Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladna smetanova krema z rumenjaki za torte in kolače

    Čokoladna smetanova krema z rumenjaki je vrhunska, gladka krema z intenzivnim čokoladnim okusom. Tudi samostojna sladica.
    Foto: Nila
    5.00 11 št. oseb: Neznano čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 11 ocen) 13. junij 2021 št. ogledov: 731
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE TOUGH COOKIE
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 145 g čokolade, 58 %
    • 100 g polnomastnega mleka
    • 155 g sladke smetane, 36–40 %
    • 30 g sladkorja
    • 4 rumenjaki

    Priprava

    ■ ČOKOLADNA SMETANOVA KREMA Z RUMENJAKI (za pribl. 3,5 dl kreme). Čokolado enakomerno in drobno narežemo. Stresemo jo v večjo skledo. Dodamo maslo, čez skledo pa poveznemo gosto cedilo.
    ■ V srednje velik lonec nalijemo mleko in smetano.
    ■ V mešalni skledi zmešamo sladkor in škrob. Prilijemo malo mlečne smetanove mešanice in stepemo v gladko mešanico. Prilijemo rumenjake in stepamo, da dobimo penasto zmes.

    Temno čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, z meto ali/in z vaniljo. Temno čokolado lahko nadomestimo z mlečno.


    ■ Lonec z mlekom in smetano pristavimo pri nizki temperaturi. Zavremo med nenehnim mešanjem. Vrelo mešanico počasi  in med nenehnim mešanjem (!) nalijemo na rumenjakovo mešanico. Vse skupaj nalijemo nazaj v lonec. Kuhamo pri nizki temperaturi in med nenehnim mešanjem. Da se mešanica zgosti in doseže temperaturo 82–83 stopinj.
    ■ Vročo mešanico takoj precedimo na čokolado in maslo. Morebitne grudice v cedilu zavržemo. Počakamo minuto, dve, nato pa vse skupaj gladko zmešamo. Da se čokolada stopi.
    ■ Mešanico pokrijemo s prozorno folijo neposredno po površini. Hladimo jo 24 ur, da se strdi v kremo.

    Uporaba

    Čokoladna smetanova krema z rumenjaki za torte in kolače je lahko celo samostojna sladica (za 4). Sicer pa je odlična za oblogo 6–8 kolačkov (cupcakes) in kot nadev/premaz za torte.


    Čokoladna smetanova krema

    Shranjevanje

    Pokrita čokoladna smetanova krema z rumenjaki za torte in kolače se v hladilniku obdrži do 3 dni.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado. Čokolada ima zapleten okus, sestavljen iz 250 različnih posameznih okusov. Nasprotno ima vanilja najbolj preprost in povsem samostojen okus.

    Ko nam ostanejo beljaki (številne ideje).


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    Rumenjak je bistvena in najbolj hranljiva sestavina jajca. Obdan je z membrano, tehta pa pribl. 1/3 teže celega (kokošjega) jajca. Rumenjak vsebuje med pomembnejšimi sestavinami: veliko maščob (50 % enkrat nenasičenih, 18 % večkrat nasičenih), lecitin (pomemben vir holina, ki ga je v 1 jajcu kar 300 mikrogramov) in karotenoide. Bolj rumen rumenjak pomeni, da je kokoš s krmo zaužila več vitamina A.


    Čokoladna smetanova krema

    Opozorila

    Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladna smetanova krema z rumenjaki za torte in kolače (izvirno: dark chocolate crémeux frosting) Nila, z bloga THE TOUGH COOKIE
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Čokoladna pena brez smetane in jajc, chef Heston Blumenthal
    (VIDEO) Ja, tudi to je mogoče: samo res kakovostna čokolada in voda. Za nežno čokoladno sladico. Lahko tudi kakšno ...
    (5.00; 11 ocen)
    Karamelna pena s sladko smetano
    nežno peno pripravimo s karamelom, rumenjaki in stepenima smetano ter ...
    (5.00; 4 ocene)
    Švicarska meringa maslena krema za torte, kolače in kolačke
    Tole je edini recept, ki ga potrebuješ za gladko in svilnato meringa kremo. Švicarska meringa maslena krema za torte, ...
    (5.00; 26 ocen)
    Dvojna čokoladna pena z malinovo omako
    Fantastična poslastica za vse ljubitelje čokolade, temne in bele. Maline pa eden njenih najboljših spremljevalcev. ...
    (5.00; 5 ocen)
    Mangova krema z metinim sirupom
    Tale fantastična mangova krema z metinim sirupom vsebuje samo 3 sestavine. Zrele mange (najboljši so ataulfo), ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani