Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Damske kaprice z malinami

    Damske kaprice, samo 5 sestavin za zelo preprosto in okusno sladico. Testo premažemo z malinovim pirejem in obrizgamo z beljakovim snegom.
    5.00 26 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 26 ocen) 07. maj 2017 št. ogledov: 2775
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Dobra hrana
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    testo
    • 300 g ostre moke
    • 180 g sladkorja
    • 180 g masla
    • 4 rumenjaki
    • ščepec soli
    premaz
    • 500 g malin
    beljakov sneg
    • 4 beljaki
    • 200 g sladkorja

    Priprava

    ■ DAMSKE KAPRICE. Pekač tanko namažemo z maslom.
    ■ TESTO. V skledo ali na delovno površino presejemo moko. Dodamo sladkor in na lističe narezano maslo. Sestavine na hitro premešamo v drobtinasto zmes. Dodamo rumenjake in ugnetemo gladko testo.
    ■ Pečico ogrejemo na 160 stopinj.
    ■ Testo razvaljamo v obliki pekača. Položimo ga vanj, pekač s testom pa položimo v ogreto pečico za kakih 15 minut. Da se testo na pol speče oz. ob robu lepo obarva.

    Rdeči ribez je odličen nadomestek za maline. Pretlačen skozi gosto cedilo.


    ■ PREMAZ. Maline očistimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Še bolje, skozi cedilo, da se znebimo zoprnih semen.
    ■ MERINGA. Ko je testo že skoraj na pol pečeno, beljake na pol stepemo. Nato jim postopoma dodajamo sladkor med nadaljnjim stepanjem.
    ■ Pekač vzamemo iz pečice. Testo enakomerno premažemo z malinovim pirejem. Po pireju nabrizgamo ali razmažemo beljakov sneg. Pekač položimo nazaj v pečico za nadaljnjih 20 minut, da se beljakov sneg lepo obarva.
    ■ Pečene damske kaprice z malinami ohladimo.

    Serviranje

    Ohlajene damske kaprice z malinami narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek.

    Izboljšanje

    Improvizirajmo. Maline najbolje začinjamo z (abecedno): cimetom, kisom (balzamični, rdeči vinski, šerijev), limonami (sok, lupinica), meto, pomarančami (sok, lupinica), vanilijo ali/in z žganjem (Cointreau, Grand Marnier, kirš, konjak, rum, tekila). Damske kaprice dobijo z vsako spremembo za odtenek drugačen okus.

    Triki

    ■ Če se maslo v hladilniku navzame neprijetnega vonja, ga položimo na manjši krožnik. Dodamo nekaj lističev svežega žajblja, vse skupaj ovijemo v prozorno folijo in čez noč potisnemo v hladilnik. Naslednji dan je maslo kot sveže.
    ■ Stabilnejši beljakov sneg pripravimo, če sladkor nadomestimo z invertnim sladkorjem, ki ga imamo lahko vedno na zalogi. Skuhamo ga v dobrih 20 minutah, obstojen pa je 6 mesecev.


    Damske kaprice

    Pojasnila

    Ostra moka vsebuje razmeroma več beljakovin kot škroba, posledično pa tudi več lepka, pomembnega za uspešno pripravo kruha in testenin. Pri mehki moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Kar pa ne pomeni, da z gladko moko ne moremo speči kakovostnega kruha. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    Maline so izjemni plodovi istoimenskega grma (Rubus idaeus), ki zraste do 1,8 m visoko. Najdemo ga po gozdovih in na domačih vrtovih. Jagoda tehta 3-5 g, vsebuje pa do 2 % pektina ter citronsko in malinovo kislino. Maline vsebujejo domnevno največ zdravilnih sestavin med vsemi živili. Med drugim vsebujejo kar 10x več antioksidantov kot paradižniki. Najbolj okusne so presne. Če jih že kuhamo, jih s sladkornim sirupom. Zaradi številnih drobnih peškic jih pogosto pretlačimo skozi gosto cedilo.

    Različice

    Opozorila

    ■ Beli moki namesto naravnih vitaminov dodajo veliko manj hranilne umetne vitamine. Poleg tega za pridobivanje bele barve uporabljajo kemikalije, sicer bi bila moka zaradi žit rjava. Tako kot sladkor, tudi bela moka sodi med predelano hrano in bele strupe. Ki naj bi jih uživali v zelo omejenih količinah.
    ■ Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred klopi.

    Zanimivosti

    Kolač si lastijo Avstrijci in Madžari.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept damske kaprice z malinami (izvirno: damski kapric od malina; ženske mušice od malina) s portala Dobra hrana (hrv.)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Čokoladni krater kolač
    Za pripravo preprost desert s čokoladno puding kremo in čokoladnim premazom. Izredno mehak, sočen in ...
    (5.00; 46 ocen)
    Kolački z belo čokoladno kremo in mangovim želejem
    Kolački z belo čokoladno kremo in mangovim želejem so kompleksna sladica iz štirih elementov: pečene močnate ...
    (5.00; 2 oceni)
    Sirčkov kolač z borovnicami
    Sirčkov kolač z borovnicami, brez jajc in brez pečenja. Podlago iz piškotnih drobtin in masla, borovnice in krema ...
    (5.00; 13 ocen)
    Sirčkov kolač z beljakovim snegom
    Različica klasičnega sirčkovega kolača, razkošno odišavljenega z limonovo lupinico. Krema je mešanica kremnega ...
    (5.00; 30 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani