Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladna pita z lešniki

    Čokoladna pita z lešniki je popolna čokoladna sladica s preverjeno kombinacijo kakovostne čokolade in lešnikov ter z maskarponejevo smetanovo kremo.
    5.00 3 št. oseb: 6 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 06. junij 2023 št. ogledov: 200
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Moja slatka kuhinja
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    krhko testo
    • 220 g gladke moke
    • 30 g mletih opečenih lešnikov
    • 80 g sladkorja v prahu
    • 100 g masla
    • 1 jajce
    • 3 g soli
    čokoladna obloga
    • 150 g čokolade, 60–72 %
    • 200 g mlečne čokolade
    • 2 dl sladke smetane
    dekoracija
    • 100 g maskarponeja
    • 1,5 dl sladke smetane
    • opečeni lešniki

    Predpriprava

    ■ ČOKOLADNA PITA Z LEŠNIKI - KRHKO TESTO. Lešnike blago opečemo v suhi ponvi ali v pečici. Opečene olupimo in ohladimo. Ohlajene razdelimo na tiste za testo, ki jih drobno zmeljemo, in druge za dekoracijo.

    Za krhko testo uporabljamo moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.


    ■ Maslo sobne temperature in sladkor v prahu penasto stepemo. Da se speni.
    ■ Primešamo jajce, moko in mlete lešnike. Čim hitreje ugnetemo gladko testo. Pred gnetenjem si dlani ohladimo pod hladno vodo in obrišemo.
    ■ Testo oblikujemo v kroglo, ki jo sploščimo v debelejši disk. Ovijemo ga v prozorno folijo in položimo v hladilnik za 30 minut.

    Priprava

    ■ Pekač za pite (22–24 cm) tanko namažemo z maslom.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Ohlajeno testo razvaljamo med 2 listoma peki papirja v krog. Debel pribl. 5 mm. Razvaljanega prenesemo v pekač; gl. VIDEO na dnu strani. Blago ga pritisnemo k dnu in ob obod. Testo, ki gleda čez rob pekača obrežemo z ostrim nožem. Testo dokaj na gosto prešpikamo z vilicami.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Margarina ni živilo.






    SLEPO PEČENJE (VIDEO). Testo prekrijemo z listom alu folije. Po njem nasujemo za plast suhega fižola ali namenskih keramičnih kroglic. Pekač položimo v segreto pečico za 20 minut.
    ■ Zapečeno testo vzamemo iz pečice. Folijo in fižol odstranimo (prihranimo za prihodnjič), testo pa ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ ČOKOLADNA OBLOGA (pripravimo jo, ko je testo že skoraj hladno). Smetano segrejemo tik pod vrenje. Obe čokoladi nadrobimo v manjšo skledo. Prelijemo ju z vročo smetano in počakamo 1–2 minuti. Nazadnje dobro premešamo, da se čokoladi stopita. Da dobimo gladko oblogo, ki jo nalijemo na ohlajeno testo.
    ■ Ko se čokoladna obloga nekoliko ohladi, pekač preložimo v hladilnik. Da se obloga strdi.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja krhkega testa (30 minut) in časa hlajenja pečenega testa (30 minut).


    ■ DEKORACIJA (lotimo se je pred serviranjem). Maskarpone in smetano penasto stepemo. Mešanico nadenemo v dresirno vrečko. Nabrizgamo jo ob robu pite, kakor na fotografijah.
    ■ Opečene lešnike grobo sesekljamo. Sesekljane potresemo ob maskarponejevi mešanici.

    Serviranje

    Pito narežemo in ponudimo. Čokoladna pita z lešniki ali čokoladna lešnikova pita razveseli vsakogar.

    Sorodni recepti


    Čokoladna pita z lešniki

    Kuharski leksikon

    Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.

    Oluščene lešnike kupujemo za sproti, hitro postanejo žarki.


    Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega, sladkastega okusa. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev. Oluščene lešnike kupujemo za sproti, ker hitro postanejo žarki.
    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.


    Pita s čokolado in lešniki

    Krhko testo za sladice lahko odišavimo z naribano limonovo / pomarančno lupinico, z (burbon) vanilij sladkorjem, z zeliščem (sivka, rožmarin ipd.) ali z začimbo (cimet ipd.). Z vsako zamenjavo začimbe dobi čokoladna pita za odtenek drugačen okus.

    Temno čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vanilijo*.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Čokoladna pita je enako okusna s katero koli od naštetih.

    Opozorila

    ■ Bela moka in sladkor sodita med najbolj nezdrava živila.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Mlečna čokolada, mešana s črno, da izjemen okus. A vsebuje zelo nizko količino kakava in visok delež sladkorja. Nad 50 %. Zakisa telo, hitro dvigne krvni sladkor itd. Zato blagodejni učinki kakava za mlečno čokolado ne veljajo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladna pita z lešniki ali čokoladna lešnikova pita (izvirno: čokoladni tart sa lešnicima) Nataša Pantelić, z bloga Moja slatka kuhinja (srb.)
    ■ številni različni viri


    Čokoladna pita z lešniki
     

    Sorodni recepti

    Pita s spomladansko zelenjavo in feto, kiš
    Popolna pita s spomladansko zelenjavo in feto, kiš, zdrav in uravnotežen obrok. Pripravimo jo lahko do 3 dni v ...
    (5.00; 4 ocene)
    Čokoladna pita z malinovim želejem, brez pečenja
    Dokaj hitro in preprosto pripravljeno čokoladno sadno sladkanje. Podlaga iz piškotnih drobtin, masla in pomarančnega ...
    (5.00; 12 ocen)
    Kraljevska pita, galette des Rois
    Praznična kraljevska pita je odličen francoski desert iz listnatega testa in dveh krem. Na mizi je vse pogosteje tudi ...
    (5.00; 2 oceni)
    Jabolčna pita z drobljencem, crumble
    Sočna jabolčna sladica za vse letne čase. Podlaga je mešanica moke, sladkorja, masla in pecilnega praška. Narezana ...
    (5.00; 22 ocen)
    Mandljeva pita z limonovo kremo in jagodičjem, brez pečenja
    Vrhunska veganska, brezglutenska sladica z mletimi mandlji in kokosom. Pa s kremo iz indijskih oreščkov, limonovega ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani