresemo v blender ali multipraktik. Če imaš palični mešalnik z mešalno posodi, je tudi uporaben. Lešnike miksamo 1 minut. Postrgamo ostružke s sten posode in nadaljujemo z miksanjem še 1–2 minuti. Da dobimo pasto teksture masla. Kdor ima raje bolj grob namaz, si čas miksanja prilagodi.
    ■ Stopljeno čokolado nalijemo na lešnikovo maslo. Stepemo, da se sestavini povežeta v enobarven namaz. Postrgamo ga v čist kozarček za vlaganje in ohladimo.

    Serviranje

    Domača nutella iz dveh sestavin, veganska ali lešnikov čokoladni namaz je bolj zdrav, mazav namaz. Uporabljamo pa jo lahko tudi pri pripravi vseh sladic, ki vsebujejo Nutello (jih je kar lepo število). Gl. tudi ideje.

    Shranjevanje

    Domača nutella iz dveh sestavin, veganska ali lešnikov čokoladni namaz se ohrani v zaprtem kozarcu do 2 dni pri sobni temperaturi. Do 10 dni pa v hladilniku, a le redkim. Veliko prej je zmanjka. Gl. opozorila.

    Izboljšanje

    ■ Dlje opekamo lešnike, močnejšo aromo dobijo. A pozor: če jih opekamo predolgo, postanejo grenki in neuporabni.
    Improvizirajmo. Temno čokolado najbolje* začinjamo/odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vaniljo*.

    Nasveti

    ■ Če lešnik potresemo in slišimo jedrce, je lešnik že prestar. V lupini ne sme biti luknjic ali razpok. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega

    Pojasnila

    ■ Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega sladkastega okusa.
    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena sušijo na soncu, fermentirajo, posušijo, izkoščičijo, pražijo in stiskajo. Iz kakavove mase iztisnejo kakavovo maslo.
    ■ Namaze delimo na pikantne, pekoče in sladke. Med pikantnimi so najpogostejše paštete in terine. Med namaze pa uvrščamo tudi številne sire. Med sladkimi namazi so najbolj zastopane marmelade oz. džemi.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. čokolada (številne ideje); lešniki (številne ideje)
    ■ Z žličko domače nutelle številnim sladicam izboljšamo okus in hranilno vrednost. Dodamo jo lahko kremnim sladicam (kreme, pudingi), kašam, granolam in (sadnim) jogurtom.
    Domača nutella je odličen nadev za številne sladice iz kvašenega testa (številne ideje); zlasti za buhteljne, rogljičke in kifeljčke.
    Domačo nutello lahko vmešamo v testo številnih sladic, še posebej tistih brez pečenja, kot vezivo pa tudi različnim energijskim ploščicam. Z domačo nutello lahko pred nadevanjem ali serviranjem premažemo palačinke , zlasti bananine ali jabolčne, pa tudi ameriške palačinke.
    ■ Z domačo nutello brez sladkorja lahko preprosto zlepimo kakšne kekse, tudi tiste, ki jih običajno zlepimo z marmelado; gl. linški piškoti (različice).

    Opombe

    ■ Lešnike uvrščamo med varovalna živila, za zdravje nadvse pomembna.
    ■ Kakav (s tem pa tudi temna čokolada) vsebuje nad 300 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo, in predstavlja eno najbolj kompleksnih živil, kar jih poznamo. Vsebuje več antioksidantov kot česen in je najboljši vir magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Vsebuje tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in izboljšuje spomin. Deluje kot naravni antidepresiv in afrodiziak.

    Opozorila

    ■ Pri nakupu čokolade za sladice brez glutena in laktoze, pozor! Nekatere vsebuje mleko in sledi glutena.
    ■ Čokolada v tablicah se topi lepše kot čokoladne kapljice. Pomembno je, da jo sesekljamo. Da se lažje in bolj enakomerno (s)topi.
    Domača nutella iz dveh sestavin, veganska ali lešnikov čokoladni namaz sodi med bolj zdrave namaze. Je pa kalorična bomba, zato se je ne lotevajmo z žlico.
    ■ gl. nasveti

    Zanimivosti

    Prva slovenska tovarna čokolade je začela delovati leta 1896 v Brestanici (tedaj Rajhenburg), pri samostanu bratov trapistov. Proizvodnjo sta vpeljala dva francoska redovnika, nato pa se je za mojstra čokolade v Franciji izšolal Štefan Mohorko.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept domača nutella iz dveh sestavin, veganska ali lešnikov čokoladni namaz (izvirno: vegan »Nutella« with only 2 INGREDIENTS!) Lara, z bloga Vanillacrunnch (angl., nem.)
    ■ številni različni viri
     
    ” Dlje opekamo lešnike, močnejšo aromo dobijo. A pozor: če jih opekamo predolgo, postanejo grenki in neuporabni. “
    ” Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev. “
    ” Pri nakupu čokolade za sladice brez glutena in laktoze, pozor! Nekatere vsebuje mleko in sledi glutena. “

    Sorodni recepti

    Najbolj kremen humus
    Dva trika za najbolj gladek humus, ki je tudi izjemno okusen. Ko ga pripravite prvič, pozabite na humuse iz trgovine. ...
    (5.00; 3 ocene)
    Sirčkov namaz z avokadom
    Zelo preprost in ekspresno pripravljen namaz za hrustke. S paličnim mešalnikom ali v multipraktiku zmiksamo kremni ...
    (5.00; 3 ocene)
    Skutin namaz s čemažem
    Skutin namaz s čemažem je preprost, osvežujoč, nežen in zdrav namaz. Izboljšan z mlado čebulo, oljčnim oljem in ...
    (5.00; 21 ocen)
    Namaz iz belega fižola z mlado čebulo in zeleno
    Manj je več, zato tale kremni namaz iz grobo strtega belega fižola, na tanka kolesca zrezane mlade čebule in čim ...
    (5.00; 1 ocena)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani