Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Brezglutenska paleo čokoladna rolada s sirčkovo kremo

    Impresivna na pogled, a tudi odličnega okusa, pa še brez moke. Čokolado stopimo z medom. Vmešamo kakav, rumenjak in beljakov sneg. Brezglutenska paleo čokoladna rolada s sirčkovo kremo, ohlajen biskvit, premazan z mlečno kremo s kakavom.
    Foto: Linnaea
    5.00 18 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 18 ocen) 27. marec 2019 št. ogledov: 919
    Uredil: Urednik
    Izvirno: i am gluten free
    Receptov: 15789
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladni biskvit
    • 100 g čokolade, vsaj 64 %
    • 2 žlici kakava
    • 4 jajca
    • 2,5 žlici medu
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • 1 žlica vode
    • ščepec soli
    sirčkova krema
    • 125 g kremnega sira
    • 60 g masla
    • 0,65 dl sladke smetane, 18–20 %
    • 32 g grenkega kakava, neobvezno
    • 250 g sladkorja v prahu
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka

    Priprava

    ■ Pekač (pribl. 40x30 cm) obložimo s peki papirjem. Papir tanko premažemo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Pripravimo vodno kopel.
    ■ ČOKOLADNO BISKVITNO TESTO. Čokolado nadrobimo v skledo/kotliček, ki se prilega nad vodno kopel. V posodo dodamo med, vanilijev izvleček in sol. Čokolado počasi stopimo med občasnim mešanjem.
    ■ Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
    ■ Beljake stepemo v beljakov sneg, na katerem se tvorijo mehki vršički. Rumenjake in žlico vode stepamo 1 minuto, da dobimo gostejšo kremo. Stopljeni čokoladi primešamo kakav, da dobimo gladko zmes, ki jo nalijemo na stepeni rumenjak. Premešamo, da se sestavine povežejo. Nežno, a odločno vmešamo beljakov sneg, da niso vidno delci beljakovega snega. Testo nalijemo v pekač, po vrhu pa ga nežno (!) poravnamo. Pekač položimo v ogreto pečico za pribl. 25 minut. Pečen biskvit mora biti prožen na dotik, ob robovih pa nežno porjavi. Premalo ali preveč pečeno testo se ne zvija.
    ■ Na pečen biskvit položimo čisto kuhinjsko krpo. Na pekač položimo drugi pekač ali pladenj, na katerega zvrnemo pečeni biskvit. Previdno odstranimo peki papir, biskvit pa zvijemo v krpo in ga ohladimo.
    ■ SIRČKOVA KREMA (gl. tudi različice). V skledi/kotličku, ki se prilega nad vodno kopel, pristavimo na kocke zrezano hladno maslo in kremni sir. Vsebino počasi segrevamo, da se maslo stopi, kremni sir pa zmehča. Prilijemo smetano in stepemo, potem pa vmešamo polovico sladkorja v prahu (količino sladkorja lahko zmanjšamo, saj se zdi zapisana količina prevelika). Ko se sestavine povežejo, vmešamo še drugo polovico sladkorja v prahu. Če krema nima prave teksture ali pa se nam zdi premalo sladka, vmešamo še malo sladkorja. Nazadnje po okusu vmešamo kakav ali kakšno jedilno barvo.
    ■ Testo nežno odvijemo, površino pa enakomerno premažemo s kremo. Vse skupaj zvijemo v rolado, tokrat brez krpe. Rolado položimo na ustrezen krožnik ali pladenj, tega pa položimo v hladilnik, da se sladica dobro ohladi.

    Serviranje

    Dobro ohlajena brezglutenska paleo čokoladna rolada s sirčkovo kremo je pripravljena za rezanje in serviranje.

    Nadomestek

    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek. Margarina ni živilo.
    ■ gl. različice

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    ■ Improvizirajmo. Čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, meto ali/in z vaniljo.
    ■ Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem, kjer temperatura ne preseže 48 stopinj. Mnenja o tem, če je to še presni kakav, so deljena.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Nasveti

    Med ne sme biti preveč tekoč, saj je to prvi znak, da ne gre za najvišjo kakovost. Curek medu se pri pretakanju ne sme gladko vlivati, ampak se mora prelagati, gubati sem ter tja.

    Pojasnila

    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M.
    ■ Kremni sir (tudi sirček; cream cheese) je mlečni izdelek iz skute, z dodatkom smetane, pravzaprav polnomastna skuta. Uporabljamo ga kot namaz (številne različice), pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi. Priljubljena, spretno promovirana in nekoliko precenjena predstavnika kremnega sira sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.

    Različice

    ■ Sirčkovo kremo lahko nadomestimo z zmehčanim sladoledom. Testo odvijemo, tik preden ga nadenemo oz. postrežemo. Enakomerno ga premažemo z zmehčanim sladoledom, potem pa vse skupaj zvijemo v rolado. Lahko jo takoj narežemo ali pa jo položimo v zamrzovalnik za 15 minut. ne več (!).

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); čokoladno biskvitno testo (številne ideje); kremni sir (številne ideje);

    Opombe

    Kakav (s tem pa tudi temna čokolada) vsebuje nad 300 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo, in predstavlja eno najbolj kompleksnih živil, kar jih poznamo. Vsebuje več antioksidantov kot česen in je najboljši vir magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Vsebuje tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in izboljšuje spomin. Deluje kot naravni antidepresiv in afrodiziak.

    Opozorila

    Izogibajmo se nakupu kremnega sira z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Ponavadi vsebujejo različne dodatke za izboljšanje okusa, poleg tega pa so te različice sira redkejše in se med mazanjem lahko razlivajo.

    Zanimivosti

    Čokolada je v evropsko umetnost prodrla leta 1745, ko je znameniti pastel Čokoladarica upodobil francoski slikar Jean-Etienne Liotard. Original hranijo v Dresdnu.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept brezglutenska paleo čokoladna rolada s sirčkovo kremo (izvirno: chocolate roulade recipe gluten free and paleo) Linnaeae, z bloga i am gluten free
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Polnovredna rolada z maskarponejevo kremo z jagodami
    Precej nevsakdanja različica priljubljenih rolad. Ker je iz polnovredne ali polnozrnate (pirine) moke. Polnovredna ...
    (5.00; 5 ocen)
    Pistacijeva rolada z belo čokolado in malinami
    Sočna, pa nežna in lahka kot snežinka. Desert iz francoske kuhinje, ki osvoji vsakega sladokusca. Z nežno ...
    (5.00; 14 ocen)
    Puranova rolada z zeliščno omleto
    Zelo preprosta, a aromatična in okusna mesna jed. Puranov file razširimo v zreze, ki ga obložimo z jajčno omleto. ...
    (5.00; 6 ocen)
    Beljakova rolada s češnjami
    Preprosta, lahka, kremna in sadna spomladanska rolada. Beljakovo testo z moko spečemo. Ohlajenega premažemo s kuhano ...
    (5.00; 4 ocene)
    Kokosova rolada brez pečenja
    Kokosova rolada brez pečenja je izjemno okusna, preprosta, hitro pripravljena in očem všečna. Temni del: keksi, ...
    (5.00; 37 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.911 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani