Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladna pena s kavo in sladko smetano

    Čokoladna pena s kavo in sladko smetano. Preprosta. Rahla. Odlična. Stopljeni čokoladi primešamo stepene rumenjake, stepeno sladko smetano in oslajen beljakov sneg.
    5.00 20 št. oseb: 6 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 20 ocen) 31. marec 2017 št. ogledov: 1138
    Uredil: Urednik
    Izvirno: DONAL
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 200 g čokolade, vsaj 70 %
    • 50 g sladkorja
    • 1,25 dl stepene sladke smetane
    • 4 jajca
    • 1 rumenjak
    • 0,6 dl močne črne kave
    • 30 g vanilij sladkorja

    Priprava

    ■ ČOKOLADNA PENA S KAVO IN SLADKO SMETANO. Čokolado nadrobimo in stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki. Skuhamo črno kavo.
    ■ Rumenjake in vanilije sladkor stepemo. Sladko smetano čvrsto stepemo; potrebujemo 1,25 dl stepene. Beljake in sladkor stepemo v beljakov sneg, da se na površini tvorijo mehki vršički. 
    ■ Kavo nalijemo (če je turška, precedimo) na stopljeno čokolado. Mešamo, da dobimo enotno zmes, potem pa po vrsti, nežno in postopoma (!) vmešamo rumenjake, stepeno smetano in beljakov sneg.
    ■ Peno razdelimo v kozarce ali v skodelice. Čez noč jih položimo v hladilnik, da se okus čokolade razvije do popolnosti.

    Serviranje

    Ohlajena čokoladna pena s kavo in sladko smetano je nežna, rahla sladica za vse priložnosti. Za otroke je pa veliko drugih različic.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Podobne kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Čokoladna pena s kavo je okusnejša z eno od naštetih.
    ■ Improvizirajmo. Čokolado najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, meto* ali/in z vanilijo*. Dober dodatek je tudi nekaj kapljic čokoladnega likerja.

    Nasveti

    Beljakov sneg nam lepo uspe z beljaki, ogretimi na sobno temperaturo. Najbolje, da jajca vzamemo iz hladilnika 30-45 minut pred uporabo. Hitreje gre, če rumenjake ločimo od beljakov. Še hitreje pa, če jajca preložimo iz hladilnika v toplo vodo. Za 5 minut.


    Čokoladna pena s kavo

    Triki

    ■ S ščepcem soli poudarimo čokoladni okus.
    ■ Stepena smetana nam lepše uspe, če jo pred stepanjem vzamemo neposredno iz hladilnika. Poleti, v največji vročini je celo priporočljivo, da jo pred stepanjem za kakih 15 minut potisnemo v zamrzovalnik.

    Pojasnila

    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado. Gl. tudi opozorila.
    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Različice

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); jajce (številne ideje); pena (številne ideje)

    Opombe

    Kakav (s tem pa tudi temna čokolada) vsebuje nad 300 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo, in predstavlja eno najbolj kompleksnih živil, kar jih poznamo. Vsebuje več antioksidantov kot česen in je najboljši vir magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Vsebuje tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in izboljšuje spomin. Gl. tudi opozorila.

    Opozorila

    Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.


    Čokoladna pena s kavo

    Zanimivosti

    Poznamo 60 vrst gojenih kavovcev. Nnajbolj razširjene so (pod)vrste arabskega, liberijskega in kongoškega kavovca.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladna pena s kavo in sladko smetano (izvirno: čokoladni mus) Donal Skehan, z bloga DONAL (angl.)
    ■ številni različni viri 

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Donala Skehana


    Donal Skehan

    Sorodni recepti

    Smetanova strjenka z malinami
    Lahka, osvežujoča različica italijanske panakote. Smetanova strjenka z malinami, iz smetane za stepanje, malo mleka, ...
    (5.00; 29 ocen)
    Slankasta čokoladna pena s karamelom
    Nežna čokoladna pena je za pripravo zelo preprosta. Sladkor karameliziramo do jantarne barve. Vmešamo maslo in ...
    (5.00; 4 ocene)
    Panakota z bezgovimi cvetovi
    Različica priljubljene smetanove strjenke z bezgovim cvetjem. Cvetove namočimo v vrelo smetano. Smetano precedimo in ...
    (5.00; 6 ocen)
    Svilnata čokoladna pena z malinovo omako
    kombinacija čokolade, smetane, malin in limonovega soka najbrž ni s tega sveta; najprej rumenjakovi peni primešamo ...
    (5.00; 9 ocen)
    Čokoladna pena s kavo
    Ena od številnih različic te lahke, po vsem svetu priljubljene sladice. Čokolado in maslo (skupaj z močno, ...
    (5.00; 19 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani