Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladna biskvitna torta s čokoladno kremo in peno

    Čokoladna biskvitna torta je odlična priredba torte slaščičarskega velemojstra Pierra Herméa. Tri plasti, povezane v čokoladno bombo.
    5.00 21 št. oseb: za 10–16 oseb čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (5.00; 21 ocen) 24. julij 2021 št. ogledov: 1463
    Uredil: Urednik
    Izvirno: pregacha.
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladni biskvit
    • 130 g čokolade, vsaj 60 %
    • 130 g masla
    • 35 g gladke moke
    • 100 g sladkorja
    • 2 jajci
    • 1 vaniljev sladkor
    • ščepec soli
    temna čokoladna krema
    • 150 g čokolade, vsaj 60 %
    • 1,2 dl smetane za stepanje
    • 0,8 dl mleka
    • 2 rumenjaka, L
    • 1 žlička vaniljevega izvlečka
    • 2 lističa želatine
    • ščepec soli
    temna mlečna čokoladna krema
    • 200 g temne čokolade, vsaj 60 &
    • 100 g mlečne čokolade
    • 5 dl smetane za stepanje
    • 2 rumenjaka, L
    • 4 lističi želatine
    dekoracija
    • smetana za stepanje

    Priprava

    ■ ČOKOLADNA BISKVITNA TORTA S ČOKOLADNO KREMO IN PENO. Tortni model (24 cm) obložimo s peki papirjem. Pripravimo vodno kopel. Pečico segrejemo na 180 (ventilacijska) oz. 190–200 stopinj.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    ■ ČOKOLADNI BISKVIT. Čokolado sesekljamo in stresemo v skledo. Položimo jo nad vodno kopel ter vanjo dodamo maslo. Oboje stopimo med občasnim mešanjem.
    ■ Stopljeno čokolado odstavimo. Dodamo sladkor, moko, jajci in ščepec soli. Na hitro stepemo z metlico. Le toliko, da se sestavine povežejo. Testo nalijemo v pekač. Pečemo ga pribl. 10 minut.
    ■ Pečeni biskvit ohladimo na sobno temperaturo kar v modelu. Ohlajenega vzamemo iz modela in odstranimo papir. Biskvit položimo nazaj v model. Pred tem ga lahko obložimo s peki papirjem ali z acetatno folijo.
    ■ TEMNA ČOKOLADNA KREMA. Želatino namočimo v nekaj žlic hladne vode. Čokolado sesekljamo.
    ■ Mleko in smetano zavremo. Rumenjaka in sladkor stepamo, da dobimo gosto, bledo peno. Na mešanico nalijemo mlečno mešanico, takoj ko zavre. Premešamo in nalijemo nazaj v lonec od mleka in smetane. Zavremo med nenehnim mešanjem. Kuhamo, da dobimo gostoto redkega pudinga.

    Majhen del čokoladne kreme lahko prihranimo za dekoracijo torte.


    ■ Lonec odstavimo in vanj položimo ožeto želatino. Premešamo, da se stopi. Dodamo še čokolado, vaniljev izvleček in ščepec soli. Premešamo, da se čokolada stopi. Kremo nekoliko ohladimo, potem pa jo nalijemo na ohlajeni biskvit. Vse skupaj položimo v hladilnik.
    ■ TEMNA MLEČNA ČOKOLADNA KREMA. Obe čokolado sesekljamo in ju stopimo nad vodno kopeljo. Želatino namočimo v nekaj žlic hladne vode.
    ■ 1,5 dl smetane zavremo. Rumenjaka in sladkor stepamo, da dobimo gosto, bledo peno. Na mešanico nalijemo smetano, takoj ko zavre. Premešamo in nalijemo nazaj v lonec od smetane. Zavremo med nenehnim mešanjem. Kuhamo, da dobimo gostoto redkega pudinga.
    ■ Lonec odstavimo in vanj položimo ožeto želatino. Premešamo, da se stopi. Dodamo še stopljeno čokolado in premešamo. Mešanico hladimo 10–15 minut.
    ■ Preostale 3,5 dl smetane stepemo tik pred koncem hlajenja čokoladne mešanice. Da se na površini tvorijo mehki vršički. Stepeno vmešamo v toplo kremo v 2–3 etapah. Čokoladno peno nalijemo na čokoladno kremo. Po vrhu jo poravnamo, model pa položimo nazaj v hladilnik.
    ■ Torto lahko položimo v zamrzovalnik za 15 minut. Potem pa jo prelijemo z zrcalno čokoladno glazuro (chocolate mirror glaze).
    ■ Smetano za dekoracijo stepemo tik pred serviranjem torte. S pomočjo dresirne vrečke z zvezdastim nastavkom jo nabrizgamo ob robu torte. Če nam je ostala čokoladna krema, jo nabrizgamo ob smetano.

    Serviranje

    Ohlajena čokoladna biskvitna torta s čokoladno kremo in peno ali trojna čokoladna torta se nareže in ponudi.


    Čokoladna biskvitna torta

    Sorodni recepti


    Čokoladna biskvitna torta

    Kuharski leksikon

    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    Čokolado najbolje* kombiniramo z (abecedno): bananami*, češnjami, divjačino (divji zajec, srna), divjo perutnino, hruškami, javorovim sirupom, karamelom*, kavo*, kokosom, kostanji, lešniki*, malinami, mandlji*, maslom, mlekom*, orehi*, pomarančami, rozinami, rumom* (temnim), sadjem (suhim), sladkorjem*, sladko smetano*, sladom*, slivami (suhimi) ali/in s sojinim sirom (tofu).

    Primorska družina Zavrtanik je v Lescah ustanovila drugo slovensko tovarno čokolade. Po II. svetovni vojni je z nacionalizacijo nastala tovarna Gorenjka.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Čokoladna biskvitna torta ali trojna čokoladna torta bo izjemna s katero koli od naštetih.
    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe.

    Prva krema je gladka, druga pa je pena lahka in penasta. Skupaj z biskvitom tvorijo pravo čokoladno bombo.


    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Ko nam ostanejo beljaki (številne ideje).


    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah, pasta): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Mlečna čokolada vsebuje zelo nizko količino kakava in visok delež sladkorja. Zakisa telo, hitro dvigne sladkor itd. Zato blagodejni učinki kakava za mlečno čokolado ne veljajo. Pa še nekaj: mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. Zato jih naredijo še težje dostopne za naše telo.

    Rastlinska smetana ni dobra izbira. Torta je presladka.


    ■ Smetano uživamo zmerno, vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladna biskvitna torta s čokoladno kremo in peno ali trojna čokoladna torta (izvirno: čokolada nad čokoladama) Irena Gavran, z bloga pregacha. (srb.)
    ■ številni različni viri


    Irena Gavran


    Čokoladna biskvitna torta
     

    Sorodni recepti

    Čokoladna mandljeva torta Panama
    Klasična, izjemno okusna in brezčasna čokoladna mandljeva torta je raj za brbončice. In ena najboljših čokoladnih ...
    (5.00; 21 ocen)
    Čokoladna penasta torta z jagodami in ganašem
    (VIDEO) Popolna sladica, ki združi ljubitelje čokoladnih in sadnih sladic. Podlaga iz piškotnih drobtin in masla. Pa ...
    (5.00; 6 ocen)
    Lešnikova beljakova torta s čokoladno masleno kremo
    Preverjena kombinacija čokolade in lešnikov. Sočna, ne presladka torta, ki se v ustih preprosto (s)topi. Tri plasti ...
    (5.00; 5 ocen)
    Preprosta smetanova torta z belo čokolado, brez pečenja
    (VIDEO) Posebno sočna, za pripravo preprosta sladica iz po štirih plasti drobtin in kreme iz kisle smetane. Po vrhu ...
    (5.00; 6 ocen)
    Tisočlistna torta z vanilijevo kremo - millefoglie
    (VIDEO) Tisočlistna torta z vanilijevo kremo, hrustljava in kremna že na pogled. Ko želimo koga posebej ...
    (5.00; 36 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani