Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladni keksi s karamelnim mlekom, dulce de leche

    Najbolj enostavni čokoladni piškoti z mlečno ali s temno čokolado, ki se topijo v ustih. S karamelnim mlekom (dulce de leche) je ta recept za čokoladne piškote prava poezija.
    5.00 5 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: 60–75 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 07. december 2021 št. ogledov: 277
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 130 g gladke moke
    • 150 g svetlega rjavega sladkorja
    • 55 g masla
    • 50 g temne ali mlečne čokolade
    • 1 jajce, L
    • 1/4 žličke soli
    • 1/4 žličke sode bikarbone
    nadev
    • 0,8 dl karamelnega mleka, dulce de leche
    posip
    • sol(ni cvet)

    Predpriprava

    ■ ENOSTAVNI ČOKOLADNI PIŠKOTI. Pripravimo karamelno mleko (2 uri), karamelizirano kondenzirano mleko (90 minut) ali domači karamel (različica s smetano, 15 minut). Seveda lahko kupimo že kuhanega v pločevinki.

    Priprava

    ■ RECEPT ZA ČOKOLADNE PIŠKOTE. V kozici pristavimo sesekljano čokolado, maslo, sladkor in kakav. Počasi (!) stopimo med občasnim mešanjem.
    ■ Kozico odstavimo. Vmešamo jajce in sol, da se dobro povežejo.

    »Čas priprave« ne vključuje časa priprave karamelnega mleka, 15 minut do 2 uri. Vključuje pa hlajenje testa, 30 minut.


    ■ Moko in sodo bikarbono presejemo v skledo. Dodamo stopljeno mešanico in premešamo v gladko testo. Skledo preložimo v hladilnik za 30 minut.
    ■ Klasičen črni pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
    ■ Zajamemo 25–30 g testa. Oblikujemo ga v kroglico, v katero s palcem naredimo vdolbino. Nadenemo jo s karamelnim mlekom, luknjico pa tesno zadelamo s koščkom sploščenega testa. Kroglico položimo na pekač in podobno pripravimo še preostale.
    ■ Kekse pečemo 8–10 minut. Pečene ohladimo na mrežici.

    Serviranje

    Enostavni čokoladni piškoti ali recept za čokoladne piškote, pregrešno dobro sladkanje.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Gladko moko pri večini piškotov odlično nadomestimo z mešanico gladke in krušne moke. Vsake pol. Za globlji okus in oreškast priokus pa: 1/3 gladke moke, 1/3 krušne moke in 1/3 polnozrnate pšenične, ržene, pirine ali pd.
    ■ Rjavi sladkor je povečini beli sladkor, obarvan z melaso. Stranskim proizvodom pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Nekoliko manj škodljiv je surovi rjavi trsni sladkor, ki ni rafiniran in ne vsebuje škodljivih primesi. Prepoznamo ga po temno rjavi barvi in po tem, da se sprijema.
    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Enostavni čokoladni piškoti so pravi hit z eno od naštetih čokolad.



    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

    Improvizirajmo. Temno čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vaniljo*.


    Karamelno mleko (ponekod: arequipe, manjar, manjar de leche) je razkošna, kremna, zalo rjava sladica, preliv ali krema. Pripravljena s počasnim segrevanjem oz. kuhanjem kravjega mleka in sladkorja. Ali iz oslajenega kondenziranega mleka. Pri čemer pride do Maillardove reakcije. Lahko dodamo tudi kakšne dišave. Doma je v številnih južno ameriških državah, o izvoru pa si niso edini v Argentini, v Indoneziji in na Filipinih.
    Karmelno mleko lahko uživamo kar z žlico. Neposredno iz pločevinke. Uporabljamo ga kot nadev za sendvič kekse, kot oblogo za kekse prsti odtis (thumbprint) ali kot nadomestek za slani karamel pri makronih. Uporabimo ga kot preliv za torte, palačinke, vaflje, karamelne kreme (flan) in sladolede (pred tem ga zmehčamo s segrevanjem nad vodno kopeljo). Najbolj gosta različica, kuhana daljši čas, je odlična krema za torte in kolačke (cupcakes).

    Opozorila

    Vložek v eko čokolade se obrestuje. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca. Ni jasno: iz surovine, procesiranja ali embalaže oz. transporta. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    Mlečna čokolada vsebuje zelo nizko količino kakava in visok delež sladkorja. Nad 50 %. Zakisa telo, hitro dvigne krvni sladkor itd. Zato blagodejni učinki kakava za mlečno čokolado ne veljajo. Pa še nekaj: mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. Zato jih naredijo še težje dostopne za naše telo.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    ■ Če testo za kekse predolgo mešamo, dobimo bolj ploščate in hrustljave. V testo vmešamo preveč zraka, ki povzroči vzhajanje keksov med peko. Med hlajenjem pa se enostavni čokoladni piškoti posedejo oz. sploščijo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept enostavni čokoladni piškoti ali recept za čokoladne piškote (izvirno: chocolate cookies with dulce de leche) Linda Lomelino, z bloga CALL ME CUPCAKE
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Linde Lomelino


    Linda Lomelino

    Sorodni recepti

    Mandljevi piškoti s Sardinije
    (amaretti Sardi) Svetovno znano drobno pecivo brez glutena. Mandlji, s sladkorjem zmiksani v mandljevo moko. Pa v peno ...
    (5.00; 40 ocen)
    Pariške rože
    Lahko bi jim rekli tudi majhne potičke. Preizkušen, star recept. Fino kvašeno testo nadevamo z mletimi orehi in ...
    (5.00; 10 ocen)
    Vanilijevi rogljički z limono
    v kratkem času po vsem stanovanju zadiši po ...
    (5.00; 63 ocen)
    Mandljevi sendvič keksi
    (VIDEO) Hrustljavi čipkasti sendvič keksi so izjemno preprosti za pripravo. Otroci pa so nadvse presenečeni in ...
    (5.00; 3 ocene)
    Strojni keksi
    Priljubljeni strojni keksi so sladek spomin na otroštvo. Krhki in masleni, priljubljeni so tudi z dodatkom kakava. ...
    (5.00; 27 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani