Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čudežni kolač z bananami

    Neverjetno! Iz ene same mase spečemo kolač s tremi različnimi teksturami. Spodnji je kot moker biskvit, srednji kot puding. Zgornji je pa najbolj mehak in sočen biskvit sploh. Čudežni kolač z bananami, s čarobnimi teksturami in harmoničnega okusa.
    5.00 20 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 20 ocen) 14. maj 2020 št. ogledov: 1297
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Natalija Milodanović
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 100 g ostre moke
    • 120 g sladkorja
    • 120 g masla
    • 5 dl mleka
    • 150 g olupljene zrele banane
    • 4 jajca
    • 1 žlica ruma
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • 1/2 žličke cimeta
    • ščepec soli
    drugo
    • košček masla za model
    • sladkor v prahu za posip

    Priprava

    ■ Maslo počasi stopimo, stopljenega pa ohladimo.
    ■ Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo bledo, gosto kremo. Ni nujno, da se ves sladkor stopi. Prilijemo stopljeno maslo, rum in vanilijev izvleček in še enkrat stepemo na hitro.
    ■ Res zrelo banano olupimo, olupljeno pa stremo z vilicami v pire. 150 g ga postrgamo v rumenjakovo mešanico. Dodamo moko in cimet in na hitro stepemo v gladko testo. Nazadnje prilijemo mleko, sestavine pa zmešamo z metlico. Da se povežejo v redko testo.
    ■ Dno globokega okroglega pekača ali ognjevarne sklede (22–23 cm; lahko je kvadraten, 20 cm) obložimo s peki papirjem. Gl. tudi različice. Stranice premažemo z maslom. Pečico prižgemo na 160 stopinj.
    ■ Beljake in ščepec soli stepemo v čvrst beljakov sneg. Tretjino ga nežno (!) primešamo testu z metlico, potem pa podobno še preostalega. Lahko vmešamo tako nežno, da so v testu vidne posamezne grudice snega. Testo nalijemo v model, tega pa položimo v ogreto pečico za 30 minut.
    ■ Če je kolač po vrhu zlato rjavo obarvan, ga pokrijemo z alu folijo. Nadaljujemo s pečenjem še 20–30 minut. Če kolača ob prvi kontroli nismo prekrili s folijo, barvo preverimo vsakih 5 minut. Kolač je pečen, ko pekač potresemo, kolač pa čvrst tudi na sredini; gl. opombe.
    ■ Pečico ugasnemo, kolač pa pustimo v njej 5–10 minut. Nastavimo si budilko, za vsak primer.
    ■ Pečen čudežni kolač z bananami hladimo vsaj 3 ure pri sobni temperaturi. Še bolje, čez noč v hladilniku. Ja, hlajenje je najbolj naporen del te sladice. Gl. tudi opombe.

    Serviranje

    Ohlajen čudežni kolač z bananami ali pametni bananin kolač potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek.

    Izboljšanje

    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet

    Nasveti

    ■ Najboljše je sveže mleko iz mlekomatov, vendar ga je priporočljivo zavreti. V trgovinah segajmo po svežem (ne trajno) pasteriziranem mleku, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri sveže pasteriziranem mleku pri nižjih temperaturah (80 °C).
    ■ Brezmadežno rumene banane so videti lepše. Kljub temu segajmo po povsem zrelih bananah z rjavimi pikami. Te so opazno okusnejše, bolj zdrave in lažje prebavljive.
    ■ Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora

    Pojasnila

    ■ Ostra moka vsebuje razmeroma več beljakovin kot škroba, posledično pa tudi več lepka, pomembnega za uspešno pripravo kruha in testenin. Kot vidimo, pa izjeme potrjujejo pravilo. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov, temveč v velikosti delcev moke.
    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M.

    Različice

    ■ Lahko spečemo tudi manjši čudežni kolač z bananami (18 cm). V tem primeru sestavine v receptu pomnožimo z 0,75, da dobimo prave količine.

    Ideje

    gl. banane (številne ideje); jajce (številne ideje); maslo (številne ideje); mleko (številne ideje)

    Opombe

    ■ Ko recept preletiš, pomisliš: »To je nemogoče!«. V čem je štos? Čarovnija se zgodi v pečici. Kolač pečemo pri nekoliko nižji temperaturi skoraj eno uro. Med pečenjem se testo razdeli in formira tri zelo različne sloje.
    ■ Za čudežni kolač z bananami je značilno, da ne moremo preveriti, če je že pečen, z zobotrebcem. Na sredini je vedno vlažen.

    Opozorila

    ■ Cimet v prahu pridobivajo iz manj kakovostne cimetove skorje ali/in iz ostankov, ki nastanejo pri rezanju. Najboljši je sveže mlet; gl. izboljšanje.
    ■ Skušnjava med hlajenjem kolača je velika, še posebej zaradi zapeljivega vonja banan, ruma in vanilije. A s prezgodnjim rezanjem uničimo čarovnijo.

    Zanimivosti

    Znanih je okoli 1000 različnih vrst banan. Nekateri bananovci zrastejo tudi do 15 m visoko, posamezni plodovi pa dosežejo celo do 50 cm dolžine.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čudežni kolač z bananami ali pametni bananin kolač (izvirno: magični kolač od banana) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Limonov jogurtov kolač z limonovo kremo
    Limonov jogurtov kolač je puhast desert. Premazan s kiselkasto, osvežujočo in svilnato kremo iz dveh limonovih ...
    (5.00; 41 ocen)
    Čokoladna babka
    Čokoladna babka je čudovit, mehak, ne presladek kolač, nekje med brioši in potico. Nadevamo jo z orehi, čokolado, ...
    (5.00; 23 ocen)
    Preprost limonov makov kolač z limonovo glazuro
    Čarobne, lahke, sočne in puhaste rezine. Odišavljene z veliko limonove lupinice, obogatene z makom. Pa še ...
    (5.00; 13 ocen)
    Mandljev kolač s pomarančami in sirčkovo kremo s čokolado
    Odličen, z mandlji obogaten biskvit brez glutena. Ohlajenega prelijemo s pomarančnim sirupom in obložimo z mešanico ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani