Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladni princes krofki

    Čokoladni princes krofki, odlična kombinacija luknjičavih krofkov iz kuhanega testa, svilnato gladke čokoladne kreme in stepene smetane.
    5.00 5 št. oseb: za 8–12 oseb čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 18. marec 2024 št. ogledov: 204
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kuhano testo
    • 150 g ostre moke
    • 2 žlici sladkorja
    • 125 g masla
    • 4 jajca, L
    • 2 žlici kakava, 15 g
    • 2,5 dl vode
    • 1/4 žličke soli
    čokoladna krema
    • 6 dl mleka
    • 100 g masla
    • 1 dl sladke smetane
    • 80 g jedilnega škroba
    • 80 g sladkorja
    • 150 g čokolade, vsaj 62 %
    • 100 g mlečne čokolade
    • 4 rumenjaki
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    drugo
    • 3 dl sladke smetane
    • (vanilijev) sladkor v prahu

    Priprava

    ■ ČOKOLADNI PRINCES KROFKI – KUHANO TESTO (za 20–24 krofkov). V loncu zavremo vodo, maslo, sladkor in sol.
    ■ Moko in kakav presejemo in zmešamo z metlico.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja testa (20–30 minut), hlajenja krofkov (20–30 minut) in čas hlajenja deserta (60 minut).


    ■ Lonec odstavimo in energično vmešamo presejano. Med nenehnim mešanjem. Da dobimo čvrsto, gladko in mastno testo. Lonec pristavimo pri najnižji temperaturi. Testo kuhamo še 1–2 minuti med mešanjem.
    ■ Testo odstavimo in ohladimo do mlačnega.
    ■ Jajce ubijemo na testo. Gladko ga stepemo, potem pa postopoma, enega za drugim (!) vmešamo preostala jajca. Da dobimo bolj gosto kremasto mešanico.
    ■ Klasičen črni pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

    Če brizgamo krofke s premerom 20 cm, jih dobimo 24. Pri tistih s premerom 5 cm pa so 4 manj.


    ■ Testo nadenemo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom. Brizgamo ga neposredno na pekač, da dobimo krofke s premerom 4–5 cm. Lahko gredo nekoliko v višino. A ne pretirano, ker med peko narastejo.
    ■ Krofke pečemo 30 minut. Brez odpiranja pečice (!).

    Improvizirajmo. Črno čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, z meto ali/in z vanilijo.








    ■ ČOKOLADNA KREMA. Obe čokoladi nadrobimo ali narežemo čimbolj enakomerno.
    ■ 2 dl mleka, jedilni škrob in rumenjake gladko stepemo.
    ■ Preostalo mleko pristavimo s sladkorjem, obema čokoladama in vanilijevim izvlečkom. Segrevamo skoraj do vrenja med občasnim mešanjem. Da se čokoladi stopita.
    ■ Nadaljujemo z nenehnim mešanjem in v tankem curku prilijemo rumenjakovo mešanico. Nadaljujemo z mešanjem z metlico, zavremo in kuhamo pri srednji temperaturi. Da se mešanica zgosti kot puding.
    ■ Kremo postrgamo v čisto skledo. Pokrijemo jo s prozorno folijo neposredno po površini. Pokrito ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ KROFKI. Pečene krofke ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ ČOKOLADNA KREMA. Ohlajeno kremo stepemo do gladkega. Med nadaljnjim stepanjem postopoma, košček za koščkom vmešamo maslo sobne temperature.
    ■ Smetano stepemo, da se na površini tvorijo čvrsti vršički. Stepeno nežno (!) vmešamo v kremo.
    ■ DOKONČANJE. Ohlajene krofke razpolovimo. Smetano stepemo, da se na površini tvorijo čvrsti vršički.
    ■ Eno dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom napolnimo s čokoladno kremo. Drugo pa s stepeno smetano.
    ■ Čokoladno kremo krožno nabrizgamo na spodnje, širše polovice krofkov. Po kremi podobno nabrizgamo stepeno smetano. Nanjo blago pritisnemo zgornje dele krofkov, pokrovčke.
    ■ Desert ohladimo v hladilniku.

    Serviranje

    Po ohlajenih sladicah presejemo (vanilijev) sladkor v prahu. Čokoladni princes krofki ali princes krofki s čokolado so vse bolj priljubljena različica klasičnih, vanilijevih krofkov.

    Sorodni recepti


    Čokoladni princes krofki

    Kuharski leksikon

    ■ Ko med pripravo kuhanega testa moko kuhamo, se škrob v testu zakleji in veže vodo, ki se med pečenjem spreminja v paro. Ta testo vzdiguje in rahlja, v njem pa nastanejo značilne velike luknje. Sol, ki jo dodamo testu (1-2 g/1 kg moke), pospešuje zaklejitev. Med pečenjem peciv iz kuhanega testa na dno pekača položimo lonček, do polovice napolnjen z vodo. Tako se razvije para, ki pomaga pecivu, da vzhaja.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli. Poznamo več vrst masla.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Številne pomembne hranilne snovi so v mleku v nemastnem delu. Količina hranilnih snovi v (pol)posnetem mleku ni bistveno manjša kot v polnomastnem.


    Najboljše je sveže mleko iz mlekomatov, vendar ga je priporočljivo zavreti. V trgovinah segajmo po svežem (ne trajno) pasteriziranem mleku, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri sveže pasteriziranem mleku pri nižjih temperaturah (80 stopinj).


    Princes krofki s čokolado

    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

    Črna čokolada (praviloma 72 % in več) vsebuje endorfine, ki izboljšujejo splošno počutje. Serotonin, encim sreče, in triptofan, hormon sreče.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Kakav je plod kakavovca (Theobroma cacao). Zimzelenega grma z belimi in rdečimi cvetovi. Na grmu zraste v povprečju pribl. 40 plodov velikosti srednje velike kumare. V vsakem plodu je povprečno 30 semen velikosti mandlja. Semena fermentirajo, potem pa jih sušijo, pražijo in zmeljejo v kakavovo pasto. Iz nje proizvajajo kakavovo maslo, kakavove pogače, kakav v prahu in čokolado.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    Čokoladni princes krofki

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Tekočino za kuhano testo odmerimo točno po receptu. Med pečenjem kuhanega testa ne odpiramo pečice.


    ■ Mlečna čokolada, mešana s črno, da izjemen okus. A vsebuje zelo nizko količino kakava in visok delež sladkorja. Nad 50 %. Zakisa telo, hitro dvigne krvni sladkor itd. Zato blagodejni učinki kakava za mlečno čokolado ne veljajo. Pa še nekaj: mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. Zato jih naredijo še težje dostopne za naše telo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladni princes krofki ali princes krofki s čokolado (izvirno: čokoladne princes krofne) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Sočen čokoladni kolač s karamelom, bonet
    (VIDEO) Preprosta italijanska sladica, skuhana v pečici. Tekoče testo iz stepenih rumenjakov (10) s sladkorjem, ...
    (5.00; 6 ocen)
    Dišeči kolač
    preprost kolač z lešniki, odišavljen s cimetom, klinčki, ingverjem in rumom; hranimo ga lahko do 14 ...
    (5.00; 5 ocen)
    Madžarka z gozdnimi sadeži, mađarica
    Sodobna Madžarka z gozdnimi sadeži je izjemno okusna in sočna. 5 plasti testa, maslena krema in pudingova krema z ...
    (5.00; 23 ocen)
    Čokoladni lava kolački s kavo in arašidovim maslom
    tale močna sladica, ki steče, ko z žlico zarežemo vanjo, terja samo izbrano, kakovostno čokolado, gladko ...
    (5.00; 18 ocen)
    Preprost čokoladni kolač s čokoladno glazuro
    Odlična, preprosta sladica brez moke, a s kakovostno čokolado in z mandlji. Preprost čokoladni kolač s čokoladno ...
    (5.00; 49 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani