Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladno mandljev namaz

    Čokoladni mandljev namaz je najbolj preprosta mešanica dveh živil. Vrhunske čokolade in opečenih, v pasto zmiksanih mandljev.
    5.00 24 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 24 ocen) 30. marec 2017 št. ogledov: 1489
    Uredil: Urednik
    Izvirno: shedonist
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 100 g čokolade, 70 %
    • 100 g mandljev
    • ščepec soli

    Priprava

    ■ ČOKOLADNI MANDLJEV NAMAZ. Mandlje olupimo; zlahka, če jih na hitro blanširamo. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo 30-60 sekund, odcedimo, ohladimo pod tekočo hladno vodo in olupimo. Preprosto samo malo stisnemo kožico, da poči, mandelj pa zleze iz nje.

    Izogibajmo se nakupu izluščenih / mletih oreščkov. Hitro postanejo žarki. Če pa že, jih hranimo v hladilniku.


    ■ V posodi, na katero se prilega manjša skleda, zavremo za 4 prste vode za vodno kopel. Čokolado nadrobimo v skledo, ki jo položimo nad soparo. Dodamo ščepec soli, čokolado pa stopimo med občasnim mešanjem.
    ■ Mandlje stresemo v ponev. Počasi jih segrevamo, med pogostim mešanjem. Da zadišijo in se blago obarvajo. Opečene ohladimo, ohlajene pa stresemo v mešalnik (blender) ali v multipraktik. Zmiksamo joh v gladko pasto. Prilijemo stopljeno čokolado in mešamo, da se sestavini povežeta in dobimo enobarvni namaz.

    Z vegansko čokolado veganski namaz.


    ■ Mešanico nadenemo v čist kozarec za vlaganje.

    Serviranje

    Čokoladno mandljev namaz uporabljamo kot klasičen namaz na kruh in na palačinke. Dobrodošel pa je tudi pri pripravi številnih drugih sladic, ki terjajo Nutello.

    Shranjevanje

    Namaz lahko hranimo v kozarcu za vlaganje do 30 dni. Na hladnem, nikoli v hladilnik (!).

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Namaze delimo na pikantne in sladke. Med pikantnimi so najpogostejše paštete in terine, med namaze pa uvrščamo tudi številne mehke sire. Med sladkimi namazi so najbolj zastopane marmelade oz. džemi. Med namaze lahko uvrščamo tudi številne kreme, ki jih mažemo na torte in druge sladice.

    Improvizirajmo. Črno čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, z meto ali/in z vanilijo.


    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.


    Čokoladni mandljev namaz

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Čokoladni mandljev namaz je opazno okusnejši z eno od naštetih.
    Mandlji so jedrca v koščicah mandljevca (Prunus amygdaloides), drevesa ali grma, doma v Aziji. Danes raste tudi v Sredozemlju, v Južnoafriški republiki, Kaliforniji in Avstraliji. Mandljevec zraste do 10 m visoko. Cveti spomladi, obirajo pa ga jeseni. Poznamo sladke mandlje, plodove P. amygdaloides var. dulcis in grenke mandlje, plodove P. amygdaloides var. amara. Naprodaj so v koščicah, oluščeni, olupljeni, meti zrezani na mandljeve lističe, pečeni in soljeni. So glavna sestavina številnih desertov. V slanih jedeh se najpogosteje družijo s perutninsko ali svinjsko pečenko, s sladkovodnimi ribami, z rižem ipd. Iz prekuhanih delajo marcipan, iz praženih pa nugat. 100 g / pribl. 610 kalorij.

    Mandlje uvrščamo med varovalna živila. 100 g mandljev med drugim vsebuje 1,1 mg bakra in 2,5 mg mangana. To je 100 % priporočen dnevni vnos.


    Prva slovenska tovarna čokolade je začela delovati l. 1896 v Brestanici (tedaj Rajhenburg). Pri samostanu bratov trapistov. Proizvodnjo sta vpeljala dva francoska redovnika. Zatem se je za mojstra čokolade izšolal Štefan Mohorko v Franciji. Tovarna je proizvedla 30 ton čokolade letno.


    Čokoladni mandljev namaz

    Opozorila

    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Večino mandljev v Evropo uvažamo iz ZDA. Kjer jih pridelujejo intenzivno. Z letali škropijo drevesa s hormonskimi pripravki. Da istočasno zacvetijo in dozorijo, kar poceni nabiranje. Berimo deklaracije.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladno mandljev namaz (izvirno: namaz od čokolade i badema) Ana Topić, z bloga shedonist (hrv.)
    ■ številni različni viri 


    Ana Topić
     

    Sorodni recepti

    Karamelni mandljev namaz s cimetom
    Karamelni mandljev namaz s cimetom je eden najboljših in najbolj zdravih sladkih namazov sploh. Polnega in karamelnega ...
    (5.00; 33 ocen)
    Domače mandljevo maslo
    Izjemno dišeč in okusen, skoraj popoln namaz in dodatek k številnim sladicam, zgolj iz mandljev in ščepca soli. ...
    (5.00; 41 ocen)
    Karamelna marmelada
    Karamelna marmelada je odličen namaz za na kruh, palačinke in druge sladice. Če jo segrejemo, pa dobimo odličen ...
    (5.00; 35 ocen)
    Domače lešnikovo maslo
    Izjemno dišeč in okusen, skoraj popoln namaz in dodatek k številnim sladicam, zgolj iz lešnikov in ščepca soli. ...
    (5.00; 45 ocen)
    Kostanjev pire
    Preprosta, gladko zmiksana mešanica kuhanega kostanja. Ki ga olupimo in še enkrat skuhamo s sladkorjem in z ...
    (5.00; 28 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani