IŠČI PODROBNO

  Čokoladni narastek s kavo

  Sladko nastopaštvo; če ga med pečenjem ne prehladimo, slasten narastek preraste samega sebe

  Predpriprava

  ■ V posodi pristavimo in zavremo vodo za vodno kopel.
  ■ Maslo za modelčke pristavimo in počasi stopimo, potem pa odstavimo in nekoliko ohladimo.
  ■ Čokolado (gl. izboljšanje) drobno sesekljamo in pristavimo z mlekom. V mešanico skozi gosto cedilo presejemo kakav in instant kavo ter zavremo.
  ■ Modelčke po približno 1,5 decilitra namažemo s stopljenim maslom in potresemo s sladkorjem.

  Priprava

  ■ Moko in zmehčano maslo na hitro ugnetemo, potem pa mešanico med stalnim mešanjem dodajamo vrelemu čokoladnemu mleku. Mešamo še toliko časa, da dobimo gladko zmes, ki jo odstavimo in nekoliko ohladimo.
  ■ Mlačni zmesi z metlico enega za drugim primešamo rumenjake. Nazadnje mešamo še toliko časa, da dobimo gladko in kremasto maso.
  Pečico segrejemo na 200 °C.
  ■ Vrelo vodo odstavimo in ohladimo na približno 80 °C.
  ■ Beljake s sladkorjem stepemo v čvrst beljakov sneg. Četrtino zmesi gladko razmešamo s pripravljeno čokoladno maso, potem pa nežno vmešamo še preostali sneg. Zmes nadenemo v modelčke (za prst pod rob), po vrhu jo zgladimo.
  ■ Globok pekač napolnimo z vročo vodo. Nato v pekač položimo napolnjene modelčke, pri čemer pazimo, da voda ne sega več kot 2 prsta pod rob modelčkov. Pekač za 40 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici.

  Serviranje

  Čokoladni narastek s kavo je nežna sladica, ki jo na mizo prinesemo neposredno iz pečice. Sladico potresemo s sladkorjem v prahu, zraven pa lahko ponudimo tudi stepeno sladko smetano.

  Nadomestek

  Kadar maslo nadomeščamo z margarino, pri čemer gre s kulinaričnega vidika za slabše nadomestilo, vzamemo na zapisano količino 10 do 20 % margarine več.

  Izboljšanje

  ■ Za pripravo sladice uporabimo čokolado s 70 % vsebnostjo kakava.
  ■ Sladice, pripravljene s čokolado, so še okusnejše, če čokoladi oziroma testu dodamo nekaj kapljic čokoladnega likerja.

  Nasveti

  ■ Beljakov sneg nam bo lepo uspel, če ga pripravljamo z beljaki, ogretimi na sobno temperaturo. Najbolje, da jajca iz hladilnika vzamemo 2 uri pred začetkom stepanja.
  ■ Narastek nam bo uspel, če stepemo trd beljakov sneg, če med peko ne odpiramo vrat pečice in če med prenosom narastka iz pečice na mizo ne trčimo ob prepih.

  Triki

  ■ Če hranimo jajca v hladilniku obrnjena s širšim koncem navzgor, ostanejo dlje časa sveža.
  ■ Če pustimo narastek 15 do 20 minut v ugasnjeni pečici, se ne bo sesedel. Seveda pa pazimo, da ga pri tem ne zažgemo.

  Pojasnila

  ■ Pravilno pripravljena zmes za narastek pade z žlice. Pri pregosti narastek ne naraste, preredka pa iz beljakovega snega iztisne zrak, namesto da bi se z njim pomešala. Gl. tudi nasveti.
  ■ Barva jajčnega rumenjaka je odvisna od krme kokoši. Zato je napačno mnenje, da so kakovostna le tista jajca, ki imajo izrazito rumen rumenjak.

  Različice

  gl. čokoladni narastek (različice)

  Ideje

  gl. narastek (številne različice)

  Opombe

  Liter polnomastnega kravjega mleka (3,6 % maščobe) vsebuje približno 700 kalorij.

  Opozorila

  ■ Čokolada vsebuje majhne količine tiramina, ki domnevno sproža napad migrene. Gl. tudi zdravilni učinki.
  ■ Kakav vsebuje alkaloid teobromin, zaradi katerega ga za kavo in čajem uvrščamo na tretje mesto med razširjenimi, a razmeroma neškodljivimi poživili.
  Sterilizirano in homogenizirano mleko je termično in mehansko najbolj obdelano. Takšno naj bi bilo po pisanju nekaterih raziskovalcev nezdravo in eden glavnih krivcev za večino srčnih obolenj.
  ■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.
  ■ gl. opombe

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Temna čokolada zvišuje količino antioksidantov v krvi ter na ta način varuje pred srčnimi boleznimi. Čokolada vsebuje tudi poživljajoč, kofeinu podoben teobromin, pa tudi anandamin, naravni antidepresiv. Gl. tudi opozorila.

  Zanimivosti

  Azteki so bili prepričani, da prihaja kakav iz nebes. V zahvalo so bogovom darovali človeške žrtve, ki so jim pred obrednim žrtvovanjem ponudili nekaj požirkov čokolade.
  ■ Čokolada je že od nekdaj veljala za afrodiziak. Zadnji azteški vladar, cesar Montezuma II., je dnevno zaužil celo do 40 tekočih čokolad dnevno.
  ■ Strojno mletje kakavovih zrn je leta 1795 prva uvedla angleška firma Fry. V istem podjetju so leta 1874 proizvedli domnevno prvo tablico trdne čokolade.

  Viri

  ■ dopolnjen recept čokoladni narastek s kavo iz knjige Čokolada, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, Tržič 2006
  ■ fotografija Alack, Chris
  ■ različni viri 

  Spletne povezave

  ■ spletni nakup knjige Čokolada in drugih kuharic založbe Učila International, Tržič
  ■ fotografija Chris Alack (angl.; gl. photographers
  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki